Efter 25 døgn i koma: Vågnede på mandens fødselsdag

Som astmatiker blev Gro så hårdt ramt af corona, at hun svævede mellem liv og død. Hun lå i koma i 25 døgn, men vågnede heldigvis igen – på sin mands fødselsdag.

Gro Maria Bech har fået at vide, at hun er blandt de sygeste i Norge, som har overlevet corona.

– Jeg havde aldrig forestillet mig, at sygdommen skulle ramme mig så hårdt. Men efter at have tilbragt i alt sammenlagt 49 døgn i respirator drømmer jeg stadig om livet, som det var engang, siger den 55-årige kvinde fra Bærum nær Oslo.

Ægtemanden Frode Bech, 62, var den første i familien, som blev ramt i foråret sidste år.

– På det tidspunkt havde ingen af os fået tilbuddet om vaccine endnu, så vi ventede utålmodigt på første dosis, fortæller Frode, som i flere dage havde kæmpet med høj feber og vejrtrækningsproblemer.

Da han ikke længere kunne spise eller drikke, tog Gro ham med på hospitalet. Her blev han i flere uger, men kom sig gradvist. Det viste sig, at både han og konen var smittet med Delta-varianten.

Frode blev udskrevet den 11. april 2021. Han var stadig ved at komme sig over sygdommen, da det var Gros tur til at blive dårlig. Hun vidste, at hendes astmadiagnose gjorde hende ekstra udsat, så hun havde gjort alt for at undgå den frygtede virus.

Hun blev derfor både ked af det og bange, da hun testede positiv.

– Symptomerne var milde til at begynde med, og jeg husker, at jeg i en lykkerus fortalte mine søstre, at det ikke var så slemt, som jeg havde troet.

Køb abonnementOg få Ude og Hjemme hver uge

Tilstand forværret

Men den 13. april blev hun indlagt i isolation på Bærum sygehus, og præcis en uge senere var hendes vejrtrækning så besværet, at hun blev lagt i respirator og kunstig koma.

Gro frabad sig at få besøg af familien, inden hun lukkede sine øjne.

– Jeg ønskede jo ikke, at de skulle se tilbage på det som en afskedsstund.

Allerede dagen efter fik Frode det telefonopkald, han havde frygtet: Hans kones tilstand var alvorlig.

– De gik i gang med antibiotikabehandling, men jeg fik besked om, at der under alle omstændigheder ville gå flere uger, før de kunne sige, om hun fik det bedre, og at der ikke var nogen garanti for, at jeg ville se hende igen, siger Frode og kaster et blik på hærskaren af engle, som pryder den ene væg i familiens stue.

Snakkede med engle

Englesamlingen har egentlig aldrig været hans stil. Det er i stedet Gros store lidenskab.

– Men da det var værst, snakkede jeg med englene, indrømmer han.

 

Gro har samlet på engle i mange år, og Frode indrømmer gerne, at han talte med dem, da hans kones tilstand var værst.

Gro har samlet på engle i mange år, og Frode indrømmer gerne, at han talte med dem, da hans kones tilstand var værst.

 

Den 14. maj – på Frodes fødselsdag – blev Gro vækket af det, hun selv beskriver som en forfærdelig søvn, med onde drømme, som hun stadig har svært ved at skelne fra virkeligheden.

– Jeg kunne hverken tale eller bevæge mig. Jeg huskede ingenting og frygtede en stund, at jeg havde haft en alvorlig hjerneblødning.

 

Den 14. maj 2021 – på Frodes fødselsdag – blev Gro vækket efter 25 døgn i koma.

Den 14. maj 2021 – på Frodes fødselsdag – blev Gro vækket efter 25 døgn i koma.

 

Ugerne i respirator havde ødelagt hendes luftrør, som efterfølgende klappede sammen. Lægerne opdagede desuden, at det var en cyste, som havde gjort det sværere for hende at trække vejret – og ikke astmaen.

På Rigshospitalet i Oslo fik Gro indopereret en trakeotomi i halsen, både for at kunne trække vejret og for at kunne tale igen ved hjælp af elektronik.

– Jeg havde overlevet corona, men mareridtet var langt fra forbi, siger Gro, som fik at vide, at hun var blevet genoplivet flere gange på grund af åndedrætsbesvær og hjertestop.

– De gjorde et fantastisk arbejde for at redde mit liv på både på sygehuset i Bærum og på Rigshospitalet, understreger hun.

En ny hverdag

Gros hverdag ser i dag markant anderledes ud end før. Hun kæmper fortsat med udmattelse, dårlig hukommelse og vejrtrækningsproblemer. Sidstnævnte beskriver hun som et helvede, og hun har sammenlagt tilbragt 49 dage i respirator, siden hun blev indlagt første gang.

– Størstedelen af denne tid kæmpede jeg for at overleve selve virussmitten. De øvrige dage skyldes senskader og det sammenklappede luftrør.

Vejrtrækningsproblemerne har i perioder været så store, at der har været tale om at koble hende til en hjemmerespirator.

– Heldigvis besluttede lægerne sig for en løsning, hvor jeg fik indopereret et såkaldt T-rør i halsen, som gør det lettere at både trække vejret og tale, forklarer Gro, der regner med at leve resten af sit liv med plastrøret siddende på ydersiden af halsen.

Fik livet i gave

Inden Gro blev syg, var hun overvægtig og i dårlig form, og nye knæ har gjort det vanskeligt for hende at træne. Men hun ved, at det er op til hende selv at få det bedste ud af de muligheder, hun har.

– Vægttab er mit første store mål. For selv om jeg føler mig som et positivt menneske, har jeg også mærket bitterheden over at sidde indenfor i lejligheden. Der har været dage, hvor jeg har tænkt, at det ville være lettere for både mig og mine nærmeste, hvis man ikke havde reddet mig.

En trappeelevator er nu monteret i opgangen, og hendes elektriske kørestol er hyppigt i brug.

– Jeg har fået livet i gave og gør absolut intet forsøg på at skjule, hvem jeg er. Folk kan få stirre så meget, de vil – hullet i halsen betyder, at jeg lever, siger hun.

 

Gro og Frode blev gift den 10. august 2002. Gros datter, Thea Maria, sidder til venstre, Frodes datter, Thea Kathrine, til højre.

Gro og Frode blev gift den 10. august 2002. Gros datter, Thea Maria, sidder til venstre, Frodes datter, Thea Kathrine, til højre.