Det gode liv

Rie fra Danser med Drenge synger til de afdøde

7. juni 2013 af Louise Søgaard / Foto: Morten Mejnecke
Rie Rasmussen fra Danser med Drenge kan aldrig blive træt af at synge det nummer, som minder os om vores kære afdøde. Nummeret ”Er der nogen i himlen” blev skrevet til bandets tidligere forsanger Philippa, som døde bare 26 år gammel af kræft.
Rie er sangerinde i succes-bandet Danser med Drenge
Rie er sangerinde i succes-bandet Danser med Drenge

Stemningen blandt publikum skifter markant, når Danser med Drenge begynder at spille sangen "Er der nogen i himlen?". Forsangeren Rie Rasmussen kan se i folks ansigter, at de bliver rørt.

- Det er en stærk sang. Vi bliver nærmest løftet fra jorden af publikums reaktion. Stemingen er altid meget intens. Sangen får folk til at lægge al forfængelighed fra sig og bare være kede af det. Men den handler også om håb og om en barnlig forestilling om, at hvis vi bare lader som om, så er de døde ikke rigtig døde, siger 47-årige Rie Rasmussen fra Danser med Drenge.

LÆS OGSÅ: Kræftramt mor fik sine børn fjernet, men kæmpede til det sidste

Rie forklarer sangens succes med, at der ikke findes så mange danske sange om døden. Sørgelige sange handler oftest om tabt kærlighed.

Danser med Drenge på turné

Du kan læse meget mere om Rie og Danser med Drenge på www.dmd.dk

Her kan du også se deres turneplan. Turneen afsluttes på Amager Bio den 5.oktober.

Den største gave

Når Rie og de øvrige medlemmer af Danser med Drenge har spillet en koncert går de altid fra scenen ned til merchandise-butikken for at skrive autografer og tale med deres publikum. Hver gang kommer folk til Rie for at fortælle om deres personlige sorg, og om hvordan sangen trøster dem.

- Som sangerinde er det den største gave. Det eneste, jeg ønsker, er jo, at folk kan bruge det, jeg laver. Fra scenen kan jeg se, at der er mange, som kommer til vores koncerter bare for at høre den. De opfører sig ikke som vores stampublikum, som synger med på alle numre, hopper og danser og joker med hinanden. De står bare og venter på det ene nummer, og når vi så spiller det, kan man tydeligt se, at det var det, de kom for, fortæller Rie fra Danser med Drenge.

Husker Philippas død

Hun har været med i bandet siden august 1994, bare et halvt år efter Danser med Drenges første forsanger Philippa Bulgin døde - kun 26 år gammel.

-Jeg var 28 år, og jeg kan tydeligt huske, at jeg læste spisesedlen om hendes død i en kiosk den dag og syntes, det var ganske forfærdeligt. Jeg identificerede mig meget med hende. På det tidspunkt havde jeg selv været med i et par bands som forsanger, fortæller Rie.

LÆS OGSÅ: Din vitaminpille forebygger kræft

- Men jeg drømte ikke om, at Danser med Drenge ville fortsætte, selvom de lige havde fået succes imod alle odds. Det var ikke særlig in at synge på dansk dengang, siger sangerinden.

Kræften var nådesløs

Philippa døde i marts måned 1994 efter blot fire måneders sygdom. Bandet havde arrangeret en landsturne, efter deres første plade med nummeret "Hvor længe vil du ydmyge dig?" var blevet et hit. Philippa var lykkelig. Endelig var det lykkes at slå igennem. Men skæbnen var urimelig hård ved den unge sangerinde. Hun fik konstateret kræft kort før Danser med Drenge skulle på turne i september.

Det var en sjælden og meget aggressiv kræft i hendes underliv. Bandet udskød turneen den måned det tog Philippa at kæmpe sig op på scenen igen efter hendes operation. Det blev hendes livs sidste optrædener, og hun nød dem hver og en.

Men kræften kom igen, og da Philippa blev klar over, at hun snart skulle dø, kaldte hun sine venner fra bandet til sig på hospitalet. Hun ville sige farvel og fortælle dem, at de skulle fortsætte uden hende. De skulle begynde at se sig om efter hendes afløser. Det blev Rie.

Hun er stadig med os

-Jeg har aldrig følt, at jeg skulle overtage Philippas plads. Jeg tænker tit på hende, og når jeg synger hendes sange, kan jeg høre hendes klang i mit indre. På en måde kan man sige, at hun synger dem med mig, fortæller Rie og fortsætter:

- Sangen "Er der nogen i himlen?" skrev Klaus Kjellerup kort tid efter Philippas død til minde om hende. Han nærede stor omsorg for hende - som en storebror, vil jeg tro. Jeg skulle synge den for ham, da jeg var til audition i august måned, og han ansatte mig på stedet, før de andre medlemmer overhovedet havde mødt mig. I starten kunne jeg tydeligt mærke de andres sorg.

SE OGSÅ: Korrespondent Rasmus Tantholdt og sangerinde karen Busck fortælle om deres største sorg

- De sagde ikke noget, for at skåne mig, tror jeg. Som årene er gået, har de dog fortalt mere om Philippa. Hun er stadig hos os, fordi vi tænker på hende, forklarer Rie.

Synger med hjertet

-Jeg tror, at jeg ville have svært ved at synge "Er der nogen i himlen", hvis jeg selv havde mistet en, jeg virkelig elskede. Jeg synger altid med mit hjerte, og jeg ville selv blive alt for rørt til at synge, hvis jeg sang om en af mine nærmeste, siger Rie.

Hun er taknemmelig for at få lov at synge en sang, som betyder så meget for andre. Rie tror ikke på himlen eller på, at vi alle skal mødes igen. I stedet kan hun lide tanken om, at man altid har ens afdøde med sig og selv kan bestemme, hvor meget de skal være til stede.

- Hvis man kendte dem godt, så ved man også, hvad de ville sige til en i forskellige situationer. Og så er det jo ligesom, hvis de stadig var her, siger sangerinden fra Danser med Drenge

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til at tackle børn i sorg

Sponsoreret indhold