Kærligheden varede hele livet

Flemming Bamse Jørgensen har skrevet sit sidste hit. Nytårsnat gav den folkekære sangers hjerte op. Det var Bamses kone gennem mere end 40 år, Käte, der fandt sin mand livløs i sengen kort efter indgangen til det nye år.

Foto: Birger Vogelius

Som det meste af Bamses musik var ægteskabet med hans elskede hustru Käte langtidsholdbar. I sommer kunne parret fejre deres 40 års bryllupsdag. En sjældenhed i en hård og opslidende branche.

I samme øjeblik den kønne unge Käte Johnsen en forårsaften i 1968 pludselig hoppede op på scenen på spillestedet Søsporten i Århus og gav den dengang fattige sanger og guitarist et kys, var hans skæbne beseglet.

Han var 21, hun 18. To år senere giftede parret sig og har siden fået børnene, Line og Theis. For fem år siden blev Bamse bedstefar, da hans datter fødte sønnen Oliver.

Siden mødet med Käte har Bamse givet udtryk for, at han troede fuldt og fast på, at hans liv var forudbestemt. At der er en slags skæbnesnor, der kan føres frem og tilbage i livet for hver enkelt af os.

Nytårsnat var snoren ikke længere for den populære sanger, og ligesom hans elskede Käte har været der for Bamse, siden skæbnen kastede de to unge mennesker i favnen på hinanden, var hun der også da døden rev dem fra hinanden igen.

Den 63-årige sanger var gået i seng efter at have fejret nytårsskiftet i hjemmet i Egå uden for Århus og blev senere fundet livløs af sin kone, der straks ringede 112.

En ambulance og en akutbil blev sendt af sted, men der var intet at stille op. Den folkekære sanger var død ved ankomsten til Århus Kommunehospital. Bamses agent og parrets nære ven gennem mere end 35 år, John Vindbæk Madsen, var den første i parrets omgangskreds, der hørte om sin gamle vens død.

- Vi havde netop fejret en stille og rolig nytårsaften, da Käte ringede, og fortalte at Flemming var død. Jeg skyndte mig af sted til hospitalet for at støtte Käte. Men der var ikke meget, jeg kunne gøre. Hun var utrøstelig, fortæller John, der er dybt berørt af sin gamle vens alt for tidlige død.

- Det er komplet uforståeligt. Vi var ikke bare samarbejdspartnere. Vi var nære venner. Igennem alle årene har vi holdt møder hver mandag kl. 12, og Flemming havde en enestående evne til at komme ind i rummet og skabe glæde. Han var så positiv, siger John, der også jævnligt spillede golf med Bamse.3,5 millioner plader
- For 10 år siden lagde Flemming sin livsstil om og tabte 50 kg. På den måde kom han også af med sukkersyge. Men det havde slidt på kroppen, og han fik foretaget en ballonudvidelse. For at holde sig i form begyndte han at spille golf, og vi har haft rigtig mange gode timer sammen også på golfbanen, fortæller John, der har været med siden den første spæde start på Bamses karriere, der rigtig tog fart i 1970'erne med gruppen Bamses Venner.

I de næste årtier har Bamse og hans venner besøgt de fleste haller og forsamlingshuse i Danmark, og i gennemsnit er det blevet til nyt album og 100 koncerter om året samt flere end 3,5 millioner solgte plader gennem årene.

Flemming Jørgensen, som er Bamses fødenavn, er født i Randers, men er opvokset i Viby uden for Århus. Tilnavnet Bamse fik han, da han var trommeslager i Søværnets Tamburkorps. Kælenavnet er siden blevet en del af hans officielle navn.

Den tidligere maskinarbejder har lavet ørehængere som "Vimmersvej", "Venner kom og se" "Spil whist igen", og "Jeg har kun tre tænder".

Op gennem 1970'erne og 1980'erne toppede gruppen med "Er du langsom i nat" og ikke mindst i 1978 med "I en lille båd der gynger".

I 1980 vandt Bamses Venner det danske Melodi Grand Prix med sangen "Tænker altid på dig", der tydeligvis er inspireret af hans dybe og betingelsesløse kærlighed til kvinden i hans liv, som han i et tidligere interview har beskrevet sådan:

"Käte er alting for mig. Hun er alt det, jeg har savnet. Hun er 100 procent tryghed og kærlighed. Når jeg er sammen med hende, kan jeg mærke dybt inde i mig selv, at her kan jeg slappe af, her kan jeg være mig selv. Hun har den største aktie i, at jeg har opnået det, jeg har gjort".

I første vers af den rørende kærlighedssag står der:

"Det er i dag, jeg skal af sted,
min ven
Jeg glæder mig til,
vi skal ses igen
For det er her hos dig,
jeg har det bedst
Ja, det er dig, jeg elsker
allermest
Når jeg sådan må forlade
dig
Ved du så, at jeg.....
Altid tænker på dig?
At du er lyset for mig,
der altid viser vej."

Se Bamses liv i billeder