Det gode liv

Rykkerbrevene væltede ind: Jeg kunne ikke overskue mere

18. september 2020 af oan Andersen. Foto: Gregers Overvad/Aller Foto & Video.
Gælden var uoverskuelig. Jeanett havde aldrig penge nok, og hun følte ikke, hun havde nogen fremtid. At hun aldrig ville få sine højeste ønsker opfyldt. Men i januar tog hun kampen op for at skabe det liv, hun drømmer om.

Jeanett har altid haft massiv meget gæld. Så meget, at hun flere gange i sit liv har stået skoleret i fogedretten, mens hun i sit stille sind håbede på at blive erklæret insolvent, så hun kunne få et år uden rykkere.

– Jeg skammer mig ikke over gælden. Jeg lå ikke søvnløs. Men jeg havde en følelse af, at jeg ikke kunne få det, jeg ville have i livet. Jeg følte ikke, der var nogen fremtid for mig. Jeg bor i en svampebefængt bolig, og hvis vaskemaskinen gik i stykker, måtte jeg låne penge af min far, fortæller hun.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Sidste efterår var økonomien så dårlig, at jeg var nødt til at låne penge til huslejen af min søn. Samtidig væltede det ind med inkassobreve. Jeg kunne ikke overskue det.

Fra kontanthjælp til forfatter

47-årige Jeanett Veronica Hindberg fra Farum sidder ved spisebordet i sin lejlighed, som hun aldrig kalder andet end lorteboligen. Hvis du genkender hende, var det Jeanett, der skabte figuren “Bitterfissen Bethany”, som gav genlyd i hele kongeriget.

– Jeg kan ikke finde ud af livet i hamsterhjulet. Jeg har angst og socialfobi, og jeg har været på kontanthjælp i 9-10 år. Bitterfissen kom som sendt fra himlen, fortæller hun.

Læs også: Jeg tog min datters penge

Siden Bitterfissens blog skabte debat og overskrifter, har hun skrevet seks bøger og lever i dag af at skrive. Arbejdet som forfatter og freelance skribent gør, at hun ikke altid ved, hvor mange penge hun har, det varierer fra måned til måned. Det eneste, hun kan regne med, er 10.000-12.000 kroner udbetalt om måneden plus årlige eller halvårlige penge fra biblioteket og forlaget. Derfor virkede gælden uoverskuelig.

Nu har hun besluttet, at det skal være slut.

– Sidste år tabte jeg mig 23 kilo. Nu skal der bare ryddes ud i alt: Kilo, gæld, møg!

Købestop

Lejligheden er sparsomt møbleret, og væggene er hvide. Jeanett har ryddet ud og op, solgt, hvad hun kunne og malet lorteboligen, hvor hun har boet i 20 år med sin nu 24-årige søn. Og den 1. januar i år besluttede hun sig for at tage fat på gælden.

- Jeg havde jo betalt af på min gæld, men af en eller anden grund blev den aldrig mindre. Der er klart, når jeg fortsatte med at købe på kredit.

Derfor indførte hun købestop. Ingen nye ting og afskårne blomster, ingen biografture og ingen cafébesøg. Hun satte sig selv på budget.

Læs også: Singlepigens vilde luksus

– Jeg kan godt blive tosset over, at to go-kaffe er bandlyst i et år, siger Jeanett, som lægger de sparede penge fra kaffen i en opsparing.

Hvis hun bliver fristet af nye ting, stiller hun sig selv spørgsmålet:

”Hvad vil du helst have; den her stegepande eller 700 kroner i hånden?”

Som regel vil hun helst have pengene. Kun en enkelt gang valgte hun at købe en T-shirt til 60 kroner – og så køber hun ting, der hjælper hende med at gøre kampen mod gælden til en leg.

Kæmpe gæld

Dengang i januar troede Jeanett, at gælden var på omkring 300.000 kroner, højt sat, men da samtlige 21 kreditorer var talt sammen, var tallet svimlende 410.000 kroner.

