Det gode liv

Lykkelig mor til 10

12. oktober 2010 af Carsten Holst
Selvom det er imponerende, at Gitte Stenz, 42, netop er blevet mor til barn nummer 10, er det ikke overraskende.
Foto: Jørgen Ploug
Foto: Jørgen Ploug

Selv om det er imponerende, at Gitte Stenz, 42, netop er blevet mor til barn nummer 10, er det ikke overraskende. Ude og Hjemmes populære redaktør af brevkassen "De kære børn" har aldrig lagt skjul på, at børn er det bedste i verden, og at hun og ægtefællen Tommy, 41, intet gør for at begrænse antallet af nyankomne medlemmer i familien.

Onsdag den 8. september blev Oscar født på Viborg Sygehus, og naturligt nok skal drengen som nummer 10 have mellemnavnet Tinus. Nu mangler der kun en enkelt, før de seks drenge og fire piger i søskendeflokken kan danne deres eget fodboldhold. Det kan sagtens blive tilfældet.

- Jeg elsker børn, og du får mig ikke til at sige, at Oscar er den sidste. Tvillingerne Clara og Theodor på fem år har længe plaget os om, om de ikke kunne blive storesøster og storebror ligesom deres syv søstre og brødre. Nu har tvillingerne fået opfyldt deres ønske, og de er ellevilde af stolthed over den lille ny, siger Gitte Stenz.

Ægteparrets to ældste, Nicolai, 21, og Frederik, 19, er flyttet hjemmefra og bor i Viborg. Derfor har alle otte hjemmeboende børn i alderen fra nul til 16 år deres eget værelse i den kæmpestore villa i Stoholm.

Professionel mor på
De yngste tvillinger på fem år bor dog stadig sammen, så der er et værelse i overskud. Her har Tommy Kristensen, 41, der sælger computerspil, indrettet et spillerum, hvor børnene kan hygge sig med hinanden.

Da Gitte tiltrådte som brevkasseredaktør i Ude og Hjemme i februar, og vi i den forbindelse bragte et portrætinterview af den læreruddannede mor til ni, var hun allerede gravid med nummer 10. Men hun beholdt det som en hemmelighed. Først da hun var otte uger henne i graviditeten, valgte hun at fortælle venner og familie om den forestående begivenhed.

- Alle reagerede, som de har gjort de seneste mange gange, jeg har været gravid. Nogle sagde tillykke, mens andre intet sagde, men blot undrede sig over, at jeg skulle have endnu et barn. Men det rører mig ikke, at folk ikke forstår Tommy og mig. For mig findes der intet bedre end børn, og jeg elsker at være professionel mor på fuldtid, siger Gitte.

Mor på fuldtid
Den altid smilende og glade kvinde fortæller, at hendes 42 år gamle dåbsattest ikke nager hende. Hun føler ikke, at hun går glip af noget, selv om hun har været gravid det meste af tiden de seneste 22 år. Faktisk var det lettere for hende at føde nummer 10 end nummer to eller tre.

- Intet kan erstatte erfaring, heller ikke når man er mor. Det gælder også, når man skal føde. Jeg har oplevet en behagelig ro og tryghed både i forbindelse med graviditeten og fødslen. De sidste fire børn inden Oscar har været to gange tvillinger. De blev født med kejsersnit, og derfor måtte Oscar også forløses med kejsersnit. Han er sådan et nemt barn, og heldigvis har jeg stor støtte i min mand. Det er som regel ham, der skifter Oscar om natten, mens jeg af naturlige grunde tager mig af amningen hver tredje time, siger Gitte.

Gitte blev grebet af stor lykke, da hun i januar opdagede, at hun var gravid. Stoholm er en lille by, og Gitte ville ikke have, at nyheden skulle sprede sig, før hun selv følte, at tidspunktet var det rigtige. Derfor købte hun en graviditetstest på internettet, og da to streger på testen var positiv, jublede hun og Tommy af glæde og forventning.

Det er en særdeles erfaren og livsklog kvinde, som Ude og Hjemmes læsere kan stille spørgsmål uge efter uge i brevkassen "De kære børn". Gitte véd, at det biologiske ur tikker, og at det en dag er slut med at producere flere børn. Men så har hun en anden løsning.

- Når jeg ikke selv får børn, må vi have plejebørn. Jeg kan simpelthen ikke leve uden børn omkring mig. De er det bedste, jeg véd. Jo flere, desto bedre, og det er ikke besværligt at have så mange. De store hjælper de små, og når vi holder os til faste rytmer og tidspunkter, går det hele som en leg.

Sponsoreret indhold