Skæbner

Elin faldt om ved spisebordet: Mit hjerte stoppede 12 gange

2. oktober 2018 Af Maria Zaitzewsky Rundgren. Dansk bearbejdelse: Nadja Dam Jensen. Foto: Jennifer Glans.
Under en middag med vennerne kollapsede Elin pludseligt ved bordet. Hendes hjerte stoppede. Kæresten Filip og en veninde gik hurtigt i gang med førstehjælp, og da ambulancen kom, blev hun genoplivet. Men hendes hjerte blev ved med at kæmpe imod hende, og senere var det kæresten, der fik det svært.

Elin Borg ser frem til påskemiddagen med vennerne og kæresten Filip Johansson. Hun er elitefodboldspiller og spiller en kamp om morgenen og bruger bagefter stille og roligt eftermiddagen på at gøre sig klar. Imens dækker Filip bord og laver mad til gæsterne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men de når kun gennem forretten. Pludselig kollapser Elin hen over bordet og falder tungt ned på gulvet.

Selv husker hun intet af, hvad der sker. Alt er sort.

Filip fortæller, at alting var helt normalt, og så pludselig ser han, at Elins øjne vender det hvide ud, og så falder hun fremad.

– Først troede jeg, at hun havde fået noget galt i halsen, men da det ikke var tilfældet, var der ingen tid til at tænke, og jeg gik bare i gang med førstehjælp.

En af parrets venner, Mia, er sygeplejerske, og hun trykker rytmisk på Elins bryst, mens Filip giver kæresten kunstigt åndedræt.

– Hendes kæbe var i krampe, så det var svært. Der gik kun 12 minutter, før ambulancen kom, men det føltes som en uendelighed.

Ambulanceredderne får genoplivet Elin, og hun bliver straks kørt til hospitalets intensiv-afdeling.

Panik over lydene

Her må lægerne give Filip beroligende medicin. Han er chokeret og traumatiseret, og hver gang, han hører de bip og hyletoner, som er hverdag på en hjerteafdeling, bryder han sammen.

Efter et stykke tid får han lov til at komme ind til Elin, der er koblet til alverdens slanger og ilt. Filip ved ikke, hvad han skal forvente, og han ved ikke, om han overhovedet kan få kontakt til hende.

Da han tager hendes hånd, begynder maskinen, der er koblet til Elin, at tude højlydt. Lægerne kommer løbende til, og Filip gennes hurtigt ud af rummet.

– Hyletonerne fik mig til at gå helt i panik. Hver gang, siger Filip.

Om natten får Elin talrige hjertestop. Hele 12 gange går hendes hjerte i stå i løbet af den nat.

Filip reagerer meget kraftigt hver gang, lydene går i gang på afdelingen, og lægerne må berolige ham, mens han ligger i fosterstilling på gulvet og holder sig for ørene.

– Jeg tænkte per automatik, at det handlede om Elin.

Elin var indlagt på intensiv i to dage, før hun kunne flyttes over på den almindelige hjerteafdeling. Lægerne tog mange prøver for at finde ud af, hvorfor hendes hjerte stoppede, men de fandt intet, der kunne forklare, hvorfor en sund og veltrænet 25-årig kunne få hjertestop.

Hun blev udskrevet efter to uger – uden en begrundelse for, hvorfor hendes hjerte stoppede, men med en såkaldt ICD opereret ind under brystmusklen. Det er en slags avanceret pacemaker, der sætter hjertet i gang automatisk, hvis det skulle stoppe igen.

Læs også: Stine lå fem måneder i koma: Jeg vågnede op til et andet liv

Syg af bekymringer

For Elin var det værste ovre, men for Filip blev hjemkomsten startpunktet for en voksende uro over kærestens helbred. Hans bekymring var begyndt allerede på hospitalet, hvor han kunne stå og stirre på apparaterne, som målte Elins puls. Så længe han følte, at han havde kontrol, var han rolig.

Men derhjemme var der ingen overvågning.

I begyndelsen turde han ikke lade Elin være alene ét sekund. Hun måtte ikke låse badeværelsesdøren, og om natten satte han vækkeuret til at ringe syv gange, én gang i timen, for at tjekke, om hun stadig trak vejret.

Han måtte få hjælp af en kriseterapeut, før han turde give lidt slip på kontrollen.

– Det, som var svært, var, at ingen vidste, hvad der havde forårsaget hjertestoppet. Det kunne være hvad som helst, siger Filip.

Det er let at forestille sig, at Elin indimellem blev irriteret.

– Jeg kom til at sige til ham, at han skulle tage sig sammen. Samtidig forstod jeg, hvor hårdt det var for Filip, så jeg forsøgte at møde ham halvvejs, siger Elin.

Vi er blevet stærkere

For eksempel gik Filip i panik, hvis Elin sukkede eller himlede med øjnene. Det mindede ham om påskemiddagen, hvor hun faldt om. Så det holdt hun op med.

– Og jeg sørger altid for at svare hurtigt på beskeder og opkald, hvis han ringer, så han ikke bliver urolig. Langsomt, men sikkert begynder livet at vende tilbage til det normale. Men kun næsten.

Uroen lurer stadig i Filip. Men også taknemmeligheden over, at Elin overlevede. Havde hun været alene, havde det formentlig ikke været sådan.

– Vi er blevet stærkere som par, takket være det der skete. Og vi sætter pris på livet på en hel anden måde end før. Man kan aldrig vide, hvad der kommer til at ske, siger Filip.

– Vi er faktisk på mange måder lykkeligere nu end før, siger Elin.

Sponsoreret indhold