Det gode liv

Mor til otte fandt drømmemand

4. april 2012 af Karin Heurlin
Da Lise blev enlig mor til otte, var hun helt sikker på, at hun ikke skulle finde en ny mand. Men så dukkede Kent op. Rollen som stedfar til en kæmpe børneflok skræmte ham ikke det mindste. For som han siger: Hvis Lise kan klare det, kan jeg nok også. Lige nu kan du se dem i TV2-programmet Vores virkelig store familie.
Foto: Morten Mejnecke
Foto: Morten Mejnecke

De sidder hele vejen rundt om langbordet, mens kartoffelskålen går fra hånd til hånd. I forhold til at de lige nu er nok til at udgøre et helt fodboldhold, så er stemningen så rolig og afslappet, at man får lyst til at slå sig ned på et hjørne og stange sig en frikadelle fra bradepanden.

Det ville sikkert være helt okay. Familien Balsby i Otterup på Fyn har godt nok allerede otte børn, men der er altid plads til det løse. For det er sjældent, der ikke sidder mindst tre kammerater med ved bordet ligesom i dag.

I midten sidder mor Lise og konstaterer tilfreds, at der er rigelig mad. Endda rester til køleskabet. Det er hendes drøm at sidde med halvandet kilo kartofler på bordet omringet af en kæmpe børneflok. Hun var ikke ret gammel, da hun begyndte at strikke små trøjer til sine kommende børn, og hvis det stod til hende, var det blevet til 11.

Men hun stoppede ved otte, for da hendes ægteskab med børnenes far begyndte at knirke, valgte hun at blive steriliseret.

- Jeg har altid vidst, at jeg ikke ville have børn med flere forskellige fædre. Det skulle være den samme, siger 41-årige Lise, som blev enlig mor til otte børn for knap seks år siden, da hun blev skilt.

- Dengang var jeg sikker på, at jeg ikke skulle ud og finde en ny. Jeg ville ud og fyre den af og nyde at være sammen med andre voksne mennesker, husker Lise. Men som bekendt går livet ikke altid som planlagt. Det gjorde det heller ikke for Lise.

Læs også: Sheena fortryder bryllup

Det slog gnister
Når man har otte børn, skal der købes mange vinterjakker og mange pakker havregryn, så Lise endte med at arbejde nærmest i døgndrift som køkkenassistent for at få økonomien til at hænge sammen.

- Jeg havde ekstravagter hele tiden. Når jeg havde fri fra den ene vagt, kunne jeg lige nå hjem og aflevere de små i børnehave. De store måtte hjælpe meget til med de små, og det var ikke holdbart i længden, siger Lise, som dengang var nødt til at sige ja til alt arbejde.

Det gjorde hun også, da et sølvbryllupspar fra byen ringede desperate og forklarede, at kokken havde brændt dem af til deres store fest. Lynhurtigt trådte Lise til, og det har hun aldrig fortrudt. Det var nemlig her, det slog gnister mellem hende og Kent, som var gæst til sølvbryllupsfesten.

Det er fem år siden, at Kent tog plads i familien som stedfar til otte. En rolle, som nok ville skræmme en del mænd meget langt væk. Men ikke Kent.

- Lise og jeg var forelskede, og helt ærligt, så har jeg aldrig tænkt, at det var noget specielt, at hun havde otte børn. Hvis hun kunne klare det, så kunne jeg nok også. Længere er den ikke. Jeg kunne jo også flytte sammen med en kvinde med to børn, hvor familien ville være endnu mere kaotisk. Det er jo ingen naturlov, at mange er lig med problemer, siger 49-årige Kent, som ikke selv har børn.

Til gengæld har han masser af livserfaring både som værktøjsmager, tidligere byrådspolitiker og som leder for sin egen maskinfabrik, hvor han gennem årene tog otte unge ind, som trængte til noget at lave på grund af personlige problemer.

- Jeg har nok rimelig højt til loftet, siger han på syngende fynsk, inden han rejser sig for at hjælpe et par af børnene med lektielæsning. Lise sender ham et smil.

- Det er rigtig dejligt at have en mand i huset. Man kan selvfølgelig klare meget selv, men det er skønt at kunne komme hjem og slappe af. Jeg er også så taknemmelig for, at Kents familie tog os alle sammen ind, som om vi havde været der altid. Som om vi bare hørte til. Det var vildt fedt at opleve, siger Lise og fortæller, at det i dag faktisk er Kent, som får opringningerne, når børnene står med problemer.

- Om cyklen er gået i stykker, kæresten har slået op eller de mangler p-piller eller Tampax, så ringer de til ham. Kent er virkelig god til at tale med dem, og de er også gode til at give ham tilliden.

Som mor til otte er Lise vant til at få de samme spørgsmål. Så lad os slå det fast: Nej, Lise er ikke specielt religiøs. Og nej, ingen af børnene er "smuttere." Alle otte er ønskebørn, og Lise jublede lige meget hver gang, hun stod med en positiv graviditetstest i hånden.

Det gjorde hun også, da hun under sin sidste graviditet blev scannet, og jordmoderen forfærdet konstaterede, at der var to.

Læs også: Jesper Juelsgaard frier

Børnefri stue
- Jeg synes simpelthen, jeg er så heldig, at jeg har fået så mange børn. Hvis jeg er sammen med folk, der er i fertilitetsbehandling, kan jeg få helt skyldfølelse og lade være med at sige, hvor mange børn jeg har, siger Lise.

Hun og Kent bladrer nøje alle tilbudsaviser igennem hver uge. Når man er en familie på 10, som bruger 12 pakker Kærgaarden om måneden, så kan det godt betale sig at køre efter tilbuddene. Lise bager også en masse brød selv, og hun blev lykkelig, da hun til jul fik en adventsgave af sin mor med 10 pakker havregryn.

Det var jo lige, hvad hun havde brug for. Det hele går nu ikke kun op i tilbudsaviser og havregryn for Lise og Kent. Den ene stue er børnefrit område, og de to er gode til at slå sig ned og nyde et glas rødvin sammen, når de puster ud efter en lang dag.

Sponsoreret indhold