Det gode liv

Sletter sit liv på sociale medier: Jeg førte folk bag lyset

3. november 2015 af Joan Andersen. Foto: Instagram
Hun er 18 år og model og har næsten en million følgere. Nu har hun slettet sit liv på de sociale medier, for det er en falsk og konstrueret virkelighed, der har gjort hende tom indeni. Nu vil hun leve i virkeligheden.

Siden hun var 16 år har hendes liv handlet om likes og anderkendelse på Instagram, YouTube og og Snapchat. Nu er det slut.

Essena O’Neill, som fylder 19 år i morgen, har lukket alle sine profiler på de sociale medier. Hun har kun beholdt sin konto på Instagram, men selv der har hun slettet omkring 2000 billeder, og til resten af billederne har hun ændret billedteksten for at give folk et indblik i, hvordan hendes hverdag så ud.

Til dette billede har Essena ændret billedteksten:

- Redigeret: ”Vær sød at like dette billede, jeg har taget makeup på, krøllet mit hår, stram kjole, store ubehagelige smykker… Tog over 50 billeder, indtil jeg fik det ene, som jeg troede, du måske ville kunne lide, så redigerede jeg denne ene selfie i lang tid på flere forskellige apps - bare så jeg kunne få lidt social anderkendelse fra dig”. Dette har intet med virkeligheden at gøre.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sociale medier gjorde hende tom indeni

Hendes hverdag og jagten på likes efterlod hende som en tom skal.

Læs også: Kræft i alt sin grusomhed. ADVARSEL stærke billeder

- Uden at tænke over det har jeg brugt det meste af mit teenageliv på at være afhængig af sociale medier, social accept, social status og min fysiske fremtoning. Sociale medier, specielt på den måde jeg har brugt dem, er ikke virkeligheden, skrev hun blandt andet.

Hun har brugt omkring 50 timer om ugen på at svare på spørgsmål på Tumblr, poste daglige billeder på Instagram, lave YouTube-videoer, opskrifter eller træningsprogrammer.

- Sociale medier gav mig mulighed for at profitere på at føre folk bag lyset, tilføjer hun.

- Det eneste, der fik mig til at have det godt den dag, var dette billede. Hvor dybt deprimerende. At have en flot krop er ikke alt, vi mennesker er i stand til, skriver Essena til dette billede.

Læs også: Makeup-eksperten afslører sin hemmelighed: Jeg er handicappet

Ærlig på YouTube

På YouTube har Essena, som bor i Sunshine Coast, Queensland i Australien, også slettet de fleste af sine videoer. Hun har behold nogle opskrifter på veganer-mad og lagt et par nye videoer op, hvor man for første gang kan se hende uden makeup – som hun ser ud i virkeligheden. Samtidig fortæller hun hudløst ærligt, hvorfor hun sletter sit liv på de sociale medier. Se videoen her:

- Hvorfor skulle man fortælle sine følgere, at man får penge for at promovere, det man promoverer? Hvorfor skulle man fortælle sine følgere, at man bogstavelig talt bare tager billeder hver dag for at have et billede til Instagram? (…) Det er ikke cool. Ingen synes, det er radikalt eller revolutionært. Alligevel var jeg opslugt af det. Det er grunden til, at jeg ikke længere er på de sociale medier: For mig personligt opslugte det mig. Jeg levede i en 3D verden, siger hun i videoen.

- Der er intet zen I at forsøge at se zen ud, at tage et billed af dig selv, mens du forsøger at se zen ud og beviser din zen på Instagram, lyder den nye billedtekst.

- Tydeligvis er min krop det, man bedst kan lide ved mig. Like dette billede for min indsats for at overbevise dig om, at jeg er meget, meget hot, skriver Essena meget ironisk til dette billede.

Læs også: 20-årig ramt af acne og svinet til på nettet

Betalt reklame

Essena indrømmer, at mange af de tilsyneladende naturlige billeder på hendes profil er opstillede – tit for at gøre reklame for noget tøj eller et produkt, som hun har fået penge for at promovere. Og hun er godt klar over, at det kun kan lade sig gøre, fordi hun er smuk.

- Den eneste grund til at jeg tog på stranden den morgen, var for at tage billeder af bikinier, fordi firmaet betalte mig for det og også fordi jeg så godt ud i forhold til samfundets nuværende standarder. Jeg blev født og vandt det genetiske lotteri, skriver hun til et af sine billeder.

I sin video uddyber hun:

- Min succes skyldes i høj grad mine hvide privilegier og genetik. Jeg var tynd, solbrun, tonet, blond med et stort smil og en push up-bh, siger hun.

Læs også: Tanja tabte sig 92 kilo: Sådan gjorde hun

Ingen grund til misundelse

- Hvis du kigger på Instagram-piger og ønsker, at dit liv var ligesom deres. Indset at du kun ser, det de vil have dig til at se, forklarer hun.

Essena vil ikke være en af de Instagram-piger mere. Nu vil hun fokusere på de ting, der betød noget for hende, før de sociale medier overtog hendes liv. Hendes nye projekt hedder ’Let’s be game changeres’, hvor hun opfordrer andre til at leve et liv uden hele tiden af blive afbrudt af den digitale verden.

Ironien i det hele er, at Essenas nye tiltag formentlig får endnu flere til at følge hende.

Sponsoreret indhold