Sofie Hagen: Jeg er smuk og tyk

Komikeren Sofie Hagen hylder de kvindelige former
Klokken har netop ringet ind, og det næste fag er gymnastik. Hele dagen har Sofie brudt sit hoved med hvilken undskyldning, hun skal bruge denne gang. Tanken om, at hun skal løbe rundt og puste sammen med resten af klassen, kan hun slet ikke holde ud. I stedet prøver hun sig frem med en undskyldning, som hun har hørt har virket for andre.
– Jeg har menstruation, så jeg kan ikke være med, siger Sofie Hagen stille til sin gymnastiklærer. Men Sofie er kun 9 år, og et skeptisk udtryk fra hendes lærer vidner om, at hendes forklaring heller ikke denne gang redder hende en plads på bænken. I stedet tager læreren fat i Sofies bukser og trusser og hiver dem ned, så hendes underliv er blottet for resten af klassen.
LÆS OGSÅ: Tog sit liv på selvmordsklinik: Simons rørende farvel
– Det var enormt ydmygende at stå og være til grin. Jeg blev jo mobbet i forvejen, og det vidste min lærer godt. Samtidig kan jeg godt se nu, at mine undskyldninger var enormt dårlige. Det er trods alt ikke mange 9-årige, der har fået deres menstruation. Så jeg har været virkelig desperat for at undgå gymnastik, fortæller den nu 27-årige Sofie Hagen.
I dag bor hun i London, hvor hun arbejder som komiker og har vundet flere priser for sit talent på scenen.
Sofie Hagen voksede op i den fynske by Søndersø. Som barn var hun livlig og glad, og hun tonsede rundt på legepladsen, hvor pulsen naturligt kom op. Men da sandkassen blev skiftet ud med skolebænken, betød de mange stillesiddende timer, at kiloene langsomt sneg sig på sidebenene. Sofie blev hurtigt et oplagt offer for spydige kommentarer, og klassekammeraternes bemærkninger om hendes vægt fik den unge Sofie til at ty til tidens slankekure: Atkins, Weight Watchers, ja, sågar Tænkekuren blev afprøvet.

Sofie har vundet flere priser for sit komiske talent i England, hvor hun bor til daglig.
Nu var det alvor
– Jeg følte, at jeg havde en masse motivation, hver gang jeg startede på en kur. Men der gik ofte ikke mere end en uge, så faldt jeg i. Jeg blev frustreret og gal på mig selv, og det endte med, at jeg tænkte ”pyt med det”, og så spiste jeg alt det, jeg havde fornægtet mig selv, hvilket selvfølgelig betød, at jeg så blev endnu større, forklarer Sofie, der sammen med sin mor flyttede til Farum, da Sofie var omkring 10 år.
Mobningen fortsatte, og Sofies overspisning blev voldsommere. Et ædegilde kunne hurtigt bestå af flere pizzaer, tre poser slik, to bøtter is, et par kager og flere liter sodavand.
LÆS OGSÅ: Helved blev vores paradis
– Det var en måde at få ro i kroppen. Det kan lyde mærkeligt, men når du er så mæt, bliver dine sanser dæmpet så meget, at du nærmest ikke kan mærke dig selv. Og det var netop det, jeg ville opnå, fortæller Sofie.
Som tiden gik, blev den bedøvende fornemmelse af maden ikke nok, og da Sofie var omkring 17 år, valgte hun at skære i sig selv, så hun for en stund kunne mærke den fysiske smerte i stedet for den psykiske. Hendes kæreste opdagede det og sendte hende til lægen, der heldigvis tog hende seriøst.
– Da jeg pludselig sad på psykiatrisk afdeling, vidste jeg godt, at nu var det alvor. Jeg havde nok negligeret det lidt, men jeg lovede at holde op, og da jeg fik en psykolog, begyndte det at blive bedre, forklarer Sofie. Den helt store åbenbaring fik hun imidlertid, da hun mødte en pige, Andrea Storgaard Brok, på universitet. Andrea havde en indstilling til kropsidealer, som Sofie aldrig havde troet mulig.

– Jeg synes, at jeg er attraktiv. Det kan man faktisk godt være, selv om man er tyk, siger Sofie med et smil.
Jeg blev vred
– Hun var kropsaktivist. Hun gik ind for, at man snakkede positivt om kroppen – uanset dens størrelse. Vi er alle smukke, sagde hun, og det havde jeg aldrig hørt før, for jeg havde jo hele mit liv forbundet min tykke krop med noget, der ikke var attraktivt, og som skulle bekæmpes.
Fra den dag begyndte Sofie at kigge på sig selv i et andet lys. Når de negative tanker overmandede hende, prøvede hun at komme ind til kernen af, hvorfor hun tænkte negativt om sig selv. Og hun fandt hurtigt ud af, at kravene ikke kom fra hende selv, men fra den ekstreme eksponering, hun dagligt var udsat for fra reklamer.
LÆS OGSÅ: Fantastiske farmand: Fotograf og fødselshjælper
– På en måde blev jeg vred. Jeg havde brugt en stor del af mit liv på at hade mig selv. Jeg havde været slave af en konstrueret forestilling om, hvad det ville sige at være smuk. Det ville jeg ikke mere, og meget hurtigt begyndte jeg at få det meget bedre med mig selv.
Samtidig begyndte Sofie at komme i comedy-klubberne i København, og da hun selv skulle på scenen, var det nærliggende at bruge sit liv – ikke mindst hendes og andre syn på hendes krop – som motor for komikken.
– Jeg vil gerne fortælle folk, at der ikke er lighedstegn mellem at være tyk og grim. Jeg synes selv, at jeg er attraktiv, men når jeg siger det højt, kan det nærmest virke provokerende på folk, fortæller hun.

27-årige Sofie Hagen led i mange år af overspisning, men nu nægter hun at pine sig mere.
Aldrig mere slankekur
Sofie bliver ofte selv udsat for fat shaming (på dansk fedmeudskamning, red.), når hun går på gaden. Det kan være spydige bemærkninger som ”fede ko” og ”tab dig”, men for Sofie betyder det ikke, at hun hopper på endnu en kur. Tværtimod.
LÆS OGSÅ: Sabrinas lykke blev afløst af frygt: Nybagt mor fik sclerose
– Jeg skal aldrig mere på slankekur. Det ved jeg af erfaring ender i selvlede. Det ødelægger mig psykisk. Derfor vil jeg gerne slå et slag for, at vi får den psykiske sundhed på dagsordenen. Den er svær at sælge på reklamebannere, men jeg tror, at det er vejen frem. Det er også derfor, at jeg bruger mine shows til at gøre opmærksom på problematikken. Jeg ville i hvert fald ønske, at jeg havde oplevet en kvindelig komiker hylde kroppen i alle dens former, da jeg var ung og slave af slankekure. Så hvis jeg kan hjælpe bare et enkelt barn til at tænke positivt om sig selv, så er jeg nået rigtig langt, lyder det fra den smukke komiker.
