Fødte datter med venindens æg

Laila fra Sønderjylland kæmpede i årevis for at blive mor. Flere gange blev hun gravid – og to gange fødte hun blot for kort efter at miste sin nyfødte. Først da veninden Lone tilbød at donere æg, lykkedes det for Laila at få drømmen opfyldt.

Laila kigger næsten forelsket på den spæde pige, hun holder i sin favn. Lykke, ømhed og rendyrket glæde stråler i hendes grønbrune øjne. Et stille smil forlader aldrig helt hendes læber.

Laila er indbegrebet af en nybagt mor. Helt opslugt af det lille væsen, der nu er i hendes varetægt. Men Lailas rejse hertil har været lang. I over 13 år forsøgte hun og hendes mand, Karsten, at få et barn. To gange mistede hun en nyfødt pige.

Lille Laura, der lige nu hviler trygt i sin mors arme, er uvidende om, hvilket mirakel hun er. Skabt på en grobund af så megen god energi, at hun har alle odds for en god og tryg opvækst.

LÆS OGSÅ: Dorthe tabte 33 kilo og blev gravid

Hun kommer nok ikke til at ligne sin mor af udseende, men det bekymrer ikke Laila Skovgaard Olander Hansen. Hun behøver blot at kigge på veninden Lone, der sidder ved siden af, hvis hun vil have et godt bud på nogle af sin datters voksne træk.

Lone har nemlig doneret det æg, der sammen med Karstens sæd har resulteret i lille Laura.
Den 23-årige kvinde havde allerede syv gange tidligere doneret æg, da hun tilbød Laila denne store gave.

- Jeg blev selv mor som 19-årig, og det var den største oplevelse i mit liv. Derfor besluttede jeg, at jeg gerne ville hjælpe kvinder, der ikke selv havde mulighed for at blive mor. Jeg kontaktede den nærmeste fertilitetsklinik, der gerne ville bruge mig, da der er stor mangel på ægdonorer. Så efter nogle undersøgelser blev jeg godkendt, forklarer Lone.

Ville have kendt donor

De to kvinder mødtes på en Facebook-side, hvor Lone havde skrevet om sine erfaringer som ægdonor.
- Jeg skrev til Lone, fordi jeg havde nogle spørgsmål, mens jeg selv gik og ventede på æg. Vi begyndte at skrive sammen og havde en rigtig god kemi. Hun fik hele min sørgelige historie og lagde ører til mine frustrationer, siger Laila.

- Vi kom til den konklusion, at det i virkeligheden ville være det bedste for vores barn, at vi kender donoren. Børn af anonyme donorer har ikke mulighed for at lære deres genetiske rødder at kende. Men når muligheden nu er der, synes jeg ikke, man har ret til at fratage sit barn den mulighed, siger Laila.

Hun henviser til, at det fra den 1. oktober i fjor blev lovligt at bruge en kendt donor. Lone og Laila blev enige om at mødes, før den endelige beslutning blev truffet.

LÆS OGSÅ: Jasmin fik krise, da hun hørte, at hendes far var ukendt donor

- Vi kendte jo kun hinanden fra nettet. Og jeg havde det sådan lidt: Hvad nu hvis hun slet ikke kan lide mig? Så skulle hun da have mulighed for at trække sig. Og helt ærligt ville jeg da også godt lige se de gener, mit barn måske skulle have, siger Laila og griner.

For hverken hun eller Lone var i tvivl, da de endelig mødtes.
- Vi klikkede bare med det samme. Der opstod sådan en mellemting mellem et venindeforhold og en mor-datter-relation på grund af aldersforskellen, siger Laila.

Turde ikke glæde sig

To dage senere blev det eneste æg, der havde delt sig rigtigt, sat op i Lailas livmoder. To uger senere viste en blodprøve, at hun var gravid.

- Jeg turde ikke rigtig glæde mig og tro på det. Men efterhånden som tiden gik, kom glæden og forventningen alligevel til at overskygge tvivlen og frygten, siger hun. Da hun var i 24. uge, blev hun for en sikkerheds skyld indlagt på Skejby Sygehus ved Århus, hvor hun tidligere har født.

- Jeg vidste, at jeg ville føde for tidligt. Det gjaldt bare om at holde på barnet så længe som muligt, siger Laila. Det lykkedes indtil den 27. august, hvor en lillebitte pige kom til verden ved kejsersnit. Det var godt syv uger for tidligt, men Laura var sund og velskabt. 2 kilo og 45 cm dejlig baby til Laila og Karsten.

"Skriv til Lone med det samme"

- Noget af det første, jeg sagde til Karsten, var, at han skulle skrive til Lone. Vi ringede lige til min far først. Men Lone var nummer to, der fik at vide, at Laura var født. Jeg spurgte, om hun ville se billeder, og hun skrev straks tilbage med et stort ja, siger Laila.

Hvis hun havde haft bekymringer om, hvorvidt Lone ville have moderfølelser for det barn, der nu var født og havde en anden mor, blev de gjort til skamme.

- Laura har kun én mor, og det er Laila, siger Lone.
- Jeg har jo bare leveret nogle æg. Laila har båret Laura frem til livet. Hun har født hende, og det er hende, der elsker hende, som en mor elsker sit barn. Jeg er bare så glad for, at jeg kunne hjælpe.