Det gode liv

Thomas ledte efter sin ferie-flirt i 23 år

10. marts 2016 af Nina Sommer. Foto: Morten Mejnecke og privat
Da Thomas så Katka for første gang på en ferie, var han solgt. Han rejste hjem til Danmark, og de holdt kontakten via breve. Men en dag mistede Thomas sin adressebog og kunne ikke svare Katka, der til sidst stoppede kontakten. Men Thomas glemte aldrig pigen med de smukke øjne, og han gjorde alt for at finde sin ferie-flirt igen. 23 år senere gik en livslang drøm i opfyldelse.
ferie

Thomas’ øjne følger menneskemylderet i den tjekkiske by Ceske Budejovice. Byens torv er omgivet af historiske bygninger og monumenter fra en fjern tid. Men den 27-årige Thomas’ blik er ikke rettet mod byens kulisse. I stedet studerer han de forbigående mennesker nøje. Måske er han heldig at finde netop den pige, der fik hjertet til at banke ekstra hurtigt året før, i menneskemylderet.

En ferie-flirt på to dage

– Vi havde ikke kendt hinanden i mere en to dage, alligevel var jeg ret forelsket i hende. Jeg ved ikke, hvad der skete, men da jeg så hende første gang, var jeg solgt, fortæller den nu 50-årige Thomas Hansen, der kommer fra Aarhus.

Året var 1992. Thomas havde boet i nogle måneder i Portugal, da han på vej hjem til Danmark valgte at tilbringe nogle dage i Tjekkiet. Efter en gåtur rundt i den charmerende by gik Thomas ind på en tilfældig bar. Bartenderen kunne en smule engelsk, og de to unge mænd kunne snakke om deres rejser rundt i Europa.

LÆS OGSÅ: Johan fra Nybyggerne mistede kæreste og ven i tragedie

Snakken forstummede imidlertid, da en 19-årige kvinde satte sig ved siden af Thomas. Hendes smil fik en ukendt følelse til at bruse gennem hans krop. Hun præsenterede sig som Katka, men de få engelske ord, hun kunne, rakte ikke langt, og bartenderen måtte hjælpe med at oversætte.

Sådan så Thomas ud, da Katka mødte ham første gang i 1992.

Adressebog stjålet

Hele næste dag tilbragte Thomas og Katka sammen. Smil, gløden i øjnene og forklarende håndbevægelser udgjorde deres kommunikation.

– Jeg havde slet ikke lyst til at tage hjem. Det skulle ikke ende her, så vi udvekslede adresser. Det var jo før Facebook og e-mail. Aftalen var, at jeg skulle komme ned og besøge hende i sommerferien, fortæller Thomas.

Hjemme i Aarhus boblede følelserne fortsat i hans hjerte. Thomas købte en dansk-tjekkisk ordbog og slog hvert ord op, indtil han havde fyldt flere A4-ark med ord og følelser. Brevet blev sendt, og der gik ikke lang tid, før han fik svar.

– Vi havde ikke aftalt, at vi var kærester, men i løbet af de få breve, vi nåede at sende til hinanden, så stod det klart, at mine følelser var gengældt. Jeg kunne næsten ikke vente, til det blev sommer, så jeg igen skulle se hende.

LÆS OGSÅ: Min mand fik barn med en anden

Men en dag på Aarhus Banegård var han uopmærksom. Da han drejede hovedet, blev hans rygsæk stjålet, og med den også hans adressebog med Katkas adresse. Pludselig havde han hverken hendes adresse eller telefonnummer, og han kunne ikke huske hendes efternavn.

Breve fra Katka

Som tiden gik, kom der flere breve fra Katka. Når Thomas’ øjne gled ned over siderne, blev han frustreret, for uanset hvor meget han ville skrive tilbage, kunne han ikke. Katka skrev nemlig aldrig sin adresse bag på brevene. En uforstående tone prægede Katkas sidste brev. Hun kunne ikke forstå, hvorfor han ikke svarede hende, men hun ville lade være med at skrive mere.

