Nicole trænede sin depression væk: Jeg græd dagen lang

Lavt selvværd og uheldige bekendtskaber drev Nicole Johnsen ud i en depression. Fitness og løb viste sig at være en effektiv kur, og som personlig træner hjælper hun i dag andre unge.

Da Nicole Johnsen som 15-årig tog hul på et års ophold på Midtjysk Efterskole i Ejstrupholm, var hun overbevist om, at det ville blive det bedste år i hendes liv. Det kom til at gå lige modsat.

– Jeg mødte mange nye mennesker, men en del af dem havde det meget svært. Og pludselig stod jeg i den situation, at alle mine tætteste venner havde store problemer at slås med: En havde bulimi, en anden var deprimeret, og en tredje tog en overdosis piller og blev hentet i en ambulance, fortæller den i dag 21-årige Nicole.

– Samtidig var jeg selv teenager og kæmpede med nogle af de tanker, der ofte hører med: Jeg havde lavt selvværd og mente ikke, jeg var lige så god som alle andre. Jeg følte, jeg var dårlig til alting. Og for at være god nok for nogen prøvede jeg at være der for mine venner. Jeg ville gerne redde dem alle sammen. Men jeg glemte, at jeg også havde brug for nogen, der kunne være der for mig. Og når man ikke får snakket om sine problemer, bliver de værre og værre.

– De sidste tre måneder havde jeg mest lyst til at droppe ud. Og da jeg igen kom hjem til mine forældre i Randers, hvor jeg er født og opvokset, havde jeg på ingen måde lyst til at begynde i 10. klasse efter sommerferien. Jeg holdt mig stort set på mit værelse, talte ikke med nogen og sad bare og græd.

– Depression bliver ofte beskrevet som følelsen af at være i et sort hul. Det var sådan, jeg havde det. Jeg havde ikke lyst til at leve, men jeg var endnu ikke der, hvor jeg tænkte over, hvordan livet eventuelt skulle ende. Og det lykkedes mig at skrive et brev til min mor og forklare, at jeg havde brug for hjælp. Det var nemmere at fortælle, hvordan jeg havde det, når jeg skrev.

Læs også: Ulykke og skilsmisse ændrede hans liv: Nu er jeg en bedre far

Piller, nej tak

– Min mor fik mig til en psykolog, som vurderede mig til at have en mild depression. Og da jeg et halvt år senere ikke havde fået det bedre, ændrede hun diagnosen til moderat depression og opfordrede mig til at tale med en læge.

Efter bare 10 minutters samtale var lægen parat til at udskrive lykkepiller til Nicole. Det var et chok for både hende og hendes mor.

– Det var vildt. Jeg var kun 15 år og stadig i puberteten, hvor alle hormonerne bliver påvirket, når man tager medicin. Min mor nægtede at lade mig få dem. Samtidig fandt hun en psykoterapeut til mig. Nu måtte der ske noget nyt.

– Et af psykoterapeutens forslag til mig var at begynde at træne i fitnesscenter. Og for at få mig ud ad døren tog min mor med mig derhen i sommeren 2013. Ingen af os havde gået i træningscenter før, og det eneste, vi kunne finde ud af, var at stå på en crosstrainer. Men jeg mærkede hurtigt, at jeg blev god til det, og at der skete forandringer i kroppen. Jeg fandt selv øvelser på nettet og havde let ved dem. Og min selvtillid blev større og større. Alene det at have fundet noget sjovt og fedt, der kunne få mig lokket mig ud fra mit værelse, gjorde mig godt. Og under træning udskiller man netop de endorfiner, man mangler, når man er deprimeret.

Se også: Sofies sorgfulde liv: Blev mester i at skjule smerten

Træner en hel del

Fem måneder senere erklærede psykoterapeuten Nicole fri af depressionen. Og i juni 2014 løb hun sit første halvmaraton.

– Jeg træner stadig meget. Det optimale for mig i dag er halvanden times træning fire-fem gange om ugen. Heldigvis er jeg aldrig faldet i den modsatte grøft og begyndt at overtræne, som nogle gør. Men jeg har heller aldrig været overvægtig, så jeg har ikke oplevet min krop forvandle sig så markant, som det sker for nogle.

Siden har Nicole uddannet sig til personlig træner i Aarhus, og efter et halvt års rejser til Fijiøerne og New Zealand vendte hun i januar i år hjem til Randers og blev personlig træner i fitnesskæden Fitness Studiet. Samtidig tog hun desuden hul på en uddannelse som fysioterapeut.

– Det har hele tiden været min drøm at kunne være noget for andre, der er i samme båd, som jeg har været. Så jeg arbejder både som almindelig personlig træner og med et forløb, som jeg kalder for ”Mod på livet”, som er designet til unge med psykiske vanskeligheder. Med træningen følger der 24-timers fri kontakt, hvilket vil sige, at de kan skrive til mig døgnet rundt. Men jeg understreger, at jeg ikke er behandler, og at de med fordel kan gå til psykolog eller psykoterapeut sideløbende, fortæller Nicole Johnsen.  

Læs også: Rikkes kemohuer spreder glæde: Jeg syr for en god dag