Skæbner

Dorthes fortvivlelse: Min datter blev bortført

26. juni 2020 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Lars Horn & privat.
Nadia var kun fem år, da hendes ægyptiske far bortførte hende fra Danmark. Der gik 16 år, før Dorthe endelig genså sin datter. Mor og datter skulle lære hinanden at kende igen, og Dorthe måtte acceptere, at følelserne for Nadia var anderledes end for hendes to andre børn.
Dorthes fortvivlelse: Min datter blev bortført

Dorthe glædede sig til at se sin 5-årige datter Nadia. Hun havde været på forlænget weekend hos sin ægyptiske far. Dorthe havde fundet en dansk kæreste, hvilket ikke gjorde forholdet til eksmanden bedre.

Mandag den 27. august 1990 tog Dorthe forbi børnehaven for at aflevere Nadias madpakke, men der var ingen Nadia.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg havde ikke forestillet mig, at han kunne finde på at bortføre Nadia. Han havde én gang truet med det, men da fik jeg ham til at sværge, at han ikke ville gøre det. Jeg var nok naiv, men jeg er vokset op med, at man holder sit ord, siger 55-årige Dorthe Sparre-Ulrich fra Randers.

Læs også: Sabrina bortført i 12 år

Noget var galt

Snart stod det klart, at der var noget galt, og lederen af børnehaven kontaktede en socialrådgiver, som kørte Dorthe på politigården. Politiet fandt hurtigt ud af, at Nadia og hendes far allerede havde forladt Danmark om lørdagen.

– Jeg kan ikke huske, om jeg spiste eller sov. Jeg husker kun denne følelse af trøstesløshed og en dyb ulykkelighed, som om jeg aldrig ville blive glad igen. Det var, som om jeg sad i en boble af højtalere, der blev ved med at sige: ”Dit barn er blevet bortført,” husker Dorthe.

Modet til skilsmisse

Dorthe var kun 18 år, da hun i 1983 gennem fælles venner mødte ægyptiske Monem. Han var charmerende og flirtede med hende på en måde, som hun aldrig havde oplevet fra danske mænd. Kort tid efter blev hun gravid, og parret skyndte at gifte sig.

– Allerede på bryllupsnatten begyndte han at forandre sig. Han tog langsomt ejerskab over mig og endte med at bestemme, hvem jeg måtte se, om jeg måtte arbejde, og så skulle jeg give hele min løn til ham. Der gik lang tid, før jeg blev klar over det, for jeg er selv vokset op med kæft, trit og retning, så jeg var heller ikke opdraget til, at det er i orden at sige fra, fortæller Dorthe.

Først da hun fik vished om, at Monem var utro, fik hun endelig modet til at kræve skilsmisse.

Læs også: Hilsen til bortført datter

Truet på livet

Efter bortførelsen rejste Dorthe til Cairo for at lede sin datter, og da hun vendte hjem med uforrettet sag, modtog hun et opkald fra en af sin eksmands venner, en tidligere soldat i Fremmedlegionen, der truede med at slå hende ihjel på 10 forskellige måder, hvis hun ikke stoppede med at lede efter Nadia. De næste år levede Dorthe som en zombie. Forholdet til kæresten var ikke godt, men hun magtede ikke at gå fra ham.

– Han var jaloux over, at Nadia tog så meget af min opmærksomhed, og tændte helt af, når jeg talte om hende. Han sagde, at jeg bare skulle glemme hende og ikke græde mere, for jeg fik hende aldrig at se igen, husker Dorthe.

Opgav aldrig håbet

Men Dorthe opgav aldrig håbet om at få sin datter tilbage.

– Jeg håbede, at hun ville kontakte mig, når hun blev gammel nok, men det havde været nemmere, hvis hun havde været død. Så ville jeg have vished, for jeg anede ikke, hvor hun var, og hvordan hun havde det, siger Dorthe.

Læs også: Ritas opkald til sin datter: Jeg bliver bortført!

Ingen tillid til mænd

I mellemtiden forsøgte hun at komme videre med sit liv. Det ene forhold afløste det næste, for Dorthes tillid til mænd lå på et meget lille sted.

– Jeg hutlede mig gennem livet og forsøgte at opføre mig normalt. Jeg stolede ikke på nogen, især ikke mænd, og der skulle ikke meget til, før de røg ud, siger Dorthe, der først 14-15 år efter Nadias bortførelse fik professionel hjælp til at bearbejde sorgen og traumet.

Mor igen

Dorthe blev mor til Michael og Martha, der i dag er 25 og 26 år.

– Det var fantastisk at blive mor igen, men jeg var en rigtig hønemor. Jeg var altid bange for, at der skulle ske mine børn noget, og jeg måtte virkelig lægge bånd på mig selv for ikke at pakke dem ind i vat, fortæller Dorthe.

De to nye børn kunne ikke opveje tabet af Nadia, og Dorthe røg ind i flere depressioner, som to gange kostede hende jobbet.

Læs også: Kidnappet som barn: Nu er hun selv mor

Gensyn efter 16 år

I 2006 modtog hun pludselig et opkald fra Ægypten. Det var Nadias ægtemand, der ville invitere sin nye svigermor til Ægypten. To måneder senere landede hun i lufthavnen i Cairo. Her blev hun modtaget af sin eksmand, da han var den eneste, der kunne genkende hende, sin nye svigersøn og Nadia, der var indhyllet i sorte klæder, så kun øjnene kunne ses.

– Jeg blev faktisk vred, da jeg så hende, for jeg troede, at hendes far havde givet hende en almindelig opdragelse, men han var blevet mere religiøs gennem årene. I dag ved jeg, at det er Nadias eget valg at gå tildækket, siger Dorthe.

Fra lille pige til muslimsk kvinde

Ud over nogle få ord havde Nadia glemt sit danske sprog, for som barn blev hun slået, når hun talte dansk. Mor og datter måtte til at lære hinanden at kende på ny, og Dorthe skulle vænne sig til, at hendes lille pige nu var en muslimsk kvinde.

– Jeg følte mig som en dårlig mor, fordi jeg ikke elskede Nadia på samme måde, som jeg elsker mine andre børn. Gennem terapi har jeg accepteret, at vores forhold er anderledes, fordi moderbåndet blev kappet dengang, siger Dorthe.

Læs også: Mor og søn genforenet efter 34 år

Har fået Nadia tilbage

I dag er det 14 år siden, hun genså Nadia for første gang. I mellemtiden har Nadia fået fire børn og er blevet skilt. Dorthe besøger årligt sin datter og taler ofte med hende og børnebørnene.

– Jeg er lykkelig for, at jeg har fået Nadia tilbage, men jeg er stadig vred på hendes far. Jeg tilgiver ham aldrig, at han stjal Nadia fra mig.

Læs også: Danske piger bortført af far

Sponsoreret indhold