Skæbner

Det sidste farvel

13. december 2011 af Joan Andersen
Hvordan kommer man videre, når man har mødt en kærlighed, der er større end livet? Lotte mistede sit livs kærlighed, blot 14 dage efter deres datter kom til verden. Nu hjælper clairvoyant Pia Neves de Brito hende med at sige farvel.
Foto: Gregers Overvad
Foto: Gregers Overvad

Lotte lå med lukkede øjne i sengen. Hun kunne mærke varmen fra deres datter Madeline i sine arme. Jens-Peter viste sig for hende. Hun så ham tydeligt, selv om øjnene var lukkede. Han bad hende følge med, for han kunne mærke, at hun havde brug for at sige farvel.

- Må jeg få et knus og et kys, spurgte Lotte.

- Ja. Men du skal vide, at når du åbner øjnene, er jeg væk, og jeg kommer aldrig mere tilbage, svarede Jens- Peter og lovede, at han altid ville passe på deres prinsesse.

- Det her sker ikke. Jeg er ved bevidsthed. Vågen. Jeg kunne mærke sengen og Madeline, mens jeg fulgte med ham, fortæller Lotte.

- Koncentrer dig om det her øjeblik, bad Jens-Peter. Da hun åbnede øjnene, var han væk. Hun var alene tilbage med deres ønskebarn, og Jens-Peters begravelse var kun få dage væk.

35-årige Lotte Lauritsen fra Godthåb i Nordjylland vil give alt for at få et øjeblik som det igen med sin elskede. Derfor har hun bedt Ude og Hjemmes clairvoyant Pia Neves de Brito komme på besøg. Lotte vil bare sige farvel en sidste gang.

- Jeg tager derop og kalder på ham, forklarer Pia. Hun ved intet om Lotte og Jens-Peter, men er klar til at fortælle alt.

- Det bliver ikke så svært, for jeg har allerede fornemmelsen af, at han gerne vil tale med dig, siger hun. Clairvoyanten lukker øjnene, trækker vejret dybt og koncentrerer sig. Jens-Peter kommer forsigtigt gående hen mod Pia. Hun ser ham tydeligt for sig med kommunefarvet hår og vigende hårgrænse.

- Jeg er ked af, jeg forlod dig så tidligt, siger Jens-Peter direkte henvendt til sin elskede Lotte.

- Han vil gerne tage din hånd. Han er ked af, at han har efterladt dig med så stor sorg, uddyber Pia, der oplever ham som bekymringsfuld og stresset. Hun forsøger at spore sig ind på, hvad han døde af.

- I det øjeblik det skete, følte han, at nu fik han fred. Han føler sig lettet, siger Pia.

Læs også: Opkaldt efter mor

En kærlig besked
Hun fornemmer, at selve døden føles ikke ubehageligt for ham.

- Det er som om, han ikke var ved bevidsthed, da han trådte over på den anden side. Han må have været i koma, siger hun.

- Jeg ved ikke, om det var en ulykke eller bare noget, der kom pludseligt. Han var forvirret. Det ser mest ud som en bilulykke. Han var bare uopmærksom et øjeblik. Måske tabte han sin mobiltelefon. Det var ved ulykken, han sidst var mentalt til stede, siger hun.

- Han havde lige sendt en sms til mig. Bare sådan en almindelig en: "Vi skal have indbagt mørbrad til aften. Tager på jagt. Jeg elsker dig. Kys kys.", fortæller Lotte.

Jens-Peter kørte hjemmefra for at tage på jagt. Det var den søndag, hans barselsorlov sluttede. Han talte med sin kammerat ved 15-tiden, og de aftalte at mødes 20 minutter senere.

Men Jens-Peter dukkede aldrig op. I et sving nær landsbyen Bislev kørte han galt. Han var murer, så bilen var fyldt med værktøj, og uheldigvis havde han en vinkelsliber liggende på forsædet. Den ramte ham i hovedet.

Nåede aldrig at blive gift
Efter fem dage i respirator blev han erklæret hjernedød den 10. november 2006.

- Han går meget op i, at du skal vide, at det ikke var væmmeligt. Ud over alt det frygtelige, så ser jeg ham som dit livs lys, siger Pia.

- Han arbejdede meget. Hjertet var stresset, og han havde en bekymringsrynke i panden. Det føles som om, hjertet slog for hurtigt nogle gange. Og han følte ikke, det var godt nok, det han leverede herhjemme i måske et år inden ulykken. Men ellers var han en glad mand, siger Pia.

- Ja, han var stresset det sidste år, men de sidste to uger af sit liv var nok de mest afslappende. Det var første gang i mange år, han havde fri i to sammenhængende uger, fortæller Lotte.

- Jeg tror, han var dårlig til at slappe af alligevel. Han bliver ved med at sige: "Jeg skal også nå .., jeg skal også være .., jeg skal også gøre ..," siger Pia.

- Jeg er ked af, at jeg også skulle miste årene med vores datter, siger Jens-Peter.

- Det kan han næsten ikke holde ud, uddyber Pia.

- Han har dårlig samvittighed over at efterlade dig midt i et kaos. Også økonomisk. Du må være verdens stærkeste menneske, fordi du kæmpede dig videre, siger Pia til Lotte og tilføjer:

- Nogle gange følte han, at han ikke kunne gøre dig rigtig glad. Jeg ved ikke, om det lige var det, du ønskede at høre. På en måde var du hans modsætning, men du var også hans omdrejningspunkt i livet. I kendte hinanden ualmindelig godt.

- Vi skulle have været gift til Madelines barnedåb i januar, og inden da ville vi gifte os hemmeligt på rådhuset for at sikre hinanden, men det nåede vi ikke, fortæller Lotte, der blev nødt til at sælge huset, så Jens-Peters søn fra et tidligere forhold og Madeline kunne dele arven.

Selv fik hun intet. Pia ser, at Lotte har haft besøg af Jens-Peter efter hans død.

- Han har stået for enden af din seng og kigget på dig. Der viste han sig for dig, og du så det meget tydeligt. Den episode har hjulpet dig med at komme igennem det hele, fortæller Pia. Lotte nikker og husker tilbage på den morgen, hun lå i sengen med Madeline i armene.

- Det er en meget klog pige, du har. På et tidspunkt vil hun sige, at hun taler med ham. Det må du ikke blive overrasket over, siger Pia, inden hun tager afsked med Jens-Peter.

Fra Ude og Hjemmes webshop: Dybtgående analyse af dit fødselshoroskop

Sponsoreret indhold