Skæbner

Drengen med dæmonmærket: Man gjorde et barn fortræd

31. juli 2019 af Bo Østlund Foto: Gregers Overvad og privat
Lasse Løagers liv har været en barsk rejse. Da han var 5, druknede hans far, og fra han var 7 til 12 år, blev han hyppigt udsat for seksuelle overgreb. Siden fulgte to selvmordsforsøg og en arbejdsulykke. I dag har han kigget dæmonerne dybt i øjnene, og til november udgiver han sin tredje roman.

Den eftermiddag i 1983 kan lille Lasse godt instinktivt mærke, at noget ikke er, som det plejer, da han kommer hjem fra skole.

Familiens hund Bamse – et gadekryds mellem en labrador og en rottweiler – er nemlig lukket ud i hundegården. Der plejer den ikke at stå. Men den 7-årige dreng tænker ikke mere over det og skynder sig ind i familiens lille faldefærdige hus i den lille by Stauning en snes kilometer syd for Ringkøbing.

Der er mærkeligt stille i huset, og ingen af hans mange ældre søskende er tilsyneladende hjemme – heller ikke hans mor.

Han skynder sig ind i køkkenet, smider skoletasken, hælder et glas saftevand op og glæder sig til at læse om Stålanden i sin nye Jumbobog. Stålanden er en heltefigur i Disneys univers.

Hans hemmelige identitet er ingen andre end Anders And, og Lasse er tryllebundet, når Stålanden ved hjælp af sit superudstyr – jetbæltet, strålepistolen, fjederstøvlerne, den flyvende bil og alt det andet – bekæmper Andebys skurke.

Langt fra Stauning i den anden ende af landet gifter den 61-årige rejsekonge Simon Spies sig dette år med firmaets 20-årige piccoline Janni, og ude i verden danser Michael Jackson sin verdensberømte moonwalk for første gang, polakken Lech Walesa tildeles Nobels fredspris, og Sovjetunionen nedskyder et Korean Airlines-fly med 269 ombord, fordi flyet er inde over russisk område.

Lasse ved det først om et par sekunder. Men denne eftermiddag i 1983 slutter hans barndom. Og ikke engang Stålanden kan redde ham.

Læs også: Drabet vi aldrig glemmer: Mordet på Stine Geisler

Farverne forsvandt

– Jeg er ikke nået mange skridt ind, før han er over mig. Han slår mig, han holder mig hårdt i nakken og slæber mig gennem stuen og ind på et værelse, hvor jeg bliver tvunget ned i madrassen. Så vender han mig rundt og slår mig i maven, så jeg mister al luft. Jeg er rædselsslagen og bange, og han holder mig så hårdt, at jeg næsten ikke kan trække vejret, og for en stund mister jeg bevidstheden.

– Han binder sit bælte rundt om min hals og strammer til, hvorefter han siger dé ord, som hægter sig fast og sætter sig fast i huden som små sorte torne, som ikke er til at fjerne igen: ”Du skal sutte den nu!”

– Jeg er 7 år, og jeg er voksen…

Overfaldsmanden er på dette tidspunkt 23 år, og han vil de næste fem år med jævne mellemrum fortsætte sine seksuelle overgreb på Lasse.

Du kan læse hele artiklen om Lasse Løagers liv i Ude og Hjemme nummer 31, der er på gaden onsdag den 31. juli 2019.

Sponsoreret indhold