Det gode liv

Lærte at være mor

11. januar 2010 af Lennart Schønberg
21-årige Sabine Krieger fra Århus henter støtte hos Mødrehjælpen, så hun kan være en god mor.
Foto: Søren Skarby og Steen Brogaard
Foto: Søren Skarby og Steen Brogaard

- Min mor har da helt sikkert en masse gode råd til mig om, hvad det vil sige at blive mor til en lille baby. Alligevel synes jeg, det er utroligt rart at komme heroppe, hvor jeg kan møde fagfolk og andre unge piger, der er i samme situation som mig. Og så er det jo ikke alt, man har lyst til at snakke med sin mor om, vel? 21-årige Sabine Kriger fra Århus trækker let på smilebåndet og løfter nænsomt datteren Jasmin op på skødet.

Denne lille pige, der snart bliver to år, er hensunket i en tilstand af både lykke og træthed. På denne aften i november er det nærmest umuligt at få ørenlyd eller plads på gangene i Mødrehjælpens lokaler i Århus. Overalt vrimler det med småpludrende babystørrelser, der enten er i gang med leg midt i en legetøjsdynge eller bare synes, det er sjovt at prøve at smutte fra mor.

19 år og gravid
Det er ikke mange minutter siden, de små har spist aftensmad sammen med deres mødre, og nu er det tid til dagens sidste aktiviteter, inden søvnen og trætheden tager over. - Og nu skal du også snart hjem og sove, Jasmin. Men først skal du have en historie, siger Sabine, som er kommet regelmæssigt hos Mødrehjælpen i Århus, siden hun som 19-årig blev gravid.

Det var ikke planlagt. Sammen med sin lille datter deltager Sabine i mødregrupper, der henvender sig specielt til helt unge kvinder i alderen 15-25 år, der enten er gravide eller allerede har født. I de hyggelige lokaler lige midt i Århus kan hun og alle de andre unge mødre rådføre sig med en socialrådgiver, en psykolog, en sundhedsplejerske og sågar en jobkonsulent, hvis spørgsmålene drejer sig om uddannelse eller jobmuligheder.

Overvejede abort
- Da jeg blev gravid med Jasmin, følte jeg overhovedet ikke, jeg var klar til at blive mor. Jeg overvejede faktisk i lang tid, om jeg ville have barnet, eller om jeg skulle få en abort, siger Sabine, der i dag slet ikke kunne forestille sig et liv uden Jasmin, som hun elsker højt. - Mens jeg gik til kontrol under min graviditet, fortalte en jordemor mig om Mødrehjælpens tilbud. Jeg betænkte mig overhovedet ikke på at tage imod det, simpelthen fordi jeg vidste, det ville gøre mig mere sikker, når jeg nu skulle indfinde mig i rollen som mor, fortæller Sabine, der har svært ved at holde på Jasmin.

Den lille pige har fået øje på en lille babydreng, som godt kunne bruge en legekammerat. - En ting er, at jeg føler mig i gode hænder heroppe, men ungerne stortrives også. De finder hurtigt sammen i leg, og så kan vi mødre jo tage en snak, imens de hygger sig. Det har i hvert fald givet mig en masse, at der er flere mødre på min egen alder, siger den 21-årige mor, der jævnligt har kontakt til Jasmins far.

Far og familieliv
- Jasmins far og jeg bor ikke sammen. Han sagde fra starten, at også han følte sig for ung til at have et barn, men indtil nu har vi været sammen i de fl este weekender. Han elsker sin datter som jeg, men det dér med et familieliv er han ikke helt klar til endnu, fortæller Sabine. Hun bor for tiden hjemme hos sin far og mor.

- Det har jo både sine fordele og ulemper. Min mor har mange gode ideer til, hvordan jeg skal opdrage Jasmin, og det er jo fint nok. Men jeg har det rigtigt godt med, at jeg i Mødrehjælpen kan få hjælp og vejledning fra nogle professionelle mennesker, som jo i virkeligheden er med til, at jeg på et tidspunkt kan stå helt på egne ben. For den dag kommer jo også, siger Sabine, der er ved at uddanne sige til SOSU-assistent.

I Mødrehjælpens lokaler er roen så småt ved at indfinde sig. Småbørnene gaber og gnider øjne, og mødrene er begyndt at klæde dem på. Mens personalet samler legetøj sammen, kan Jasmin næsten ikke holde sine øjne åbne. - Ja, vi skal hjem og putte nu, ikke min pige. Men vi kommer igen i næste uge, ikke Jasmin? Den lille pige svarer ikke. Hun har indtaget drømmeland.

_____________________________________


MØDREHJÆLPEN:
Mødrehjælpens formål er at rådgive og hjælpe børnefamilier og gravide. Enlige mødre er den hyppigst forekommende familieform blandt de sårbare børnefamilier, som Mødrehjælpen rådgiver.

Organisationen rådgiver og giver økonomisk, social og uddannelsesmæssig støtte, ligesom den hjælper med at (gen)etablere sociale netværk. Mødrehjælpen tager altid udgangspunkt i en forbedring af børns vilkår i opvæksten og arbejder for at styrke forældrene, så de bliver i stand til at give deres børn kærlighed og tryghed.

Mødrehjælpen arbejder også politisk for at fremme børnefamiliers vilkår. Hvert år henvender flere end 6.000 familier sig i organisationens rådgivninger i København, Århus og Odense. Dertil kommer alle de familier, som organisationens lokalforeninger tager sig af.

Cafe "Ung Mor", som Sabine deltager i, er blot et af mange projekter, som Mødrehjælpen har iværksat for yngre mødre.

Sponsoreret indhold