På slaget 12: Et fantastisk parløb
Med en baggrund i både Giro 413 og den klassiske musik og ikke mindst den pludselige succes med sangen ”Hjem til Århus” i 1986 er både hun og gruppen På Slaget 12 blevet en af de største og højst elskede institutioner i dansk populærmusik.
I dag er både Ann-Mette som solist og gruppen På Slaget 12 medlem af de etableredes garde. De kontinuerlige koncerter er tilløbsstykker, og de har en stime af store hits, som publikum kræver at blive underholdt med. Som en ekstra bonus kan de drysse sange fra deres ”Let’s Dance”-univers med autentiske versioner af 60’ernes gyldne sang-eventyr ind blandt egne kompositioner.
Dorthe Kollo: Et liv med op- og nedture
Mens Ann-Mette trådte sine barnesko i Ålborg med bl.a. musikalsk inspiration fra radioens Giro 413, var det i Aarhus, at Niels Kirkegaard havde sin barndom, hvor han ligesom kammeraterne på Åby skole fik smag for popmusikken.
På slaget 12 blev skabt
Men både Niels og Ann-Mette ville noget mere end at høre radio og købe plader.
Ann-Mette kom med i Frelsens Hærs musikkorps allerede som 12-årig, og Niels dannede i begyndelsen af 80’erne sammen med skolekammeraten Jens Folmer
Jepsen slagergruppen Erling Erlang & Trio.
Med studenterhuen på hovedet gik Niels samtidig på Aarhus Universitet for at studere musik, og det var her, han mødte sin kommende livsledsager og arbejdspartner Ann-Mette, som havde taget turen fra Ålborg for at læse kristendomskundskab og dansk, samtidig med at hun tog undervisning på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun kunne dyrke sin lidenskab for de klassiske toner.
Hver uge får du en ny historie om Dansktoppens legender af Jørgen de Mylius i Ude og Hjemme.
Ann-Mette gæstede ind imellem Niels’ og Folmers Erlang-band og sang med på nogle af de Giro 413 evergreens, som gruppen underholdt nye generationer med.
Det indledte ikke bare deres private romance og parløb, men også en af de store og kontinuerlige karrierer i dansk populærmusiks historie.
Dansktop-stjerne: Min mor blev myrdet
Niels udvidede sin musikalske horisont i reggae-gruppen Hjerterknægt, og da han og Ann-Mette fortsatte forelskelsen i både hinanden og musikken, besluttede de i 1984 at etablere et fælles orkester, som de kaldte Kvartalsband. Navnet gav sig selv. De havde begge to så travlt, så de kun øvede en gang i kvartalet.
Band med nyt navn
Niels’ gode kammerat Folmer Jepsen havde for sjov skrevet en dansk tekst til den gamle soulklassiker ”In the Midnight Hour”, som han kaldte På Slaget 12.
Den titel greb Niels og Ann-Mette i luften. De skulle prøve sig selv af som koncert-orkester og måtte have et mere originalt navn end Kvartalsband. Og så var På Slaget 12 en realitet.
Niels og Folmer begyndte at skrive sange sammen. Niels var god til musikken. Folmer var en mester i teksterne, og da de havde sange nok, fik de kontakt med det ambitiøse Aarhus-pladeselskab Fox Records, og arbejdet med det første album under navnet På Slaget 12 gik i gang.
Under optagelsen kom deres producer Phil Barrett ved et tilfælde til at høre en sang, Niels og Folmer for sjov skyld havde skrevet i 1985.
Susanne Lana: Et liv med vold, svigt og tragedie
Den hed ”Hjem til Århus” og var inspireret af de mange amerikanske byhits som ”Jackson”, ”Houston”, ”Is this the way to Amarillo”, ”New York, New York” osv.
Så hvorfor ikke Århus?
Triumftoget
Niels syntes selv, den lød for lokal til et album, som forhåbentlig skulle sælges i hele landet, så det var kun på Barretts insisteren, at den blev indspillet til gruppens debutalbum. Og hvilket held.
For netop i midten af 80’erne var der for alvor grøde i den århusianske pop samtidig med, at en del nystartede lokalradioer gerne ville profilere sig.
Den lokale Radio Århus råspillede ”Hjem til Århus”, Radio Viborg fulgte efter og langsomt, men sikkert bredte hjemstavnssangen sig til hele landet.
Grethe Søncks pinlige møde hos dronningen
Pludselig begyndte DR også at spille sangen. På Slaget 12 havde fået et landsgennembrud med en sang, de i virkeligheden ikke selv troede på. Og i 1987 blev sangen kåret til Europas bedste hjemstavnshit.
Niels og Ann-Mette havde samlet et godt hold musikere, og i kølvandet på gennembruddet turnerede de gennem landet.
Det var nærmest et triumftogt i fyldte sportshaller, byfester, kulturhuse. Alle ville høre På Slaget 12, og heldigvis kunne Niels og Folmer servere flere sange fra hjemmebageriet, så allerede kort efter havde de endnu et kanonhit ”Ude på det blå Ocean”, som de indspillede på deres andet album ”Tror du virkelig livet bli’r genudsendt”.