Geos datter passede på ham, da han blev syg

Da kemoen tog Geos lange hår og alle hans kræfter, viste både hans kone og datter en kæmpe styrke. – Jeg skal nok hjælpe dig, far, sagde fireårige Effie, da han en dag kollapsede for øjnene af hende.

Komikeren Geo nyder tiden med sin lille datter Effie

Han kan stadig sidde og glo på sin femårige datter Effie, når hun spiser mysli om morgenen. Synet vækker hver gang en særlig glæde, selv om det sker hver eneste dag og bare er en del af rutinen. Komikeren Geo har nemlig været langt væk fra rutinen.

Nordjyske Geo er kendt for sin vanvittige humor. For sit lange, krusede hår. Og sit lige så utæmmelige sceneshow. Selv har 37-årige Geo altid kastet sig rundt med en tro på, at der aldrig kunne ske ham noget. Men den tro måtte han opgive for halvandet år siden, da han fik konstateret testikelkræft, som senere spredte sig til lungerne.

LÆS HER: Din vitaminpille kan forebygge kræft

Ikk' for sjov

Undervejs var det ikke bare ham, som blev hårdt ramt, da den giftige kemo løb ind i hans årer. Også hans kone, Christiane, og datteren, Effie, fik pludselig et andet liv med gravalvorlige bekymringer, vågne nætter og en far og ægtemand, der til sidst stort set kun kunne få et "ja" og et "nej" over sine læber.

I sin nye bog "Ikk' for sjov" beskriver Geo ærligt kampen mod kræften. Han kunne ikke længere stå på en scene eller sidde i et radiostudie og være sjov. Til gengæld prøvede han stædigt at holde fast i sin sædvanlige rolle som far. Men som kemoen fik overtaget, måtte han en dag i bogstaveligste forstand give op foran datteren.

Effie trøstede Geo

- Jeg havde hentet hende fra børnehave, og så kollapsede jeg på trappen. Der var bare én etage op. Men jeg kunne ikke gå op. Effie tog mig i hånden og sagde: Jeg skal nok hjælpe dig, far, fortæller Geo, som her et år efter stadig bliver påvirket af den dag på trappen.

Det er barskt og hjerteskærende, når Geo fortæller og skriver om sin sygdom. Men det er også utrolig morsomt. Når man læser hans bog, griner man næsten lige så meget, som man kæmper med klumpen i halsen. Selv lænede Geo sig nemlig op ad humoren hele vejen.

- Når man griner, glemmer man sygdommen lige i de sekunder, det varer, siger Geo, som ikke bare spøgte med sine komikervenner. Også sygeplejerskerne på Rigshospitalet fangede Geos skæve humor. Og gav igen.

LÆS OGSÅ: Bubber deler gaver ud til kræftramte børn

Geos datter brød sammen

Men der var også ting, som ikke kunne grines væk. Som da Christiane og Geo inden kemobehandlingen skulle fortælle Effie den del af virkeligheden, som de ikke kunne skåne hende for. Først fortalte de hende, at far skulle have noget stærk medicin, som ville gøre ham meget træt. Det kunne den dengang fireårige pige godt acceptere. Men da parret begge tog en dyb indånding og forklarede, at Geo ville miste sit lange hår, kom reaktionen. Først grinede hun.

- I snyder mig. I snyder mig, ik'?, sagde hun og kiggede fra sin far til sin mor, mens alvoren gik op for hende. Så brød hun sammen.

- Aldrig har jeg set hende så ked af det. Og aldrig i mit liv har jeg oplevet noget så hjerteskærende, forklarer Geo, som mere end noget andet ønskede at kunne sige til hende: "Ja, vi snød dig."

En voksen lille pige

Effie har naturligvis været påvirket af sin fars sygdom.

- Men jeg var overrasket over, hvor voksent hun tog det. Tit hørte jeg hende tysse på Christiane og sige: "Shh, far sover." Jeg havde troet, at hun måske ville blive sur på mig.

I dag er det syv måneder siden, Geo fik sin sidste kemodråbe. Han er erklæret rask, og håret er vokset ud i korte mørke krøller. I påsken var han for første gang på scenen efter sin behandling. Det var hans debut uden det lange hår.

- Jeg var virkelig nervøs inden. Men det gik godt. Jeg er kommet over min overtro.

LÆS OGSÅ: Hverken kærligheden eller vægttabet holdt for komikeren Henrik Bruhn

Nye prioriteter i Geos liv

Geo holder i dag flere fridage med sin datter. Eller "Far-Effie-dage," som de kalder dem. De køber vingummibamser for Effies småpenge, går i svømmehal og så på cafe for at spise burgere og drikke smoothies. Til sidst går de hjem og tager en fælles middagslur. Noget, som Geo ikke så ofte tog sig tid til dengang, han troede, han var usårlig.

Et øjeblik, som den nordjyske komiker nyder særligt meget, er eftermiddagene, når han venter på bussen, som fragter Effie hjem fra sin skovbørnehave.

- Jeg elsker, når hun får øje på mig gennem ruden. Så lyser hendes ansigt op. Når hun skal ud af bussen, hopper hun ud i mine arme. Det var selvfølgelig også fedt før. Men det er endnu federe nu, fordi jeg ikke kunne gøre det i så mange måneder, siger han.

LÆS OGSÅ: Årgang 0-familie har købt hus på Mallorca