Det gode liv

Maria har Downs: Jeg er da heldig

4. september 2013 af Tekst: Bubber. Bearbejdelse: Karin Heurlin. Foto: Jacob Ljørring
Maria har Downs. Og så er hun et menneske med sine helt egne meninger om alt lige fra politik til kærlighed. Bubber har mødt den stærke unge kvinde, som hader at blive klappet på hovedet, og som ikke orker fyre, der sender sms’er uafbrudt. Men som Bubber elsker hun at lave tv.

Maria er 27 år og bor på Østerbro i København i en hyggelig, lys lejlighed med cremefarvet sofa, kunst på væggene, turkisfarvede puder og matchende lamper.

Hendes hjem kunne tilhøre en hvilken som helst 27-årig kvinde. Men Maria er ikke som de fleste. Hun er født med Downs syndrom, og hendes lejlighed er en del af et bofællesskab, hvor hun altid kan få fat i en pædagog.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mélanie med Downs fik 100.000 likes: Nu bliver hun tv-vært

Hun arbejder til daglig på TV Glad og har medvirket i programmer på både TV2 og DR. Jeg har selv haft hende med i Danmark ifølge Bubber, men jeg er nysgerrig efter at vide mere, for hun har gjort stort indtryk.

Hvem er Maria? Hvad kalder du dig selv? Siger du, at du er mongol eller har Downs?
- Jeg har downs. Hvis du kalder mig mongol, er det fordi, du ikke ved bedre. Eller fordi du gør dig klog på noget, som du ikke ved. Men jeg vil helst have, at du bare kalder mig mit navn. Jeg hedder Maria Quitzau Mortensen.

Føler du dig dum?
- Nej, det gør jeg ikke. Jeg har en rigtig god fantasi, og når jeg ser James Bond, kan jeg se, at jeg har mange af de samme egenskaber som ham. Jeg er selvstændig og selvkørende. Jeg kan for eksempel tage til Værløse selv.

Hvad kan du, som jeg ikke kan?
- Jeg er nok lidt mere på forkant. Jeg skal have styr på tingene og overblik. Og så har jeg 47 kromosomer, og du har kun 46. Jeg tror også, jeg er bedre til at være positiv.

Afvist som model pga. Downs: Nu tager lille Asher internettet med storm

Alle møder jo begrænsninger

Det er nok rigtigt. Jeg har også bemærket, at mange med Downs elsker at kramme.
- Jeg krammer ikke så meget som andre med Downs. Nogle gange er jeg ikke i humør til det, og jeg kan ikke lide, når nogen kommer hen og bare krammer. Jeg har prøvet, at nogle klappede mig på hovedet. Så har jeg sagt: "Ikke for noget. Men jeg er altså ikke en hund."

Er du nogensinde ked af din situation?
- Min lillesøster læser til læge og vil måske være kirurg. Jeg kan være lidt misundelig på, at hun kan tage en højere uddannelse end mig. Hvis jeg ikke havde mit handicap, kunne jeg gå på universitetet nu og måske blive politiker. Der er begrænsninger for mig, men alle mennesker møder jo begrænsninger i deres liv. Jeg er også glad for mit handicap. Hvis jeg ikke havde det, ville jeg jo være en helt anden Maria.

Du er en unge kvinde. Hvordan er det med kærester?
- De fyre, jeg har mødt, har svigtet min tillid. Min forrige kæreste, kunne ikke nøjes med én. Han var utro. Det startede ellers godt. Kærlighed ved første blik, og jeg holdt da også ud i to måneder og tre dage. Jeg var forelsket, men han sendte mig sms'er hele tiden. Bedst som jeg stod og skulle svare på en sms, sendte han en ny. "Jeg elsker dig, skat." Det gjorde mig træt i hovedet, og til sidst kunne jeg bare ikke mere.

Vil du have børn?
- Nej. Jeg kan ikke tage ansvar for to personer. Jeg har nok at gøre med at tage ansvar for mig selv.

Forladt af mor: Alle vil hjælpe lille Leo med Downs

Hvad er en normal?

Hvilke slags fyre går du efter?
- En der er sporty og kan tage mig, som jeg er. Jeg vil helst kunne finde ham på dansegulvet. Sådan scorer jeg bedst.

Skal fyren være normal eller have et handicap?
- I fantasien må han gerne være normal. Men i virkeligheden skal han nok have et handicap. Eller, jeg ved det faktisk ikke.

Ville det gå med en normal?
- Hvad er en normal, Bubber? Maria griner højt og smittende.

Madeline har Downs: Indtager catwalken i New York og lancerer sin egen tøjkollektion

Glad for livet

Hun har ret. Hvad er en normal? En ting er helt sikker: Maria er en fantastisk ung kvinde, som klarer sig imponerende godt. Hun møder på arbejde hver morgen. Hun læser bøger. Danser. Og hun kan lave en lækker ret med laks og pasta i sit tekøkken.

Maria har den form for Downs, som blandt læger kaldes "mosaik". Altså en mild form. Men hendes forældre har også trænet med hende, siden hun var lille, hvor de hver dag satte hende op på køkkenbordet og øvede hendes udtale af ord, mens de lavede mad. Det har blandt andet betydet, at Maria ikke længere stammer så meget, som da hun var barn.

Og så har hun været heldig, understreger hun igen og igen. For eksempel mente lægerne, at hun kun ville blive 141 centimeter. Men i dag er hun 149. 150 med sko. Det er livsbekræftende at være i stue med Maria, og de fleste ville kunne lære meget af hende. For Maria glæder sig virkelig over, at hun har et godt liv.

Læge rådede mor til at afbryde graviditet pga. Downs: Se hendes rørende svar

Sponsoreret indhold