Skæbner

Elefanten mister sin unge - igen

4. september 2015 af Joan Andersen. Film; Zoo
Elefantfødslen i Zoologisk have i København er i gang, men ungen er formentlig død. Det er anden gang elefanten Surin mister en unge.

I flere dage har elefanten Surin vist tegn på, at fødslen var nært forestående. I morges fandt dyrepasseren og en dyrelæge dele af en fosterhinde i stalden. Elefantungen ligger formentlig død inde i sin mors mave.

Læs også: Inden jeg fyldte 11 år, troede jeg, alle kunne se ånder

Ungen er død

- Fosterhinden er bristet, hvilket med al sandsynlighed indebærer, at fostret er dødt. Det bedste der kan ske nu er, at hun selv føder det døde foster i løbet af tre-fire dage, siger Mads Bertelsen, dyrlæge i Zoo.

Zoo har søgt ekspertråd udefra, og rådet er at lade Surin føde den døde unge selv.
- Elefanter kan gå forholdsvis længe med et dødt foster i livmoderen uden at tage skade, men i sidste ende kan det alligevel blive nødvendigt at fjerne fostret. Det er et forholdsvis kompliceret indgreb, som vi helst vil undgå, da det kan have indvirkning på Surins fremtidige muligheder for at blive drægtig igen. Men i sidste ende kan det altså være nødvendigt. Nu følger vi hende nøje de nærmest dage, og håber altså at hun føder fostret selv, siger dyrlægen.

Læs også: Chimpanse trøster sin mor under operation

Elefanten Surin har mistet før

For to år siden blev Surin mor for første gang. Dengang trak hendes unge kun vejret en enkel gang, for den havde en hjertefejl, så blodet ikke blev pumpet rundt i kroppen.

Efterfølgende var moren så ked af det, at hun stort set ikke lavede andet end at stå og skrige sin sorg ud.

Læs her om Surins første unge

Flokken ved det allerede

Hvordan hun reagerer denne gang, kan ingen vide, men Mads Bertelsen tror, at elefanterne allerede ved, hvad der er sket.

- De store dyr vil med det samme kunne fornemme, at ungen er død, vurderer dyrlægen overfor TV2 nyhederne. Formentlig ved de det allerede.

Flokkens ældste hunelefant Kungrai har passet god på Surin. Den anden dag lagde hun panden mod den gravide mave og snakkede med ungen med en dyb brummen, som man kan se på videoen. Det gør hun ikke længere.

- Den store interesse, der har været for Surin, fra de andre elefanter er ophørt. Det er ren spekulation, men ja, min klare fornemmelse er, at de godt ved, at ungen er død, siger Mads Bertelsen.

Surin har været gravid i næsten 23 måneder

Zoo har besluttet at lade livestreamingen fortsætte, da interessen for elefanterne er meget stor. Du kan følge med her.

Sponsoreret indhold