Det gode liv

Ulykke ændrede Birgit Lystagers strålende karriere: Hele Danmarks smilende Susie

5. september 2016 af Jørgen de Mylius. Foto: Bent K Rasmussen, Polfoto, AOP m.fl.
Sig navnet Birgit Lystager, og folk nynner straks: ”Hun boede på prammen/ nede ved kajen...” Lystagers kæmpe hit ”Smilende Susie” vækker stadig smil. Men hendes repertoire var langt bredere. Om det var viser, jazz, pop eller samba var underordnet – hun mestrede det hele. Indtil en ulykke ændrede alt.
Hele Danmarks smilende Susie

Det var en bilulykke, der med årene fik Birgit Lystager til at trække stikket til rampelyset. Den 13. august 1969 står mejslet ind i Birgits bevidsthed. Den dag sagde hun ja til en tur i sin kapelmester Tom Prehns nye bil. Han ville gerne vise, hvad den formåede, fordi han var så stolt af sit nye køb. Og det endte galt. På en mark med løst grus.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg tænkte, at jeg hellere måtte spænde sikkerhedsbæltet, fordi jeg syntes, det gik for hurtigt, men jeg nåede det ikke, fortæller Birgit i dag, 47 år efter.

LÆS OGSÅ: Nina & Frederik - fra verdensstjerner til svindel og mord

Inden Birgit vidste af det, var bilen rullet rundt. Både Tom og hun blev slynget ud, og selve bilen endte i lodret udgave med forenden nedad.

– Jeg fik kraniebrud, og det udløste mine tendenser til gigt i ryg og skuldre, som nok ligger i generne. Så det hele blev langsomt værre og værre, og til sidst gav det så meget åndedrætsbesvær, når jeg sang, så jeg var nødt til at opgive i hvert fald lange koncerter.

Psssst…! På uoh.dk/dansktop kan du nu købe billetter til ”Dansktop Prisen 2017” – spar 20 % ved køb inden 1. oktober >>

Birgit Lystager trak sig fra rampelyset allerede i løbet af 80’erne, så karrieren varede knap en snes år. Beslutningen kom langsomt op igennem de sene 70’ere, men måske var Birgit slet ikke så begejstret for at være midtpunkt og have et livsforløb på scenen og i studiet.

LÆS OGSÅ: Dorthe Kollo åbner for sit livs hemmelighed: Jeg valgte mit barn fra

Læs hele historien om Birgit Lystager skrevet af Jørgen de Mylius i Ude og Hjemme nr. 36, der udkommer onsdag den 7. september.

Her kan du se nogle skønne billeder fra Birgit Lystagers karriere:

Hele Danmarks smilende Susie

Sponsoreret indhold