Birgitte Nymann og hendes lille mirakelpige

Ude og Hjemmes motionsekspert, Birgitte Nymann, 40, er blevet mor til en lille pige, som endnu ikke har fået et navn.

Foto: Morten Mejnecke

Ude og Hjemmes motionsekspert, Birgitte Nymann, er lige blevet 40 - og så er hun nybagt mor. Egentlig var hun allerede bonusmor for sin kærestes tre børn, hvoraf den ældste er en dreng på 17. Hun havde aldrig tænkt, at hun selv skulle blive mor.

- Jeg har ellers ikke tænkt, at jeg ikke skulle være det. Jeg har jo haft travlt med alt muligt andet. Hvis det skete, så skete det. Men af en eller anden grund var der aldrig sket noget, fortæller Birgitte Nymann.

Men så satte en operation spørgsmålet i et helt nyt perspektiv. Birgitte Nymann vidste ikke, hvad der fysisk gjorde, at hun ikke kunne blive gravid. Svaret fik hun, da hun blev indlagt med mavesmerter i november 2010.

Sidste chance
I december 2010 blev hun opereret. Operationen, som skulle tage en time, tog hele fire timer. Lægerne havde opdaget tre kæmpe cyster.

I gamle dage blev de kaldt tvillingecyster, fordi man troede, at der var tale om en "ufødt" tvillingebror- eller søster. Den ene af cysterne var på størrelse med to knyttede næver. De to andre på størrelse med én knyttet næve.

- Det var underligt at tænke på, at jeg formentlig har gået rundt med dem i maven hele livet og alligevel har haft en flad og veltrænet mave. Der var ikke noget at se, fortæller hun. Under operationen fik Birgitte Nymann fjernet venstre æggestok og æggeleder og det meste af højre æggestok.

- Det er utrolig, at der kan komme børn ud af det, der er tilbage, siger Birgitte Nymann og griner.

- Dit stofskifte er for højt, du bliver snart 40, og operationen har nedsat chancerne betydeligt. Hvis du skal være gravid, skal det være nu, lød lægens ærlige og direkte svar til Birgitte efter operationen.

Hun blev sat i hormonbehandling - og allerede fire måneder efter operationen var hun gravid. Tegnene kom lidt efter lidt.

- Jeg sad i bilen, og pludselig sagde min hjerne til mig, at jeg bare måtte have en Mars-is, fortæller Birgitte Nymann. En ting, hun ellers aldrig ville røre med en ildtang.

Cola drikker hun kun én gang om året, når hun har tømmermænd efter nytårsaften. Men pludselig drak hun også cola og spiste maltbolcher. Hun var træt og havde kvalme og faldt om på sofaen, når hun kom hjem fra arbejde om eftermiddagen.

- Nogle må jo kæmpe i flere år for at blive gravid, så jeg er trods alt bare taknemmelig for, at det skete så hurtigt, siger Birgitte Nymann.

Mandag den 6. februar 2011 klokken 2.38 kom hendes lille pige til verden på Rigshospitalet. 3.208 gram og 51 centimeter lang. Birgitte har bevilliget sig selv barsel indtil den 1. maj, hvor hun trækker i arbejdstøjet igen.

- Så går jeg i gang med at holde kurser og foredrag igen, men på en måde, så den lille kan komme med, siger hun. Læserne vil dog stadig møde Birgitte Nymann hver uge i Ude og Hjemme, hvor hun giver gode råd om motion og besvarer læsernes spørgsmål.

Pigens navn er ikke besluttet endnu, men det bliver noget med "a" til sidst. Tillykke til den nybagte mor og hendes kæreste.