Det gode liv

Line giver den største gave videre

4. april 2016 Louise Soegaard
Line er kendt ægdonor. Det betyder, at hun donerer æg til barnløse par, som hun selv har fundet. Hun har doneret æg til to barnløse par, hvoraf det ene venter sig en pige, mens den anden kvinde netop er blevet insemineret.

Du kan læse artiklen om Line i sin fulde længde i denne uges Ude og Hjemme nr. 14, som udkommer d. 6. april 2016

For at donere æg, skal Line stikke sig med hormoner to gange hver dag i ni dage. Først med hormoner i tre dage og i de efterfølgende seks dage også med et ægløsningshæmmende middel, så hun ikke risikerer selv at blive gravid med flerlinger, før æggene skal høstes på klinikken. To dage før høstningen skal hun stikke sig med ægløsende medicin.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Under hele forløbet skal hun til kontrol fem gange på fertilitetsklinikken på Rigshospitalet. Hun får ømt maveskind af at stikke sig i maven. Hun føler sig oppustet og mærker en tyngde i underlivet, som var hun gravid. Hendes vægt stiger med et par kilo og hun risikerer at blive følelsesmæssigt påvirket af hormonerne, der også giver uren hud som hos en teenager. Alt sammen er heldigvis gener, der forsvinder, når æggene er høstet. Nogle ægdonorer har ondt efter indgrebet, men ikke Line.

Læs også: Laila fødte datter med venindens æg

-Stemningen på klinikken var spændt. Jeg kunne ligge og følge med, mens æggene blev taget, og hver gang bioanalytikeren sagde “Jeg har æg” jublede alle i rummet. Jeg gav fem æg, men et viste sig at være nok. Denne gang ser det ud som om, at der er flere æg, fortæller Line stolt.

Hun er ved vejs ende i sin anden donation, og hun er spændt på, hvordan det kommer til at gå det nye par, som håber at blive gravide med Lines hjælp.

Taknemmelighed er Lines løn

En ægdonor får 2400 kroner som godtgørelse for sine udgifter i forløbet, men for Line kan det beløb slet ikke dække hendes udgifter, da hun selv står for transport til Rigshospitalet, som ligger mere end en times kørsel væk. Hver gang hun skal til kontrol, må hun tage fri fra sit job. Heldigvis arbejder Line i det offentlige sundhedsvæsen, så hun har ikke haft problemer med sin arbejdsgiver som er Region Hovedstaden. Første gang Line donerede, var hun på barsel, og skulle derfor ikke tage fri.

Læs også: Her døde fire børn og deres far

-At mærke parrenes glæde er dejligt, men det er alligevel mærkeligt at ægdonorer ikke bliver tilbudt et højere beløb. Man må gerne sælge modermælk og sæd, men ikke æg, fordi det ikke er en væske, men væv. Hvis man satte beløbet op til det tredobbelte, som man har gjort i Sverige, så kunne man få udryddet ventelisterne til æg, siger Line.

Mistede to børn i graviditeten

Det ville dog aldrig være af økonomiske grunde, Line ville donere. Hun meldte sig udelukkende på grund af empati med alle de barnløse par, som mangler et æg. Hun har mærket sorgen og frustrationen, man føler, når man ønsker at blive forælder og det ikke vil lykkes. Selv er hun mor til Stephanie på 12 år og lillesøster Emmelie på 14 mdr, og bonusmor til Caroline på 8 år, som Lines mand Mikael har med sin exkone. Men da Line og Mikael ønskede at få et fælles barn, troede Line, at det ville være lige så let, som da hun blev gravid med Stephanie som 20-årig.

At blive gravid var heller ikke noget problem, men desværre mistede Line barnet i 12. uge. Hun måtte igennem et ubehageligt forløb med udskrabning og operation, fordi der fortsat var væv fra graviditeten. Kort tid efter blev Line atter gravid, men heller ikke denne gang fik hun lov at beholde barnet, som hun mistede i 6. uge. Det tog hårdt på Line. Hvorfor kunne hun pludselig ikke holde på sine børn?

Almindelig kønssygdom skyld i tidlige aborter

-Heldigvis læste jeg om en anden kvinde, som havde mistet tidligt mange gange, og hun skrev om en sygdom, ikke mange kender. Ureaplasma er en seksuelt overført sygdom, som kan føre til tidlige og gentagne aborter. Men den er nem at kurere. Man skal blot have den samme 10 dages penicillin kur, som hvis man havde Chlamydia. Det var svært at overtale lægerne til at teste mig for sygdommen, men det viste sig ganske rigtigt, at jeg havde ureaplasma, og første gang jeg blev gravid, efter både jeg og Mikael havde været gennem behandlingen, fik vi Emmelie, fortæller Line.

Hun hørte første gang om manglen på ægdonorer, da hun fulgte et ungt pars kamp for at blive forældre i et tv-program. Da en veninde sidenhen luftede tanken om at donere æg, blev den siddende i Line.

Læs også: sygeplejersken faldt for lille Nicole: Nu er hun min datter for altid

-Det største er at blive forældre, og jeg synes, det er forfærdeligt for alle dem, som ikke kan. Jeg ville gerne selv modtage hjælp, hvis jeg havde svært ved at blive gravid, og så må man også være villig til selv at hjælpe, siger Line, som også er bloddonor og organdonor.

Fandt parrene på facebook

Line har mødt alle tre modtagere af hendes æg via en gruppe på facebook. Første gang gjorde hun sig meget umage med at udvælge modtageren, fordi det var vigtigt for hende, at hun kunne spejle sig i den kommende mor. Men anden og tredje match handlede i højere grad om ren medmenneskelighed - om at gøre noget godt for andre, ligegyldigt hvem de var. Line og modtagerne kommunikerer udelukkende over facebook, og Line har kun mulighed for at se visse ting på modtagernes profiler, hvilket passer hende fint. Hun har ikke behov for at snage eller få alt at vide. Det eneste, der betyder noget for Line, er at hun bliver bekræftet i, at hun har givet den største glæde videre. Den ubeskrivelige glæde, hun selv har været så heldig at opleve. Og den eneste grund til, at Line står frem, er et håb om, at flere vil få lyst til at donere æg. Og så håber hun, at udbrede kendskabet til Ureaplasma, så flere kan blive behandlet i tide, og undgå at skulle igennem spontane aborter.

Sponsoreret indhold