Skæbner

Efter år med mobning: Min kamp ud af ensomheden

16. december 2015 af Kristian Bo Eriksen. Foto: Jacob Ljørring
Det begyndte i 6. klasse. Pludselig måtte Hanne ikke være med. De andre elever vendte hende ryggen. Hanne havde ingen venner og talte ikke med nogen. År efter år. Hun var ensom. Først da Hannes mor Helle gav hende et kærligt skub, skete der noget.

- De andre mobbede mig. Kastede mad efter mig og holdt mig ude, siger 20-årige Hanne Nielsen fra Hillerød.

Hun er ved at komme ovenpå efter års isolation og ensomhed. Dels på grund af et kærligt skub fra sin mor, dels på grund af det fællesskab, hun har fundet i organisationen Ventilen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det startede sådan omkring 6. klasse. Pludselig var jeg den, de andre ikke ville have med. Heller ikke når vi arbejdede i klassen, siger Hanne.

– Jeg hadede gruppearbejde. For det var aldrig mig, de andre ville arbejde sammen med.

– Da jeg var mindre, legede jeg med mange. Og jeg gik til rytmisk gymnastik. Men måtte stoppe, da jeg fik ondt i ryggen, fortsætter hun.

Selv i dag ved Hanne ikke, hvad det var, der ændrede sig. Hvorfor det skulle gå ud over hende. Men isolationen blev hurtigt til direkte mobning, og til sidst var Hanne helt udenfor. Hun havde ingen venner og holdt sig for sig selv.

LÆS OGSÅ: 2-årig voldtaget og myrdet af stedmor

Jeg var bange

– Lige så langsomt vænnede jeg mig faktisk til det. Jeg var bare altid alene. Sad derhjemme og lavede lidt lektier og spillede computer. Sådan var det fra omkring 6. klasse og til 10. Jeg var aldrig sammen med nogen.

Hanne har altid været den stille type. Hun var ikke den, der absolut skulle høres hele tiden. Og med ensomheden blev det ikke ligefrem bedre.

– Det har adrig ligget til mig at sige noget. Jeg var bange for at sige noget forkert, forklarer hun.

Men Hanne klarede sig da i skolen, sådan fagligt set.

– Selvfølgelig var der nogle fag, jeg var bedre til end andre. Jeg deltog til sidst slet ikke i idræt, fordi jeg ikke ville gå i bad med de andre. Og i matematik fik vi hele tiden nye lærere, så der lærte jeg ikke så meget, men ellers gik det da, siger Hanne.

LÆS OGSÅ: Malenes sejr: Jeg bestod som mor

Nu tør jeg

For fire år siden skete der imidlertid noget, der skulle ændre den unge piges liv. Hannes mor, Helle, kunne godt se, der var noget helt galt med datteren. At Hanne sad alt for meget for sig selv.

– Hun vidste godt, at jeg ikke kunne lide at gå i skole.

Så Helle spurgte sin datter, om det ikke var noget for hende at besøge Ventilen, som er en organisation, der hjælper ensomme unge med at komme ud af ensomheden ved at tilbyde ustresset samvær med andre unge i samme situation. Ventilen har en afdeling i Hillerød.

Det besøg blev Hannes redning.

– Nu har jeg fået meget mere selvtillid. Jeg tør sige noget. Jeg er meget mere åben, siger hun og lyser op i et smil.

Det var ellers lidt af en overvindelse for hende, da hun første gang deltog i et møde i Ventilen. Det var svært pludselig at skulle være sammen med andre, hun slet ikke kendte. Men det gik lettere, end hun havde frygtet.

– Jeg kunne rigtig godt lide fællesskabet. Alene det, at ingen dømmer hinanden, var rigtig godt, siger Hanne.

LÆS OGSÅ: Bortadopteret mod faren vilje

En gladere pige

Møderne i Ventilen er ikke terapi, sådan i almindelig forstand. Det er simpelthen et sted, hvor man møder andre unge og har nogle hyggelige timer sammen, og hvor en gruppe frivillige sørger for, at det hele foregår, uden at nogle bliver holdt udenfor eller drillet.

I dag er Hanne startet på 10. klasse igen. Ikke sådan helt forfra, men hun har timer i engelsk og matematik. Først og fremmest i matematik.

– For jeg har opdaget, at matematik er et fag, man skal bruge på rigtig mange uddannelser. Og jeg vil gerne have muligheden for selv at kunne vælge, siger Hanne.

– Jeg ved endnu ikke, hvad jeg vil arbejde med, men det må gerne være noget med mennesker.

– Jeg er helt sikkert blevet en gladere pige, smiler Hanne Nielsen og afslører, at hun også har fået en kæreste, René.

LÆS OGSÅ: Lægerne forventede, Stine og Janus ville dø: Kæmpede sig tilbage til livet

Lærerne skal gribe ind

– En lærer skal aldrig bare vende ryggen til. De skal være opmærksomme og gribe ind, hvis der er en elev, der ikke har det godt, siger Hanne efter sine egne erfaringer med at blive holdt udenfor i skolen.

– Det er ikke særlig sjovt at være ensom. De giver nogle helt forkerte følelser, siger hun.

Sponsoreret indhold