Nete hjælper de svageste

46-årige Nete Wrona Olsen risikerer eget helbred som cyklende tuberkulosesygeplejerske i København. Torsdag den 20. juni fik hun tildelt Florence Nightingale-medaljen, en international hæderspris for sygeplejersker, for sin indsats i bekæmpelsen af tuberkulose blandt de udsatte grupper i hovedstaden.

Florence Nightingale-medaljen er Internationalt Røde Kors' hæder til sygeplejersker.

Torsdag den 20. juni blev 46-årige Nete Wrona Olsen tildelt den fornemme pris hos Røde Kors i København.

I indstillingen hedder det, at modtageren skal have udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller udført pionerarbejde inden for offentlig sundhed.

På cykel

Nete Wrona Olsen har i en årrække arbejdet med bekæmpelse af tuberkulose blandt de udsatte grupper i København.

Læs også om Lisbeth, som kæmper for gadebørnene i Indiens slum

Hun er sygeplejerske på lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital og udfører opsøgende arbejde på sin cykel i hovedstaden. Med den "udsatte gruppe" menes eksempelvis hjemløse og alkoholikere, som smitter hinanden i deres nærmiljø.

Voksende problem

Sidste år var der 395 anmeldte tuberkulosetilfælde i Danmark. Cirka en tredjedel af alle tilfælde findes i Storkøbenhavn, men der er også en del tilfælde på Lolland og i større byer som Århus, Odense, Esbjerg og Ålborg. Ifølge Nete er tuberkulose et voksende problem.

Stolt modtager

Florence Nightingale-medaljen bliver uddelt hvert andet år, og er den største hæderspris, en sygeplejerske kan opnå. Derfor er Nete naturligvis også stolt:

- Det siger sig selv, at jeg er meget stolt. Det kan vel sammenlignes med at vinde en Oscar, siger hun.

Læs også om familien, som reddede 6 hundehvalpe fra aflivning