Det gode liv

Ullas børn genoplivede hende efter hjertestop: Tak for livet børn

26. juni 2018 Af Carsten Holst. Foto: Jørgen Ploug.
50-årige Ulla fik et hjertestop, mens hun sad i sofaen foran fjernsynet, og overlevede kun takket være en hurtig indsats fra sin søn og datter. Mødet med døden har dog ikke kunnet ændre Ullas livsstil, så hun nyder fortsat livet fuldt ud. – Det kan et hjertestop ikke ændre, siger hun.

Ulla Jensen, 51, enlig mor til fire børn i alderen fra 13 til 24 år, elsker sit liv, som hun altid har nydt i fulde drag med humør, fest og glæde. Den kendsgerning kan noget så meningsløst og dramatisk som et hjertestop ikke ændre.

Søndag den 19. februar 2017 var Ulla død i flere minutter. Hun var uden kontakt med det liv, hun på alle måder nyder og værdsætter. Den livsglade kvindes hjerte holdt op med at slå sine livgivende slag, og hun blev udelukkende bragt tilbage til de levendes verden takket være en snarrådig indsats af sønnen Magnus, 21, og datteren Malan, 13.

Havde det ikke været for deres kvikke indsats, havde Ulla sandsynligvis ikke overlevet det drama, der udspillede sig i familiens hjem for lidt over et år siden. Ulla husker intet fra nærdødsoplevelsen, og det er nok meget godt. Det var på alle måder en ubehagelig oplevelse for familien.

Læs også: Christina fik hjertestop under bytur: Tak for livet børn

Ville leve sit gamle liv

Inden Ulla efter 13 dage på hjerteafdelingen på Skejby Sygehus blev udskrevet, traf hun en beslutning, der ikke var svær. Hun ville tilbage til sit gamle liv og leve det fuldt ud, præcis som før hjertestoppet.

– Jeg er en glad pige med et lyst sind, og jeg elsker fest og farver. Tilværelsen skal ikke være kedelig, og den indstilling har jeg besluttet at fastholde, siger Ulla Jensen.

– Kort efter mit hjertestop tænkte jeg, at jeg hellere måtte lave en hel masse om på min livsstil, så jeg kan leve i mange år og nyde livet og mine børn længst muligt. Jeg frygtede selvfølgelig, at det ville ske igen.

– Men så tænkte jeg mig om en ekstra gang. Jeg vil have lov til at leve, som jeg altid har gjort.

Stayin’ alive

Ulla Jensen har let til smil og latter, og hun er et ekstremt positivt og optimistisk menneske. Hendes børn betyder alt for hende, og tårerne presser sig på i øjenkrogene, når hun i sit hyggelige hjem i Randers fortæller sin gribende og livsbekræftende historie. Hjertestoppet har ændret meget, men det har ikke formået at tage livsmodet fra den midaldrende familiebehandler.

Med et skævt smil siger Ulla, at hun og sønnen Magnus har en sang, som de begge holder af, og som de har sunget sammen mange gange. Det er ”Stayin’ alive” med popgruppen Bee Gees.

– Da Magnus gav mig hjertemassage, mens han og Malan ventede på ambulancen, brugte han rytmerne fra netop ”Stayin’ alive”. Den rytme passer perfekt, og han fik liv i mig. Det er paradoksalt at tænke på, at netop den sang fik så stor betydning. Det synes jeg er både smukt og rørende, siger Ulla Jensen.

Se også: Inger-Helén blev genoplivet til et bryllup: Fik nyt hjerte og nyre samtidig

Husker intet

Selv husker hun intet fra den søndag aften i februar i fjor, da hun 50 år gammel sagde farvel til livet, og kun fik det tilbage takket være Magnus og Malan. For nylig blev de to hædret af Hjerteforeningen som ”Årets Hjertereddere 2018”.

Klokken var lidt i 21, da Ulla satte sig med en kop kaffe foran fjernsynet, mens hun på mobiltelefonen spillede et spil med en kollega. Et par timer før havde hun spist aftensmad sammen med Magnus og Malan, og Ulla havde ikke på noget tidspunkt følt sig hverken utilpas eller sløj. Der var intet varsel om, at hendes liv ville slå en kølbøtte den aften. Alt var præcis, som det plejede at være.