– Det er gammel gæld. Jeg var ung og letsindig og ville bare have det bedste. Og jeg havde en kæreste, der udnyttede mit navn og optog gæld. Jeg havde kontokort i Magasin, Lyngby Storcenter, Ellos, H&M og Klarna, Viabill og så videre.

Læs også: Vær åben om gælden

– Det er ikke, fordi jeg er dum. Jeg blev bare fristet. Jeg vidste jo godt, hvad jeg gjorde, siger hun.

Meget af gælden er overtaget af inkassofirmaer, så en gæld i Magasin på 5.000 kroner var vokset til 18.000 kroner med renter og gebyr.

– Jeg var en del i fogedretten, da jeg var yngre. Dengang kom den lokale betjent med indkaldelsen. Det var pinligt. I dag får man bare brevet i sin e-boks.

Betalte gæld ud

Men nu har hun anderledes styr på det. Hun er inspireret af de mange ”budget mums” på YouTube, og de førte hende til eksperten Dave Ramsey og hans syv baby-trin.

– Jeg havde 21 kreditorer. Så mange kunne jeg ikke betale til på samme tid, så jeg valgte de fem mindste gældsposter til at begynde med, forklarer Jeanett.

Allerede i januar var den første gæld ude af verden, og hun tog fat i den næste på listen.

– Jeg lever på en sten, hvis det er det, der skal til, siger hun.

– Hvis jeg kan gøre det, så kan alle. Jeg er tal-idiot, men mit system virker, pointerer hun.

Læs også: Efterladt alene som 14-årig med tre små søskende

Jeanett begyndte med at lave et realistisk budget. Hun har haft et budget i mange år, men det var urealistisk. Nu skriver hun alt forbrug ned, og ret hurtigt fandt hun ud af, hvor lidt hun egentlig kan leve for. Samtidig køber hun så vidt muligt alt kontant. Pengene sidder nemlig løsere, når man bare kører kortet igennem.

– Tit føler jeg mig rigtig træls, når jeg betaler kontant, især her under corona, så hele april var uden kontanter, og det gik rigtig dårligt. Jeg brugte over budget. Du swiper bare kortet, men hvis du har 700 kroner i pungen, så tæller du alle mønter, fortæller Jeanett.

Hvis hun køber noget på nettet, fører hun regnskab med det på sine smarte budget-ark.

Sparelegen

Jeanett har gjort det til en leg at spare.

– Det er blevet min hobby. Jeg elsker at sætte mig ned hver dag og skrive om det, siger hun.

Derfor deler hun gavnligt ud af sin viden og erfaringer på de sociale medier. For at gøre legen lidt sjovere og opspare endnu flere penge kører hun spare-challenges. For eksempel 52-ugers challenge, hvor hun i uge 1 sparer én krone, uge 2 to kroner og så videre.

Hun har også gang i en masse små opsparinger, sinking funds, til jul, fødselsdage, den computer, hun ønsker sig, og ikke mindst en vej ud af lorteboligen.

Læs også: Slægtsforskning afslørede seriemorder

Spareøvelserne virker. Samtidig leder hun hele tiden efter nye muligheder for at få en passiv indkomst og en højere indkomst, for det er trods alt begrænset, hvor meget man kan spare og sælge fra gemmerne. Så Jeanett gør rent for nogen, hun kender, og laver mad til en familie én-to gange om måneden. Hun tjener nogle småpenge på reklamer på YouTube og folk, der donerer penge for det indhold, hun laver. I dag tjener hun i gennemsnit 17.000-21.000 kroner om måneden, og hun arbejder i døgndrift for pengene.

Styr på økonomien

Det betyder, at gælden er faldet med knap 66.000 kroner siden januar. Jeanett har betalt af på gælden, opdagede ulovlige opkrævede gebyr hele to steder, og hun har forsøgt at få gode ordninger med kreditorerne – der er kun 14 kreditorer tilbage. Hun har sågar købt sine første aktier.

– Jeg har fået ro i maven nu, for jeg har taget kontrollen over økonomien. Jeg troede, jeg aldrig ville komme i bund med det, men det er jeg om syv-otte år. Hvordan spiser man en elefant? Én bid ad gangen.

