Skæbner

Dreng døde af meningitis: 1813 begik stor fejl

23. februar 2017 Anne Kristensen
Nytårsdag døde den blot 17-årige Hans Michael Graham Petersen af meningitis. Forinden havde han selv flere gange ringet til 1813, men de sendte ikke en ambulance. Det var en fejl, indrømmer man nu.

17-årige Hans Michael Graham Petersen fra Birkerød ringede selv ad flere omgange til akuttelefonen 1813, da han den 31. december 2016 pludselig blev meget syg, fik stærke smerter i kroppen og sorte pletter på huden.

Selvom det er typiske symptomer på den alvorlige sygdom meningitis, traf personalet på Region Hovedstadens akuttelefon det valg, at man ikke ville sende en ambulance.

Leahs søn havde meningitis: Moderinstinkt reddede hans liv

Og det er en klar fejl, siger Carsten Schade Larsen ifølge bt.dk til P4 København.

Alarmklokker burde havet ringet

Han er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og har læst båndudskrifter fra opkaldene samt en intern redegørelse fra Region Hovedstaden:

- Jeg synes, der skal være nogle alarmklokker, der ringer, hvis man har en ung mand, der ringer ind og siger, at han har så ondt, at han ikke kan stå på benene, og at han samtidig har fået sorte pletter på kroppen. (...) Det er et alvorligt symptom, der kræver akut indlæggelse, siger han.

Desværre gik der i stedet halvanden time fra Hans Michael Graham Petersens sidste opkald til 1813, før han af sine forældre blev bragt på hospitalet, og den lange ventetid kan have været udslagsgivende for den unge mands skæbne, antyder Carsten Schade Larsen, som dog ikke vil vurdere drengens overlevelseschancer i tilfælde af, at der var blevet sendt en ambulance:

- Det anbefales ved mistanke om meningokok-sygdom, at patienten indlægges med lægeledsagelse, og at der gives antibiotika så hurtigt som muligt, forklarer han.

1813 indrømmer fejl

Region Hovedstaden indrømmer da også i et skriftligt svar til P4 København, at det var en fejl ikke at sende en ambulance:

- De sundhedsfaglige vurderinger, der er foretaget hos Akuttelefonen 1813, følger vores retningslinjer, men vi burde have sendt en ambulance i stedet for lade forældrene køre til hospitalet med deres søn, lyder det.

Alice havde meningitis: Genoplivet i mors arme

Sagen tages op blot få dage efter, at en anden mor, Trine Baadsgaard, stod frem og opfordrede andre forældre til at få deres børn vaccineret mod meningitis. Sidste år mistede hun selv sin søn, Mathias, til sygdommen:

- Vores søn Mathias døde af meningitis 16 år gammel i januar sidste år. Fra han fik de første symptomer, som var feber og opkast til hans liv ikke stod til at redde, gik der 24 timer. Efter hans død lovede jeg ham og mig selv, at ingen unge mennesker og deres forældre skulle være uvidende om, hvor farlig sygdommen er og hvad man kan gøre for at forhindre den. Derfor er min opfordring: Få jeres unge mennesker vaccineret. Jeg ved godt, at man ikke kan vaccinere mod alle former for meningitis eller for alt i det hel taget – men det man kan gøre noget ved, skal man gøre, skriver Trine Baadsgaard bl.a. i et Facebook-opslag, som på blot en uge er blevet delt over 63.000 gange og har været omtalt i flere store nyhedsmedier.

De unge mødre-Melissa blev hurtigt voksen: Sønnen havde meningitis

Sponsoreret indhold