Nyt håb for ufrugtbare kvinder

En japansk kvinde, der var gået i tidlig overgangsalder, fødte en vaskeægte mirakel-baby i september i år. Barnet blev til ved hjælp af en hel ny fertilitetsbehandling kaldet In Vitro Activation, som går ud på at genoplive kvinders æggestokke, efter de er stoppet med at producere æg.
Samtidig venter endnu en japansk kvinde også barn ved hjælp af den nye teknik, ifølge forskerne bag det videnskabelige eksperiment, hvis rapport er offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Forskerne ser store muligheder i den nye teknik, men mener samtidig, at det er for tidligt at drage konklusioner. Behandlingen skal stadig forfines, men den giver bestemt nyt håb for alle kvinder, der er gået i for tidlig overgangsalder eller er ufrugtbare af andre årsager.
Gravid mange år efter overgangsalderen
Samtlige 27 japanske barnløse kvinder, der deltog i eksperimentet, led af en tilstand kaldet Præmatur menopause, primær ovarieinsufficiens eller POI. En tilstand, som får deres æggestokke til at gå i dvale i en forholdsvis ung alder. Kvinderne var i gennemsnit 37 år gamle, og havde i gennemsnit ikke blødt i 7 år.
Den nye teknik kaldet går ud på at få umodne follikler til at modnes til et punkt, hvor de kan producere et modent æg. Den blev først afprøvet med held i mus og rotter, og kan fremover benyttes til at hjælpe kvinder, der enten er blevet ufrugtbare af en kemobehandling eller er gået i tidlig overgangsalder.
Kvinderne vil få deres eget biologiske barn
-De eneste muligheder den slags kvinder har haft er at benytte donoræg eller at adoptere. Vi forsøger at finde frem til en måde hvorpå ufrugtbare kvinder kan få børn med deres egne æg, forklarer Aaron Hsueh. Han læser biokemi på Stanford Universitet og er en af forskerne bag den nye teknik.
Læs også: Carol er verdens mest produktive rugemor. Hun har født 13 børn til barnløse par.
Han og de øvrige forskere bag projektet har, ved at skære noget af kvindernes æggestokke og dele vævet i mikroskopiske stykker, genaktiveret cellerne i vævet. Når vævet bliver delt i mindre stykker glemmer det, at det var stoppet med at gro.
gik i overgangsalderen som 25-årig
Næste skridt I processen er at behandle de voksende celler med et stof, som kan vække sovende umodne follikler i vævet. Efter to dage i behandling, sætter forskerne igen vævet tilbage i kvindernes æggestokke, og overvåger kvindernes hormonbalance.
I otte ud af 13 kvinder lykkedes det at få folliklerne til at gro og i fem tilfælde blev de voksende follikler til modne æg. De fem kvinder fik derefter fjernet de modne æg, hvorefter forskerne inseminerede æggene med kvindernes egen mands sæd, og satte de befrugtede æg tilbage i kvinderne.
Læs også. Anne-Mette har vagt børn fra. Hun synes at risikoen ved fertilitetsbehandling er for høj.
Den lykkelige nybagte japanske mor var kun 25 år, da hun gik i tidlig overgangsalder og stoppede med at bløde. Hun var 29, da hun takkede ja til at deltage i eksperimentet.
30% kan hjælpes
Kvindens IVA-behandling resulterede i fire befrugtede æg, og lægerne satte to af disse æg tilbage i hendes livmoder. En af fosterne overlevede og blev født 37 uger og to dage efter. En sund og rask dreng på 3500 gram og en apgarscore på 9/10.
Ifølge forskerne bag den helt nye behandling, vil IVA-behandlingen i fremtiden højst sandsynligt være i stand til at hjælpe 30 % af alle ufrugtbare kvinder, der ikke længere producerer æg. Desuden spår de, at kvinder i 40-erne, som har svært ved at blive gravide også vil kunne få hjælp af teknikken.