Drømmen er et liv med en god, sund økonomi. Ikke nødvendigvis uden gæld, men uden at drukne i gæld, og uden at falde i forbrugsfælden og bare købe løs.

Læs også: Min søster fødte vores ønskebarn

– Kvinder, der har styr på økonomien, er sexede, pointerer hun med et glimt i øjet og understreger, at hun aldrig mere kommer til at stifte gæld.

Så betyder det mindre, at hun sparer helt ind til benet lige nu.

– Det er fint nok, at jeg lider lidt nu, for at jeg får en bedre fremtid, siger hun.

– Jeg føler mig rigere end nogen sinde, og jeg sover bedre, end jeg nogen sinde har gjort. Da mit bilbatteri røg, og jeg havde de 900 kroner til et nyt, var jeg megastolt. Og der kommer ikke flere breve med rykkere, slår hun fast.

Jeanett på budget

Følg Jeanett og hendes vej ud af gældsfælden. Vær med på hendes spare-challenges, få hendes bedste tip til passiv indkomst, ekstra indkomst og meget andet.

Du finder ”Jeanett på budget” her:

YouTube

Instagram

Facebook

Bloggen jeanettpaabudget.dk

Dave Ramseys syv baby-trin

  1. Lav en nødopsparing på ca. 6.300 kr.
  2. Indfri din gæld (undtaget huslånet) ved hjælp af sneboldmetoden.
  3. Opbyg din nødopsparing, så den svarer til 3-6 måneders udgifter.
  4. Investér 15 procent af din indkomst i pension.
  5. Opret en børneopsparing til dine børn.
  6. Indfri huslånet tidligt.
  7. Opbyg din formue, og giv til velgørenhed.

Start med en nødopsparing. Det nytter ikke noget at begynde at betale gæld af, hvis køleskabet pludselig ryger, og du skal ud og låne penge til et nyt. Derfor skal du allerførst lave en opsparing til den slags udgifter. Ramsey foreslår 1.000 amerikanske dollars, ca. 6.300 kr. Jeanett har valgt 3.000-4.000 kr.

Læs også: Brev til Mimi: Familien vil flytte ind hos os

Snebold-metoden

Nogle vælger at betale af på gælden med den højeste rente først, andre vælger sneboldmetoden. Med sneboldmetoden er psykologien tænkt med. Her holder du motivationen oppe, når du ser gældsposterne forsvinde én for én, derfor er den især egnet, når der er mange gældsposter.

Sådan gør du

Lav en liste over dine gældsposter undtaget et evt. huslån. Prioritér listen, så den mindste gæld står øverst.

Betal mindst muligt af på alle dine gældsposter – og mest muligt på den mindste, øverste gældspost. Når den gæld er ude af verden, bruger du afdragene på det næstmindste lån.

Læs også: Mor blev væk i havet

Nul-baseret budget

Zero-Based eller nul-baseret budget går ud på, at alle de penge har et sted at gå hen, hver en krone har et formål.

Hver måned fordeler du din indkomst ud på forskellige poster. Start altid med mad, bolig, el, vand, varme og transport. Derefter dine andre faste udgifter. Tilføj en lille buffer til små uforudsete udgifter, f.eks. en gave, og lav små opsparinger til det, du ved, kommer, f.eks. en vinterjakke, sportsaktiviteter, jul, ferier osv.

Lav et realistisk budget. Det nytter ikke noget at budgettere med 4.000 kroner til mad, hvis du bruger 6.000 kroner.

Skriv indkomst og forbrug ned hver måned. Måske går det ikke i nul lige med det samme, tit tager det tre måneder at få det til at fungere. Måske skal du tjene lidt mere eller blive bedre til at spare, før du kan få det til at gå op.

Hvis budgettet giver overskud, så betal mere af på gælden. Du kan være helt sikker på, at hvis pengene ikke bliver placeret et sted, så bliver de brugt på et eller andet ligegyldigt. Det svarer til at have tabt dem på gaden. Brug dine penge på de ting, der betyder noget for dig.

Sponsoreret indhold