Lasse, 24, er flyttet hjemmefra, og den yngste af de tre sønner, Asbjørn, 19, boede på Færøerne, hvorfra Ulla stammer. Malan var på sit værelse, og Magnus var på sit i den anden ende af huset. Omkring klokken 20.55 fik Magnus en indskydelse, der reddede hans mors liv.

– Jeg havde lavet en madpakke af resterne fra aftensmaden. Jeg tænkte, at jeg hellere måtte gå ud i køkkenet og lægge den i køleskabet. Fra stuen hørte jeg min mor udstøde underlige lyde, som om hun snorkede eller gispede efter vejret. Jeg løb hen til hende og kunne se, at det stod helt galt til, fortæller Magnus, der i øjeblikket aftjener værnepligt i Holstebro.

Fulgte anvisninger

”Malan, kom herud, der er noget i vejen med mor”, råbte Magnus til lillesøsteren, inden han begyndte at arbejde med sin livløse mor. Først troede teenageren, at storebroren som så ofte før lavede pjat. Men da Malan åbnede døren ind til stuen kunne hun se, at det var seriøst alvorligt. Magnus fik sin mor lagt halvt ned på gulvet, mens han febrilsk begyndte at genoplive hende.

– Magnus sagde, at jeg skulle ringe 112. Jeg begyndte at græde, men alt står stadig lysende klart for mig. Jeg kan endda huske, hvilken trøje min mor havde på, fortæller Malan.

– På alarmcentralen fortalte de mig, hvad Magnus skulle gøre, og han fulgte alle anvisninger. Jeg sad chokeret og skræmt på en barstol ud til køkkenet og videregav anvisningerne fra alarmcentralen. Efter et stykke tid hørte jeg sirener og løb ud på gaden for at vise dem, hvor vi bor. Snart myldrede det med mennesker i huset. Magnus havde fået pulsen tilbage hos vores mor, da redderne tog over, og det, synes jeg, er flot. Han gik ikke i panik.

Tre gange fik Ulla Jensen elektrisk stød for at blive genoplivet, og med udrykning blev hun bragt til Skejby Sygehus.

Læs også: Ansat på Rigshospitalets hjertecenter: Rikke arbejder med liv og død

Efterladt i uvished

Chokeret sad Malan og Magnus tilbage i hjemmet og tænkte på, hvad der var sket deres mor, og hvilken skæbne der ventede hende. Sammen med familiemedlemmer kørte de to søskende til sygehuset i Aarhus for at være tæt på deres mor, men der gik adskillige dage, før lægerne kunne sige noget om skaderne efter hjertestoppet.

Da Ulla vågnede om søndagen, kunne hun ikke tale. Hun anede ikke, hvad der var sket, kun at det var alvorligt. For at sprede håb og optimisme var det vigtig for hende at sende positive signaler til sine børn, og hun forsøgte at smile til dem.

Den 50-årige kvinde fik indopereret en pacemaker, og i hospitalssengen tænkte hun på sin fremtid, og hvordan den skulle forme sig.

Næsten den samme

Magnus og Malan er lykkelige for, at de har fået deres mor tilbage, næsten i samme forfatning som inden den dramatiske søndag for et år siden.

– Mor er heldigvis den samme. Hun er ikke et menneske, man sætter hen i et hjørne og beder om at tage den med ro. Hun er i gang hele tiden, selv om tempoet ikke er helt det samme som før, siger Magnus og Malan.

I august vendte hun tilbage på jobbet som familiebehandler på en døgninstitution, selv om det i begyndelsen kun var seks timer om ugen. Nu er hun på fuld tid, men Ulla savner at have overskud til praktiske gøremål i fritiden.

– Inden hjertestoppet kunne jeg så let som ingenting male hele stuen. Nu må jeg tage lidt ad gangen. Da jeg blev udskrevet, kunne jeg knapt gå 50 meter uden pause. Det går bedre nu, og ét er helt sikkert: Mit hjertestop skal ikke bestemme, hvordan jeg skal leve mit liv, siger den livsglade kvinde.

Sådan er Ulla, en ukuelig, positiv og glad livsnyder.

Sponsoreret indhold