Din hund afslører din mentale tilstand

Din hund kan være et spejl af din egen mentale tilstand, hvis du tør kigge grundigt efter. Det fortæller Merethe Børgart Olesen fra Sageby ved Mern. Hun er uddannet hundeejerinstruktør, adfærdsbehandler og hundemassør. Og så ejer hun selv en dalmatiner med navnet Milo. For få uger siden udkom hendes bog: "At have hund med hjertet".
LÆS OGSÅ: Hund går gennem virtuel dør
Meget stresset
- "At have hund med hjertet" er en samling af de tanker, som man skal gøre sig, inden man får hund, så man for eksempel er forberedt på, hvilken type hund der passer til én, forklarer Merethe.
Bogen tager udgangspunkt i, at Merethe og familien i 2008 valgte at overtage Milo, der søgte en ny familie. På det tidspunkt var han ét år gammel og meget stresset. Merethe prøvede al teori og praksis for at få Milo mere i ro, men det hjalp ikke.
- Så begyndte jeg at kigge på, hvornår han reagerede uhensigtsmæssigt, og hvor jeg var henne, når han gjorde det, fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Se verdens mindste hund
Mere end vi aner
Men Merethe havde ikke ligefrem regnet med, at hun, for at få ro på Milo, også skulle arbejde med sig selv. Milo var et spejl fra dag ét. Merethe forklarer:
- Hunde spejler vores energi. Det betyder ikke, at hvis hunden er udfarende, så er man det også selv. Det handler om, at hunde kan mærke mere, end vi aner.
- På den måde kan vi lære meget af at kigge på vores hund på en anden måde. En energimæssig måde. Hvis ikke vi er autentiske og tro mod os selv, kan hunden mærke det. I stedet for altid at skælde den ud, kan man også mærke efter i sig selv. Min erfaring er, at det sjældent er hunden, der er problemet, fortæller Merethe.
LÆS OGSÅ: Hund besvimer af gensynsglæde
Skide irriterende
Hundens natur er at fornemme, hvad der sker og læse kropssprog, mens vi - mennesket - har vores sprog og vores tanker.
- Når vi er ude af balance og ikke er tro mod os selv, ændrer vores energi sig. Vi bliver irritable, hvis vi gør noget, vi egentlig ikke har lyst til, forklarer Merethe.
- Milo var skide irriterende fra begyndelsen. Han hylede og var stresset. En rigtig stor mundfuld. Nogle gange håbede jeg bare, at han ville løbe ud foran en traktor, så det ville slutte, siger hun.
LÆS OGSÅ: Virkelighedens Garfield og Putte
Gav slip
Resultatet kom først, da Merethe også begyndte at arbejde med sig selv. Hun kunne mærke, at det smittede af på Milo, når hun var stresset og havde sagt ja til for mange ting.
- På den måde er der ikke så stor forskel på små børn og hunde. Milo reagerede, når jeg ikke var til stede mentalt. Vi ved også, hvordan børn nogle gange reagerer, når vi er der, men ikke er til stede mentalt, fordi vi f.eks. stadig er på arbejde inde i hovedet. På det tidspunkt kørte jeg med 180 kilometer i timen. Da jeg begyndte at give slip på nogle af de ting, kunne det også mærkes på Milo, fortæller Merethe.
Du kan læse mere om bogen her: www.hundepoten.dk
Læs desuden om Merethes online-udviklingsgruppe her: www.hundepoten.dk/hundehuset