Det gode liv

Reddet fra druknedøden: Tak for hjælpen venner

13. november 2015 af Carsten Holst. Foto: Jøregen Ploug
Tre 12-årige drenge reagerede lynhurtigt, da skolekammeraten Edvin var ved at drukne i Tønder Svømmehal. Da Jeppe på land fik øje på sin ven i nød, startede han sammen med Nikolaj og Mikkel i vandet en redningsaktion.

Hvis uheldet er ude, kan man drukne i et glas vand. Det siger et gammelt mundheld. Men heldigvis var heldet på alle måder med 12-årige Edvin Torlokovic fra Tønder, da han for nylig var tæt på at miste livet i den lokale svømmehal.

En snarrådig, og på alle måder ansvarsfuld indsats fra tre af hans skolekammerater, gjorde, at Edvin stadig har sit unge liv i behold.

Læs også: Jeg skulle bare passe en baby

Gik i panik

35 drenge og piger fra Tønder Grundskole piskede vandet til skum i svømmehallens store bassin den sidste fredag inden efterårsferien, da Edvin blev ramt af en kombination af træthed og krampe. Han var i færd med at tilbagelægge 200 meter svømning, da han pludselig ikke kunne mærke sine ben eller underkrop.

Edvin blev grebet af panik, mens han i mylderet af børn forsøgte at kæmpe sig ind til kanten. Anstrengelserne var forgæves, og den lille dreng sank langsomt til bunds på tre meter vand. Imens svømmede hans kammerater intetanende rundt omkring ham uden at ænse den truende tragedie.

– Jeg husker, at jeg lå i vandet og pludselig ikke kunne mærke mine ben. Da jeg slog øjnene op igen og kom til bevidsthed, lå jeg i en ambulance, siger Edvin fra 6. c.

Alt held gik op i en højere enhed den dramatiske dag i svømmehallen, da tre 12-årige, sønderjyske drenge optrådte med en ansvarlighed, der er voksne mænd værdige. Den dag blev Jeppe, Nikolaj og Mikkel tre af hverdagens helte, da de reddede Edvin enten fra døden – eller fra at blive livsvarigt invalideret.

Men hvis ikke 12-årige Jeppe Friedrichsen havde haft en fodboldskade, der afholdt ham fra at deltage i svømningen, var dramaet sandsynligvis ikke endt så lykkeligt. Mens kammeraterne svømmede som sidste disciplin af en triatlon, fulgte Jeppe med fra bassinkanten. Pludselig fik han øje på Edvin og kunne se, at noget var helt galt. Drengen sank til bunds, uden at nogen i bassinet bemærkede til det.

Læs også: Par adopterer fire piger fra død veninde

Var bevidstløs

– Jeg kunne se Edvin komme op og ned i vandet, og han blev helt blå i hovedet. Jeg kunne se Mikkel tæt på ham og råbte, at han skulle hjælpe Edvin, siger Jeppe.

Mikkel Zeberg Sørensen svømmede hen til Edvin og forsøgte at få ham ind til bassinkanten. Men han var allerede bevidstløs og alt for tung at bakse rundt med i vandet. Herefter kom Nikolaj Bohsen til hjælp.

– Jeg så Mikkel og Edvin synke under vandet, men Mikkel kom alene op igen. Da vidste jeg, at noget var helt galt, og at Edvin var ved at drukne, siger Nikolaj.

Mens Jeppe på land kaldte på hjælp hos de voksne i svømmehallen, baksede Mikkel og Nikolaj med at få deres kammerat i sikkerhed. De to drenge var både chokerede og trætte, men de slap ikke taget i Edvin. Ingen af dem glemmer synet af deres druknende ven, der var livløs, blå i ansigtet og uden liv i øjnene. Men det lykkedes dem at få Edvin ind i kanten, hvor tililende i fællesskab fik drengen hevet op på vand. Her fik han førstehjælp, kunstigt åndedræt og ilt fra en beholder i hallen.

Der blev ringet efter en ambulance, og den bevidstløse drengs forældre, Samir og Emina Torlokovic, blev tilkaldt. De to glemmer aldrig synet af deres søn i ambulancen.

Emina tog med sønnen i ambulancen til Aabenraa Sygehus, mens hendes mand fulgte efter i bil. På hospitalet kom Edvin til sig selv, og lægerne kunne berolige forældrene med, at drengen sandsynligvis slipper fra dramaet uden mén.

– Vi er dybt taknemmelige over den indsats, som Mikkel, Nikolaj og Jeppe ydede. De er ikke drenge. De er mænd. Vi har fået at vide, at hvis Edvin havde ligget lidt længere tid på bunden af bassinet, var han ikke sluppet så billigt, siger 39-årige Emina.

Læs også: Jeg er bange for, at min lille pige skal dø fra mig

Edvin med sine redningsmænd, fra venstre: Mikkel Sørensen, Edwin Torlakovic, Nikolaj Bohnsen og Jeppe Friedrichsen, alle 12 år.

Hverdagens helte

En af de tre heltedrenges mor er Dorthe Friedrichsen, 43. Hun er med rette stolt af sin søns og de to andre drenges indsats. Da Jeppe kom hjem fra svømmehallen den fredag, kunne Dorthe mærke, at det havde været en barsk oplevelse for Jeppe.

– De fire venner har været udsat for en voldsom oplevelse. Men vi har talt om det, og forhåbentlig slipper alle fire drenge uden psykiske mén, men vi holder tæt øje med deres reaktioner den kommende tid, siger Dorthe.

Efter dramaet i hallen har de fire kammerater været genstand for stor opmærksomhed og anerkendelse. De har været i den lokale avis, og de har fortalt om oplevelsen på landsdækkende morgen-tv.

De er hver blevet belønnet med et gavekort til en sportsforretning, et 10-turs klippekort til svømmehallen og 500 kr. til biografbilletter.

Men det vigtigste for de tre helte er, at Edvin har det godt. Da de tre blev hædret på deres skole, sagde filialleder Lars Worning Hovgaard fra Tønder Grundskole blandt andet:

– Vi er her i dag for at fejre hverdagens helte. Vi ser dem ikke altid, men det gjorde vi i dag. Det gør mig trist, når den slags episoder sker, men det gør mig glad, når elever træder frem på den måde.

Læs også: Kevin gav tre andre livet

Edvin har efter dramaet stadig problemer med hovedpine og besvær med lungerne. Han går regelmæssigt til kontrol, men som hans forældre siger:

– Edvin er sluppet heldigt. Det kunne være gået meget værre.

Edvin med sine forældre, Emina og Samir Torlakovic.

Sponsoreret indhold