Orangutang reddet fra smuglere

I sidste uge vendte en 10 måneder gammel orangutang endelig hjem. Hun skulle sælges på det illegale dyremarked, men var heldig og blev reddet for fire måneder siden. Først nu er hun stærk nok til at klare rejsen hjem.

Tolderne i Kuwaits lufthavn gjorde store øjne i juli. De opdagede to orangutanger i lasten. De to hunner var blevet indfanget og smuglet ud fra Indonesien. Heldigvis blev de opdaget og reddet fra en grum skæbne som kæledyr eller en rolle i underholdningsindustrien.

Puspa var kun 6 måneder og manglede tydeligvis sin mor. Den anden hun var 2-årige Moza.

- Når små orangutangunger fjernes fra deres mor og deres hjem i Borneos regnskov, bliver de enormt stresset, og det er desværre ikke alle der overlever sådan en tur, forklarer Red Orangutangens Direktør, Claus Staunstrup Nilsson.

Læs også: Hannah genoplivede sin mor

Orangutang-ungen var syg

Puspa var da også så afkræftet, at hun ikke kunne klare rejsen hjem med det samme. I fire måneder er hun blevet passet og plejet i Kuwaits zoologiske have, hvor hun langsomt har fået det bedre.

Først i sidste uge gav dyrlægerne grønt lys og Puspa, som nu er 10 måneder, kunne endelig vende hjem.

Med hjælp fra Red Orangutangens indonesiske partner, BOS Foundation, blev orangutangungen fløjet hjem til Borneo. Red Orangutangen hjalp med transporten, og en dyrlæge ledsagede Puspa på den ti timer lange flyvetur til Jakarta.

- For en udrydningstruet art er hvert individ vigtigt. Derfor er vi vældigt glade for at vi har reddet denne lille orangutangunge fra et ulykkeligt liv i fangeskab, siger Claus Staunstrup Nilsson.

  

Genforenet

Puspa er nu genforenet med Moza i Jakarta. Her skal de være, indtil en dna-prøve viser, hvilken underart af orangutanger de hører til. Derefter vil de komme til et rehabiliteringscenter, hvor de vil blive forberedt på genudsættelse.

Over 11.000 danskere støtter gennem Red Orangutangen arbejdet på Nyaru Menteng, verdens største rehabiliteringscenter. Her trænes orangutangunger, som er blevet efterladt eller reddet på den ene eller anden måde, til de er klar til at blive genudsat. Hvis træningen går godt, tager det cirka syv år inden de kan genudsættes i Borneos regnskov.

Mangler du en julegave? Adopter en orangutang og overrask familien. Læs mere HER

Et omfattende problem

Siden 2012 har Red Orangutangen genudsat 191 orangutanger, og de er pt. i gang med at oplære cirka 500 orangutanger til at kunne klare livet i Borneos regnskov. Hver genudsættelse er vigtig, da 80 procent af orangutangbestanden er død over de sidste tre årtier. Orangutangen er derfor kommet på IUCJ’s liste over udrydningstruede dyrearter.

Læs også: 92-årig stak af fra plejehjemmet med sin elsker

Det illegale marked

Desværre er smuglingsforsøg som Puspas ikke enlige svaler. Lignende forsøg opdages regelmæssigt, og det er svært at sætte tal på, hvor mange smuglingsforsøg der udføres årligt. Den illegale internationale handel med dyr estimeres at omsætte for mellem 50 og 150 milliarder amerikanske dollars.

- Desværre ser vi kun toppen af isbjerget, og selvom vi er blevet bedre til at fange smuglerne, har vi stadig travlt med at rykke ud og redde orangutanger fra en trist skæbne. Heldigvis kan vi, takket være danskernes støtte, bidrage til at redde mange orangutanger og sikre, at orangutangerne kan vende tilbage til Borneos regnskove, hvor de hører hjemme, uddyber Claus Staunstrup Nilsson.

I alt estimerer FN, at cirka 3.000 menneskeaber bliver ulovligt handlet hvert år, og af disse er en stor del orangutanger fra Borneo. De smuglede orangutanger holdes ofte som husdyr eller udnyttes til underholdning.

Læs mere om Puspa og Moza HER