Fars førstehjælp redder Ida

Ida er livløs efter et fald fra højstolen. Heldigvis har far været på førstehjælpskursus, og redder Idas liv. læs hvad du kan gøre i en lignende situation.

Idas lille krop var helt slap, da Mathias løftede hende op fra spisestuegulvet. Sekunderne inden havde hun siddet glad i sin højstol og spist pizza med hele sin familie omkring sig. Mor Gitte, far Mathias, storebror Marcus på 10 år og storesøster Laura på 7 år.

Fald fra højstol
Mens alle sad omkring bordet, rakte 3-årige Ida ud efter et glas, fik overbalance til venstre side og faldt ned fra sin højstol. Ulykken virkede ikke farlig, men Ida var faldet uheldigt. Hun lå bevidstløs.

- Ida landede på sin venstre tinding. Normalt ville hun skrige, men hun lå bare helt stille. Det var uvirkeligt, husker Idas mor, Gitte på 35 år. Hendes mand, Idas far, Mathias, fik fat i Ida først. Da han løftede hende op, kunne alle se, at noget var helt galt. Ida bevægede sig stadig ikke, og Mathias kunne mærke, at hun ikke trak vejret.

Hurtig indsats
-Jeg kan ikke bare stå og glo. Jeg må gøre noget. Heldigvis huskede jeg, hvad jeg skulle gøre. Jeg havde lige været på førstehjælpskursus på mit arbejde og havde også lært om førstehjælp på børn. Så jeg lagde Ida på gulvet, pustede luft og gav hende hjertemassage med to fingre, som jeg havde lært, fortæller 35-årige Mathias Jørgensen om den dag, han stod med sin datters liv imellem hænderne.

Førstehjælpen virkede.
Ida begyndte at trække vejret svagt igen, men da Mathias stoppede hjertemassagen, stoppede hun atter med at trække vejret. Han måtte blive ved.

- Det føltes som hundrede år, men ambulancen var fremme på mindre end 10 minutter. Fem mand kom stille og roligt ind i stuen. De tog over, satte måleudstyr på Ida og ville tage hen- de med på Hvidovre Hospital for at undersøge, om hendes hjerne skulle have taget skade, fortæller Mathias .

Ambulancelægen beroligede Gitte med, at Mathias havde gjort alt efter bogen, og at Ida nok skulle overleve.

S OGSÅ: Dagplejemor reddede Victorias liv

Kroppen gik i stå
Der var stadig ikke rigtig liv i Ida. Hun lå så stille, at lægerne ikke behøvede at bedøve hende, da de lagde hende i den store scanner.

Det bekymrede dem, at Ida ikke bevægede sig, men de forklarede, at det er normalt, at et barns krop kan gå i stå, hvis barnet falder uheldigt. Idas krop havde fået et kæmpe chok, men hun slap heldigvis med forskrækkelsen. Mor, far og Ida skulle blive på hospitalet natten over. Ida måtte ikke sove for længe ad gangen. Hun blev tilset med korte mellemrum af en læge og lagt i drop. I dag har Ida ingen mén af ulykken, takket være sin fars hurtige indsats. - Vi troede faktisk, at Ida havde glemt alt om episoden, lige indtil den dag, vi igen fik pizza. Nu vil hun slet ikke have pizza mere, fortæller Gitte.

Sådan yder du førstehjælp til dit barn:

De fleste hjertestop hos børn er udløst af iltmangel, og derfor er der brug for omgående ilttilførsel.
Stimulér barnet
Tal/råb til barnet.
Rusk barnets arm blidt.

Er der ingen reaktion fortsættes med "frie luftveje".

Sørg for frie luftveje
Hovedet bøjes let bagover.
Tjek luftvejene, og hvis der er synlige fremmedlegemer, kan man forsøge at fjerne dem forsigtigt.
Ved børn under 1 år skal hovedet holdes i neutral position for at opretholde frie luftveje.

Giv hjælp til vejrtrækning
Se, lyt og føl, om barnet trækker vejret.
Giv fem indblæsninger. Se, at brystkassen hæver sig.
Ved børn under 1 år, skal redderen anbringe sin mund over barnets mund og næse på samme tid.
Mund til mund-metoden anbefales til børn over 1 år.
Klem sammen om barnets næse med den ene hånd imens.

Yd hjertemassage
Hvis barnet ikke trækker vejret, begyndes hjertemassage: Børn under et år: To fingre midt på brystbenet. Der gives 30 tryk og 2 indblæsninger. Børn over et år: Én hånd midt på brystkassen. Der gives 30 tryk og 2 indblæsninger. Ved fortsat mangel på livstegn fortsættes med 30 tryk og to indblæsninger. Fortsæt, indtil der kommer professionel hjælp. Børn kan overleve og blive raske selv efter langvarig genoplivning.