– Det var jo frygteligt. Der var jo ikke noget, jeg hellere ville end at skrive til hende og se hende igen. Det var direkte tortur, fortæller Thomas.

På dette torv sad Thomas mange gange og kiggede efter Katka.

Rejste tilbage

Da forår blev til sommer, og ferien stod for døren, var han ikke i tvivl: Han måtte tilbage til den by, hvor han et halvt år før havde mødt Katka.

Men byen så ikke ud, som han huskede den. Han ledte i flere dage efter den bar, hvor han havde mødt hende, men forgæves.

– Jeg ledte i telefonbøger, og jeg spurgte efter hende på caféer, men Katka er et meget almindeligt navn, og det gjorde det heller ikke bedre, at byen havde 100.000 indbyggere.

LÆS OGSÅ: Tog sit liv på selvmordsklinik: Simons rørende farvel

Slukøret tog Thomas tilbage til Danmark og fortsatte sit liv. I løbet af det kommende år tog han på højskole, og da klassen skulle på en tur til Østeuropa, var han hurtig til at foreslå et atomkraftværk, der lå i nærheden af den by, hvor han havde mødt Katka.

– Det var lidt udspekuleret, men jeg havde hende jo stadig i tankerne. Så da vi var dernede, fandt jeg på en undskyldning for at springe af i den by, smiler Thomas.

Endnu en gang måtte han desværre tage hjem med uforrettet sag.

Forblev i tankerne

Selv om Katka forblev i hans tanker, lod han ikke sit liv stå stille. Thomas havde i løbet af de næste år skiftende kærester. Han arbejdede både som pædagog og senere med it.

Men hver gang, han ikke var i et forhold, tog han til Tjekkiet. Håbet om at gense Katka levede stadig.

– Jeg kunne huske, at hun havde sagt, at hun boede i en lille by uden for den by, vi mødtes i. Så sidste gang, jeg var dernede i 2005, så tog jeg ud i forstæderne. Det var lidt en tilfældig by, jeg valgte, men jeg havde på fornemmelsen, at jeg havde hørt navnet før.
Jeg spurgte flere steder, om der var nogen, der kendte Katka, men det var der ikke, og så besluttede jeg, at nu blev jeg nødt til at smide håndklædet i ringen. Jeg gav op.

Katka og Thomas ved indgangen til den bar, hvor deres kærlighed blomstrede.

Solgte alt

Alligevel spøgte Katka af og til i tankerne igennem de næste 10 år. Da Facebook blev opfundet, søgte Thomas efter hende dér. Men igen uden held.

En dag, da Thomnas tog en kvindelig, hollandsk passager med i sin bil gennem samkørselsordningen GoMore, fik han igen lyst til tage på eventyr uden for Danmarks grænser. Den kvindelige passager havde fortalt om såkaldte ”work away”-steder rundt omkring i Europa, hvor man kan arbejde til gengæld for kost og logi.

LÆS OGSÅ: Sabrinas lykke blev afløst af frygt: Nybagt mor fik sclerose

– Jeg lå en hel nat og tænkte. Så tog jeg beslutningen: Jeg sagde lejlighed og job op og solgte min pladesamling, så jeg kunne komme af sted. Nogle mente nok, at det var lidt dumt at smide al sin sikkerhed på gulvet, men jeg kunne mærke, at det var det rigtige, fortæller Thomas, der planlagde at bruge et år på at rejse langs Europas sydkyster.

På sin rejse kom Thomas igennem Portugal, Spanien, Frankrig, Italien og en masse andre lande. Han arbejdede, mødte nye mennesker og knyttede venskaber.

Da rejsen sang på sidste vers, begyndte han at planlægge ruten hjem.

