Ellen fik en ny nyre af bonusfar

9-årige Ellen var alvorligt syg og havde akut behov for en ny nyre. Hendes forældre kunne af forskellige årsager ikke donere deres. Men så trådte hendes bonusfar til.

Da Ellen blev kørt på operationsstuen til den livsvigtige nyretransplantation, vidste hendes storesøster, Elsa, præcis hvad den lille pige gennemgik. Få år forinden var det nemlig hende selv, der lå på operationsbordet.

De to søstre er begge født med en sjælden nyresygdom, som først blev opdaget hos storesøster Elsa, da hun var knap et år. Elsa begyndte pludselig at hæve i ansigtet og kunne ikke optage sin mad, og efter en række undersøgelser konstaterede lægerne, at hun led af den genetiske sygdom nefrotisk syndrom.

Sygdommen får nyrerne til at lække store mængder protein i blodet, og det fører til hævelser, træthed og åndenød. Børn, der rammes, får desuden svært ved at optage næring og bliver mere modtagelige for infektioner.

Det viste sig, at Elsas forældre begge bar på anlæg for sygdommen, uden at de vidste det, og uden at det nogen sinde havde påvirket dem.

– Vi fattede ikke mistanke, eftersom vores ældste datter, Nelly, også var helt rask, fortæller pigernes mor, svenske Emma Söderberg.

Elsa fik medicin for at forlænge de syge nyrers levetid. Men samtidig blev hendes forældre forberedt på, at hun var nødt til at gennemgå en transplantation i en nær fremtid, hvis hun skulle overleve.

Da lillesøster Ellen kom til verden, opdagede lægerne, at hun havde samme sygdom som sin storesøster. Hun var syv måneder, da hun begyndte at udvise de samme symptomer.

Et heldigt møde

Emma arbejdede på det tidspunkt som gymnasielærer, og på grund af de mange lægebesøg og sygedage med døtrene var hun ofte fraværende og fik brug for en vikar. Linuz blev tilfældigvis ansat.

Et år forinden var Emma og pigernes biologiske far gået fra hinanden, og der opstod hurtigt følelser mellem Emma og Linuz. I 2014 blev han også en del af pigernes liv som deres bonusfar.

– Det var heldigt, at jeg fandt dig, siger Emma og tager sin mand i hånden.

Kort efter deres møde blev Elsas nyrefunktion forværret. Hun var afhængig af dialyse tre gange om ugen og havde akut behov for en ny nyre.

LÆS OGSÅ: Mine børn fortjener en rask mor

Først undersøgte lægerne, om Emma kunne være en mulig donor for sin datter, men hendes nyrer viste sig at være sammenvoksede, så hun var ikke egnet. Elsas biologiske far bød sig til i stedet, og i 2016 gennemgik far og datter en vellykket nyretransplantation.

Emma og hendes eksmand vidste samtidig, at det kun var et spørgsmål om tid, før Ellen også fik brug for en transplantation – og nu kunne hendes far ikke længere bruges som donor.

– Ellen stod på ventelisten, men der kan man stå længe, siger Emma.

I kritisk tilstand

I efteråret 2018 blev det klart for alle, at Ellen ikke kunne vente meget længere. Hendes tilstand var kritisk.

– Til sidst var hendes nyrekapacitet nede på fire procent, siger Linuz.

Uden at Emma vidste noget, kontaktede han selv hospitalet for at blive undersøgt og forhåbentlig godkendt som Ellens donor.

– For mig var det helt naturligt at melde mig som donor. Jeg har ingen biologiske børn selv, og jeg ser Emmas døtre som mine egne, siger han og fortæller, at han aldrig var i tvivl om sit valg, selv om en transplantation kunne bringe hans karriere som fodbolddommer i fare.

Linuz afslørede ikke noget for Emma, før han var blevet endeligt godkendt som donor. Han fortalte hende den gode nyhed under et restaurantbesøg i foråret 2019.

– Linuz startede med at sige, ”Emma, der er noget, jeg må fortælle dig”. Jeg frygtede det værste, griner Emma, som i stedet fik den lykkeligste besked af alle. Da Linuz fortalte, at han var godkendt som Ellens donor, græd hun glædestårer midt i restauranten og bestilte straks champagne for at fejre det.

– Det var den smukkeste gave, jeg kunne få af ham, smiler Emma og bliver stille et øjeblik, inden hun fortsætter med bevæget stemme:

– Jeg har aldrig spurgt Linuz, om han kunne tænke sig at donere. Eftersom det ikke er hans datter og desuden kunne skade hans karriere, var det ikke noget, jeg ville forlange af ham.

Vellykket operation

Transplantationen blev gennemført den 21. november 2019. Alt gik godt, og Ellen kom sig hurtigt.

– Det var fantastisk at se, at hun fik det bedre, og i dag kan hun gøre, lige hvad hun vil, siger Linuz.

Ellen må dog, ligesom sin søster Elsa, tage medicin for at forhindre kroppen i at frastøde den fremmede nyre. De er samtidig mere modtagelige over for infektioner, og det gav store problemer, da coronavirussen begyndte at sprede sig sidste forår.

LÆS OGSÅ: Mette gav en nyre for at redde sin mand

– Vi var isolerede i hjemmet fra marts og frem til sommeren. Vi følger udviklingen nøje, siger Emma.

Efter transplantationen har Linuz følt sig en smule mere træt end før, men han ved ikke, om det skyldes, at han nu kun har én nyre, eller om det i stedet er en reaktion på den lange periode med bekymringer og utallige hospitalsbesøg med bonusdøtrene.

– Jeg har ikke dømt nogen fodboldkampe i år, så jeg ved ikke, hvordan det kommer til at gå. Mange kampe er blevet aflyst på grund af coronaepidemien, og jeg har besluttet at vente til næste år, siger han.

Emma lægger armen om sin mand og ser kærligt på ham.

– Du har givet os et ægte kærlighedsbevis, smiler hun taknemmeligt.