Her er den ultimative kvindebibel

Din mor havde garanteret et eksemplar liggende fremme på sengebordet. Du har måske arvet den eller fået den foræret til en rund fødselsdag som en hadegave. Men selv om ”kvinde, kend din krop” står i de fleste danske kvindehjem, er den gamle håndbog for kvinder, også kaldet kvindebiblen, for længst passé.

"Kvinde kend din krop" udkom første gang i 1975 og vakte på det tidspunkt stor interesse og vild debat: Sådan en oplysningsbog til kvinder var både nyt og provokerende dengang.

Hippiehåndbogen er gammeldags

Siden er "Kvinde kend din krop "udkommet i mange oplag og løbende revideret i 1983, 1992 og 2001. Men nu går den ikke længere. Ikke mange unge kvinder tyr til den gamle hippiebibel, når de vil blive klogere på deres køn.

Englænderen Caitlin Morans bog "How to be a woman"-på dansk: "Kunsten at være kvinde" er denne tids nye håndbog for kvinder.

Læs også: Godt råd til alle kvinder i parforhold: Stop dit brok eller gå

"Kunsten at være kvinde" udkom i England i 2011. Siden er den solgt i 16 lande, og nu findes den også på dansk. Bogen er humoristisk, provokerende og renset for politisk feministisk propaganda. Alligevel kalder Caitlin sig selv for feminist. Hun har en ny definition på feminisme:

Vi er alle feminister

Stik hånden ned i trussen. A) Har du en vagina? Og B) Vil du bestemme over den? Hvis du svarede ja til begge spørgsmål, så tillykke! Du er feminist, påstår Caitlin Moran.

Ifølge hende, er det rart at være kvinde i det nye årtusind: Vi har både stemmeret og p-piller, og der er ingen, der har brændt os på bålet som hekse siden 1727.

Læs også: Læs om Julia som hyrede en lejemorder til manden, fordi hun ikke nænnede at sige: Jeg vil skilles

Men i stedet for at blive undertrykt og forfulgt af andre, mener Caitlin, at vi kvinder undertrykker og forfølger os selv med alt for høje ambitioner for vores karriere og udseende.

- Hvad er ideen med botox, brazilians og silikonebryster? Hvorfor spørger alle, hvornår man har tænkt sig at få børn? Og hvordan kan det være, at mange trusser er så bittesmå? er nogle af de spørgsmål, Caitlin stiller.

Voksede op fattig og fed

Caitlin Moran er en engelsk tv-vært, musik og klumme-skribent for The Times igennem 18 år. Hun har modtaget op til flere fornemme priser for sit journalistiske arbejde.

Som den ældste i en søskendeflok på otte voksede Caitlin op i et Irsk-katolsk hjem i provinsen. Som 11 årig blev hun taget ud af skolen og undervist hjemme. Selv siger Caitlin at hun ikke modtog nogen reel undervisning af sine forældre. Familien var fattig og Caitlin var overvægtig.

Læs også: Katy var 14 år, før hun kom i skole. Indtil da blev hun undervist hjemme.

Hun kan takke det lokale bibliotek for sin visdom, og sin humor for sin succes. Biblioteket var tykke Caitlins gemmested.

Som teenager læste hun ivrigt alle bøger om feminisme. Ikke af politisk interesse, men udelukkende for at finde argumenter til den evige kamp med sin bror om, hvem der var bedst.

Læs også: Her kan du læse et uddrag fra den ultimative nye feministbibel

Caitlin er gift med The Times musikanmelder og sammen har de to døtre på 12 og 10 år.

Læs mere om bogen på

www.gyldendal.dk