Fulgte sin mavefornemmelse

– Jeg var i Slovenien, da jeg blev stoppet ved en kirke af nogle kvinder, der var klædt i hvidt. De ville have mig ind i kirken, og normalt ville jeg havde sagt nej, men min mavefornemmelse overtalte mig. Så jeg tændte et lys og satte mig ned. Jeg ved ikke, hvad der skete, men for første gang i meget lang tid begyndte jeg igen at tænke på Katka, forklarer Thomas, der efterfølgende valgte at slå vejen forbi Tjekkiet.

Han indlogerede sig på en campingplads cirka 20 kilometer uden for den by, hvor han i sin tid havde haft sin ferie-flirt. På andendagen tog han ind til byen og satte sig på torvet og drak en kop kaffe. Efter en halv time ville han gå en tur langs floden for at genopleve den by, han havde besøgt jævnligt mange år før. Han krydsede vejen og gik langs fortovet, da han pludselig blev ramt af en underlig følelse.

LÆS OGSÅ: Fantastiske farmand: Fotograf og fødselshjælper

– Et eller andet sagde mig, at jeg skulle vende om. Jeg er ikke religiøs, så det var nok bare en meget kraftig mavefornemmelse, forklarer Thomas, der gik 20 meter tilbage og ind på en café. Da han åbnede døren, blev der helt stille. De lokale kiggede nysgerrigt på ham, og han satte sig stille op i baren. Da han hævede blikket, fik han et chok: Foran ham stod den pige, som havde været i hans tanker de sidste 23 år.

– Det var den vildeste oplevelse nogensinde. Da jeg spurgte, om hun var Katka, og hun svarede ja, havde jeg bare lyst til at hoppe om på den anden side af baren. Men jeg anede jo ikke, om hun havde en mand. Vi havde jo ikke set hinanden i mange år, så jeg prøvede at styre mig selv.

Thomas hjælper nogle gange sin kæreste i den bar, som hun ejer.

Græd på toilettet

På den anden side af baren havde Katka fået samme chok som Thomas. Udadtil smilede hun, men under blusen bankede hende hjerte løs.

– Jeg havde tænkt rigtig meget på ham gennem tiden. Jeg havde prøvet at glemme ham. Han havde jo ikke svaret på mine breve. Så jeg var helt målløs. Faktisk så meget, at jeg sagde, at jeg skulle på toilettet. Jeg skyndte mig derud og begyndte at græde, fortæller tjekkiske Katka.

Da Thomas spurgte Katka, om hun ville drikke kaffe med ham dagen efter, sagde hun ja.

LÆS OGSÅ: Eva blev kontaktet af ukendt søster på facebook: Jeg var hård

– Det første, jeg gjorde, da jeg forlod baren, var, at jeg indtastede adressen på min gps, griner Thomas, mens han sender et smil videre til Katka.

Thomas og Katka tilbragte de efterfølgende dage sammen, hvor Thomas endelig fik fortalt, hvorfor han aldrig havde svaret hende. Kærligheden udviklede sig hurtigt, og der gik ikke lang tid, før de gamle følelser igen var lige så levende som tilbage i 1992.

Har stadig brevene

I dag har Katka og Thomas været kærester i lidt over et halvt år. De er fortsat som nyforelskede, og det blev hurtigt besluttet, at Thomas skulle flytte ind hos Katka. Thomas skriver nu på en bog om sine mange rejser, og Katka ejer den café, hvor de mødtes første gang.

Hun har gemt de breve, som Thomas sendte til hende for så mange år siden. De er nu gullige i kanten, men følelserne på papiret er de samme.

– Vi har tit snakket om, hvordan det kan være, at der skulle gå så lang tid, før vi skulle mødes igen. Måske er det skæbnen, måske skulle vi hver især opleve ting hver for sig først. Uanset hvad er vi begge enige om, at kærlighed ved første blik findes. Nu glemmer jeg i hvert fald aldrig, hvor jeg kan finde hende, lyder det med et varmt smil fra Thomas.

Thomas har haft Katka med på ferie i Danmark, så hun kunne se, hvor han kommer fra.

Sponsoreret indhold