Hendes baby lever af stenalderkost

Grace på 13 måneder har aldrig fået sukker. Hendes fitness-fanatiske mor giver hende stenalderkost eller paleo, som det også hedder. Og hun siger, hendes datter kun har været syg én gang i sit liv, fordi det har givet hende et fantastisk immunforsvar.

En australsk mor har besluttet sig for at opfostre sin datter udelukkende på stenalderkost eller paleo, som det også kaldes. Hun påstår, at det har gjort underværket for datteren Grace, som kun er 13 måneder. Det har simpelthen boostet hendes immunforsvar, siger moren.

LÆS OGSÅ: Gaveregn: Hendes børn får 300 julegaver

Sådan er stenalderkost

Når man spiser stenalderkost, skal man undgå en hel række madvarer: Korn i alle afskygninger, bælgfrugter (soyabønner, peanuts og den slags), tilsat sukker i alle former (is, slik, sodavand, kage osv.), mejeriprodukter (mælk, yoghurt osv.) og vegetabilske frøolier (soyaolie, majsolie osv.)

I stedet for skal man spise mange forskellige slags grøntsager, kød, fisk, fjerkræ, fisk, skalddyr, en masse sund fedt, frugt og æg. Desuden kan man spise nødder og frø.

Det er den kost, Grace på 13 måneder lever af.

  

Ingen genveje

Æg stegt i kokosolie, stegte grøntsager (kartofler, søde kartofler og gulerødder ), dampet broccoli, en kvart avokado og lidt hvidkål.

Det lyder lidt som en ret på en fancy café, men for Grace er det helt almindelig morgenmad på en hverdag.

Moren, Shan Cooper, fra Brisbane i Australien nægter at springe over hvor gærdet er lavest. Frugtmos direkte fra pakken, en bolle og havrefras har Grace aldrig fået. Det er mere sandsynligt, at hun får økologisk kylling og en skål grøntsager.

Grace elsker det, siger hendes mor.

LÆS OGSÅ: Et julemirakel: Fik hjertestop mens hun fødte

Kun syg en enkel gang

Mere bemærkelsesværdigt er det, at Grace kun har været forkølet én gang i sit liv, og det var meget kortvarigt.

- Hun tilbringer meget tid med børn, der er syge hele tiden. Næsen løber, de er forkølede og hoster, men hun bliver simpelthen ikke smittet, siger Shan til Daily Mail.

- Det er helt sikket fordi, jeg skærmer hende fra alt det dårlige mad, siger moren, som har skrevet en e-bog med sunde opskrifter og har en universitetsgrad i jordbrugsvidenskab.

- Jeg er helt sikker på, at hendes diæt har givet hende et stærkt immunforsvar, siger hun.

Havde selv madallergier

Shan begyndte først at interessere sig for stenalderkost for fem år siden, hvor hun læste en bog om det. Hun havde forskellige madallergier, så hun forsøgte at lave en diæt til sig selv, som undgik både mælkeprodukter, gluten og til sidst også bearbejdet madvarer.

- Jeg var bare træt af at have det skidt. Det var blevet normalt for mig, så jeg besluttede mig for, at det skulle der laves om på, fortæller hun.

Og da hun blev mor, var det naturligt for hende at overføre sine egne madvaner til sin datter.

Ud over stenalderkosten ammer hun sin datter to gange om dagen.

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang med stenalderkost

Afslappet holdning til mad

Selv om hun bruger meget tid og energi på sin datters mad, så synes hun selv, hun har en afslappet holdning til mad.

- Hun spiser ikke noget mærkeligt. Hun spiser, hvad alle normale mennesker også ville spise, siger Shan.

Og hun ved da godt, at når datteren skal til børnefødselsdage og den slags, så vil der være boller, kage og farvede saftevand på bordet.

- Jeg giver hende ikke brød og morgenmadsprodukter, men jeg tænker, at den slags slår hende jo ikke ihjel. Hvis hun spiser et stykke brød, så får jeg altså ikke et raserianfald, siger hun.

- Jeg vil ikke holde hende hjemme fra børnefødselsdage. Selvfølgelig skal hun med og spise, hvad der er på bordet, lyder det.

LÆS OGSÅ: Mathilde har aldrig været en hindring

- Jeg kunne aldrig finde på at sige, at hun ikke må spise maden til en fest og lave en madpakke til hende, siger hun.

Shan tror på, at børn bruger deres instinkter til at spise, hvad de har brug for, mens mange voksne begynder at spise med deres følelser. Hun håber, hun kan lære sine børn, hvilken mad der får hende til at have det godt i kroppen.

Hun forestiller sig, at hendes datter efter en børnefødselsdag vil komme hjem og sige: ”Mor, jeg har det ikke så godt”, fordi hun har fået for meget sukker og føler sig oppustet og forstoppet.

- Så kan det være, at hun næste gang, i stedet for at spise 12 cupcakes, kun spiser 3, siger Shan.

Selv spiser hun også, hvad hun får serveret.

- Når jeg er ude med venner, så spiser jeg også, hvad der er på menuen. Jeg er ikke et fjols omkring det, siger hun.

Udsat for kritik

Det skal understeges, at lægerne fraråder forældre at prøve noget tilsvarende, med mindre de ved en frygtelig masse om kost, for det kan være rigtig svært at sørge for, at barnet får de rette næringsstoffer, især manglen på mejeriprodukter bekymrer. Her hjælper det selvfølgelig, at Shan stadig ammer sin datter.

Shan undrer sig over, at hun er blevet udsat for så meget kritik. Specielt set i lyset af, at forældre, der giver deres børn meget usund mad, ikke bliver kritiseret lige så hårdt.

- Det er helt bizart, at jeg får at vide, at jeg skal være forsigtig, når jeg giver min datter rigtig mad, mens folk, som giver deres børn aftensmad fra McDonalds ikke får det samme at vide, siger hun.

- Man gør jo, hvad jeg tror, er det bedste for sine børn, siger hun.

- Jeg forstår ikke, at folk er sådan oppe at køre over en skål grøntsager frem for et stykke brød, siger hun.