Lone har ikke plejebørn, men lånebørn

Plejebørn behøver ikke at være børn, som man får igennem det offentlige, fordi børnene er socialt udsatte. Lone har tre lånebørn. Selv om Lone er barnløs, har hun huset fuld af børn hver eneste mandag. Den dag henter hun naboens datter Laura og nogle venners børn Sarah og Noah. Det er ugens bedste dag, og Lone er ifølge alle tre børn verdens bedste reservebedste.

Plejebørn er Lones livs lys

Lone elsker sine mandagsbørn, som var de hendes egne. Det er de ikke, men hver mandag forvandler de Lones lille hyggelige rækkehus i Hørsholm til et hjem med liv og glade dage. Lone henter de tre børn fra deres skoler, og afleverer dem tilbage til deres forældre, når de er færdige med at hygge sig, lave lektier og lege.

Læs også: Han reddede 669 børn i 2. verdenskrig og ved ikke, at de sidder omkring ham

-De tre betyder fantastisk meget for mig. De er så sjove og søde, og de er meget opmærksomme på, hvordan jeg har det. Det rører mig dybt, når Sarah fx kan finde på at sige: Du har det vist ikke så godt i dag Lone. Men jeg har det altid godt sammen med dem. De giver mig så meget kærlighed, og de lærer mig lige så meget, som jeg lærer dem, siger Lone Heyde fra Hørsholm.

Fik aldrig selv børn

Desværre kunne Lone og hendes mand igennem 25 år ikke selv få børn. Det lykkedes bare aldrig. Og det var først, da hendes mand døde for 9 år siden af mundhulekræft, at hun for alvor kunne mærke, hvad det betød at de ikke havde børn. Lone har altid været en travl kvinde med en fornem karriere som 3-sproglig korrespondent, og senere en cand.mag. i historie og arkæologi, samt pædagogikum og flere år som underviser på gymnasium og HF. Frem til sin pension arbejdede Lone som chefkonsulent i Forskningsministeriet og rejste meget via sit job.

Læs også: Danmark har fået øjnene op for den danske by Elk Horn i USA. Læs alt om byen her

Som pensionist er Lone stadig aktiv. Hun er formand for Borgerlisten i Hørsholm, går til Italiensk og er med i organisationen "Børn i Afrika". Og netop sin omsorg for andre mennesker er i dag skyld i, at Lone kan nyde tre dejlige børns selskab. Laura på 10 år bor hos sin mor i rækkehuset ved siden af Lones. Sara på 11 år er datter af en ung bosnisk flygtning, som kom til Danmark for 20 år siden. Det samme er Noah på 11 år. Hans far flygtede fra Sarajevo sammen med Saras far. De to mænd, som dengang var meget unge, kom fra et flygtningecenter til et hus ejet af Hørsholm Menighedsråd. En forårsdag i 1995 indbød menighedsrådet til åbent hus, så de 7 bosniske flygtninge kunne møde deres nye naboer. Her mødte de Lone.

Lone fik venner for livet

-Jeg ville gerne byde dem velkommen til mit land og min by. Jeg mødte tre unge høflige mænd, som jeg faldt i snak med. Derefter stødte vi ofte på hinanden, når vi handlede, og hver gang blev vi enige om, at vi skulle holde forbindelsen ved lige. En dag inviterede jeg dem hjem til frokost sammen med min nevø. Det var starten på et langt venskab. To af drengene ser jeg stadig. De er voksne mænd i dag med gode danske jobs. De blev gift med to søde kvinder- også veluddannede med gode job, og de fik børn. Nu er vi en del af hinandens familie. Saras og Noahs familier er bedste venner, og jeg er så heldig at blive inviteret med til alle deres fester, fortæller Lone.

Mandag er ugens bedste dag. Lone glæder sig altid til at se Laura, Sara og Noah.

-Når jeg har hentet dem fra deres skoler, tager vi hjem til mig, og så får de lov at bestemme, hvad vi skal have. De er altid sultne efter skolen, og lige for tiden vil de helst have varm kakao. Så læser vi lektier, og bagefter får de lov at lege. Nogen gange går vi ture, går i svømmehallen eller tager på udflugt, fortæller Lone.

Kærligheden bliver gengældt

Hun er lige ved at revne af stolthed, når hun viser alle de ting frem, som børnene har lavet til hende.

-De er så søde og betænksomme. Sara ved, at jeg kan lide farven blå, og at jeg elsker heste, så hun lavede denne blå træhest i skolen til mig, og Laura har lavet en smuk sommerfugl på en tøjklemme, som sidder på min lampe. En dag bad pigerne mig om at se den medaljon, som de vidste, at jeg havde. Jeg skulle ud ad døren for at aflevere Noah til fodbold, og da jeg kom tilbage, havde de dækket et fint bord, lavet the og lagt min kæde på min tallerken. I medaljonen havde de lagt en lille seddel ind i medaljonen med deres navne og nogle fine hjerter. Så smeltede mit, fortæller Lone.

Hun har ikke noget imod at indrømme, at hun nok forkæler de tre en smule.

- Hos mig koncentrerer jeg mig udelukkende om dem, når de er her. Jeg giver dem masser af kærlighed, nærvær og ros. Men jeg roser dem ikke for rosens skyld. De skal vide, at jeg mener rosen. Hos mig har de et frirum, hvor de næsten får lov til alt. Men jeg får alligevel langt mere tilbage, end jeg giver, forklarer Lone.

Reservebedste ved en tilfældighed

At de tre børn nu kommer hos hende fast hver mandag er lidt af en tilfældighed. Lone havde hjulpet Noahs storebror Harry med lektier, og da han blev større, bad Saras familie Lone om at hjælpe Sara. Sara går på Hørsholm skole som naboens datter Laura, der allerede nød at komme på besøg hos Lone. Og fordi Lone havde hjulpet Noahs storebror, var det helt naturligt, at hun også skulle hjælpe Noah, så nu har Lone tre børn i sit hjem en dag om ugen.

Læs også: Mobber kaldte lille dreng med Downs for grim. Mors svar er genialt

-Det er dejligt at få et indblik i børnenes liv. Jeg kan pludselig følge med i musik og spil på computeren. Selv hører jeg jazz og klassisk, men på grund af børnene, hører jeg nu også One Direction og Justin Bieber. Pigerne kan godt lide at klæde sig ud i mit tøj, og til højtider giver jeg dem lov til at pynte op i hele huset. Det er de gode til, og de kan godt lide at hjælpe med praktiske ting, fortæller Lone.

Noah går til fodbold flere gange om ugen, og Lone kører ham til træning halv fem. Mens hun er væk, finder Laura og Sara gerne på små overraskelser. De dækker Lones bord med lys og blomster eller pynter op i hele huset til Lone kommer tilbage. Så hygger de sig indtil Laura går ind til sig selv, og Sara cykler hjem til sin familie ved sekstiden. Når endnu en dejlig mandag er ovre, glæder Lone sig på ny til næste mandag, når de tre kommer tilbage.