Rikkes kemohuer spreder glæde: Jeg syr for en god sag

Klokken er 5 om morgenen. 40-årige Rikke Christensen, der er indehaver af Din Stofbutik i Holbæk, er allerede trukket i arbejdstøjet, selv om hun først slår dørene op til sin forretning om fem timer.
Rikke har nemlig fået rigtigt travlt, siden hun ved Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling den 8. april donerede 163 håndsyede huer til kemopatienter, der har mistet håret.
De farvestrålende huer havde Rikke syet i samarbejde med sine tre ansatte og nogle af butikkens kunder, og da Kræftens Bekæmpelse efterfølgende lagde et billede af huerne på sin Facebookside, skabte de med det samme en enorm efterspørgsel.
– Det eksploderede med beskeder på vores egen Facebookside. Jeg tror, vi fik 1.000 beskeder på en måned fra folk, der virkelig gerne ville have en hue. Det var så overvældende, for selv om man ved, at der er mange, der er ramt af kræft, så bliver det først rigtig tydeligt, når man får det så tæt på fra så mange sider. Folk skrev meget personligt og udførligt om deres sygdomshistorie, og det var simpelthen så rørende, fortæller Rikke, som ikke kunne ignorere den store interesse for huerne.
Hun besluttede derfor straks at fortsætte med at producere huer – og hun har nærmest ikke lavet andet siden. Derfor står hun ekstra tidligt op om morgenen og sætter sig ved sin symaskine derhjemme for at sy, inden hun tager videre på arbejde.
Læs også: Motorcykelbetjent hjalp fødende til hospitalet
Snakker med de kræftramte
Meget af tiden går desuden med at snakke med de kræftramte, som hver dag møder personligt op i butikken for at vælge en af de mange huer, der naturligvis alle er gratis.
– Det har invaderet mit liv, men det er noget, jeg selv har valgt, og jeg vil ikke være det foruden. Jeg bruger hvert et ledigt øjeblik på at sy huer og hiver også gerne min omgangskreds med i projektet. For eksempel ”tvangsindlagde” jeg 12 bekendte i mit hjem en weekend for at få syet en masse huer, så vi kunne følge med den store efterspørgsel. Så sad vi en søndag fra klokken 10 til klokken 16 og lavede 136 huer. Det var fantastisk, men det viser også, hvor meget energi der bliver lagt i det. Vi har for længst rundet 1.000 huer siden landsindsamlingen, og det er da hårdt arbejde, indrømmer Rikke.
Se også: 19 år og ramt af leukæmi: Mit liv gik i stå
Barske historier
Selv om det er hårdt, kører Rikke dog ikke træt i projektet. Og det kommer heller ikke til at ske, understreger hun.
– Det er barske historier, man hører fra dem, der er ramt af kræft, og vi har da dage her i butikken, hvor vi tuder hele dagen, fordi der har været mange inde for at fortælle, hvor slemt det står til, og at de ikke ved, om de er købt eller solgt. Men netop derfor giver det mig motivationen til at klø på og arbejde videre. Jeg føler, at det er det hele værd. Og selv om det er hårdt, er der også en masse glæde forbundet med projektet. For jeg kan se og høre fra dem, der bruger huerne, at de er rigtig glade for dem. Betydningen af at have en fin hue, når man ikke har hår, er virkelig stor. Når man får kemoterapi, har man det samtidig med at blive lidt grå i ansigtet, og når man så får tilført noget spræl fra en farvestrålende hue, får humøret altså også et hak opad. Det er vildt, at så lidt kan gøre så meget!
– Hver hue betyder noget for mig, og jeg ser det ikke som en samlebåndsproduktion. Jeg tænker hver gang på, at den hue, jeg laver, vil blive båret af én, der virkelig har behov for den. Det betyder selvfølgelig også, at jeg nogle gange er nødt til at lægge arbejdet væk og sy noget andet for at få tankerne hen på noget positivt. Det sætter sig jo dybt i én, at så mange er ramt af kræft. Og alle kender jo mindst én, der er ramt, siger Rikke.
Læs også: Ullas børn genoplivede hende efter hjertestop: Tak for livet børn
Årets ildsjæl
Rikkes store indsats for kræftramte har netop sikret hende titlen som ”Årets ildsjæl 2018”. Det skete, da tankstationskæden Go’on lavede en afstemning på internettet for at hylde dem, der gør en positiv forskel i lokalsamfundet. Rikke vandt med 7.178 stemmer, og med æren følger en præmie på 25.000 kroner.
– Jeg er utroligt stolt over titlen, men mest af alt er jeg bare lykkelig for, at vi nu har råd til i hvert fald at fortsætte med at lave huer de næste par år. Vi arbejder jo gratis, og jeg betaler mine materialer af egen lomme, så pengene gør en kæmpe forskel. Og jeg har virkelig ikke lyst til at stoppe, siger Rikke, som ikke vil have det mindste imod, hvis andre ”kopierer” hendes idé.
– Det skal de da endelig bare gøre. Det betyder jo, at flere kræftramte kan få huer og dermed lidt at glæde sig over, og det er jo målet med det hele.