Det gode liv

Ulf Pilgaards smukke kærlighedserklæring til sin syge kone

17. oktober 2015 Arkivfoto: Birger Storm - Af Kristian Bo Eriksen
Skuespilleren Ulf Pilgaard er kendt for at kunne kalde latteren frem, når han står på scenen i Cirkusrevyen. Men hans liv har også en dybt alvorlig side. Hans kone gennem 45 år, Gitte, lider af den arvelige sygdom Huntingtons chorea. Det afslører Ulf på den smukkeste måde i en ny bog om sit liv.

I en ny bog om sit liv fortæller skuespilleren Ulf Pilgaard på den smukkeste måde, om den forfærdelige sygdom, der har ramt hans kone, Gitte. Hans ord er en stor kærlighedserklæring til den kvinde, han er gift med.

LÆS OGSÅ: Anne har HIV men smitter ikke

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ulf fortæller naturligvis i bogen om sit liv og karriere. Om sine store og sjove oplevelser på landets scener, og især om sine år i Cirkusrevyen, hvor han er blevet kendt for sine parodier af dronning Margrethe og daværende statsminister Poul Nyrup.

Jeg vil gerne være der for hende

Men det er også i denne bog, at han før første gang fortæller om den sorg, det er for ham, at hans kone gennem 45 år, Gitte, lider af den arvelige og invaliderende sygdom Huntingtons chorea.

-Vi har været gift i over 40 år, og hun skal ikke sendes på plejehjem, bare fordi hun er blevet syg, siger Ulf Pilgaard i bogen ”Mit liv som Ulf”, der er skrevet af forfatteren Ole Sønnichsen.

LÆS OGSÅ: Angrebet på Facebook.Nu danser Ena for de runde kvinder

-Vi er mand og kone, og jeg vil gerne være der for hende. Ligesom andre demenssygdomme bliver Huntingtons chorea kaldt for en skilsmissesygdom, fordi den skyder en kile ind i ægteskabet. Men jeg har fået det stik modsat.

-Jeg ville aldrig nogensinde kunne lade Gitte i stikken i den situation og gå min vej, siger han.

Afhængig af en kørestol

Huntingtons chorea er en arvelig men også sjælden demenssygdom. De, der er ramt af sygdommen, mærker intet til den, før de typisk er omkring 30-40 år. I Gittes tilfælde kom de første symptomer først, da hun fyldte 60. Hun fik balanceproblemer og led af ukontrollerede bevægelser.

Gittes mor led også af sygdommen, som desuden har ramt flere andre i hendes familie. Siden engang i 90’erne har Gitte da også vidst, at hun selv var bærer af sygdommen. Men som sagt brød den først ud, da hun fyldte 60.

LÆS OGSÅ: Politiet befrier botført 3-årig pige

I dag er hun afhængig af en kørestol, og hun har brug for megen hjælp og pleje. Hun har hjemmepleje, men Ulf Pilgaard prøver at indrette sin arbejdstid sådan, at han kan være hos sin Gitte så meget som muligt, fortæller han i bogen.

”Mit liv som Ulf” udkommer 25.oktober på forlaget Gyldendal.

Sponsoreret indhold