Skæbner

Emma blev overfaldet og voldtaget

13. marts 2015 Mikkel Milsgaard
Morten Mejnecke
Emma blev overfaldet og voldtaget på en mørk sti. Ni måneder senere fandt hun selv voldtægtsmanden – og fik ham dømt. Især én detalje var afgørende.

Det er tirsdag den 16. december 2014. Klokken er omkring 19.30, og Emma er på vej hjem fra juleindkøb med en veninde. Pludselig løber det koldt ned ad ryggen på hende, og hun får en sær fornemmelse i kroppen. Få meter foran dem går en mand, som virker genkendelig. Men hvorfor?

Ni måneder tidligere, i marts 2014, var Emma offer for en brutal voldtægt, da hun en mørk og kølig nat var på vej hjem fra en bytur. Hun besluttede sig for at besøge en ven, men gik forkert. Hun var på rette vej geografisk, men havde taget fejl af gaderne. En mand tilbød hende at vise vej. Han boede nemlig på den vej, hvor hun skulle hen, sagde han på engelsk. Han virkede flink og rar. De snakkede og grinte sammen. Men pludselig, som et lyn fra en klar himmel, ændrede situationen sig. Han slog hende i tindingen, så hun røg i asfalten, uden at hun nåede at tage fra. Hun rejste sig fortumlet op, så ramte endnu et slag.

Det er dét flashback til voldtægten, der giver Emma en sær fornemmelse ni måneder senere. Og pludselig husker hun dét … Manden foran dem halter på sit højre ben!

LÆS OGSÅ: Voldtaget og banket af kæresten

32-årig mand

– Det er ham, hvisker hun til veninden.

– Er du sikker, spørger veninden, som straks forstår.

Emma nikker. Hun behøver end ikke spørge veninden, om de skal følge efter ham. Straks efter går den vilde jagt, hvor de følger efter ham, mens han tilsyneladende er i færd med at forfølge en kvinde foran sig.

Emma er 29 år og bor i Linköping, cirka to timers kørsel syd for Stockholm i Sverige. Hun arbejder til daglig som socialrådgiver hos kommunen, der har cirka 105.000 indbyggere.

For nylig faldt der dom i sagen. Gerningsmanden, var en 32-årig, mand fra Afghanistan, der befandt sig ulovligt i Sverige. Han blev idømt 3 år og 9 måneders fængsel samt indrejseforbud i 12 år. Desuden skal han betale 83.183 svenske kroner i erstatning til Emma.

LÆS OGSÅ: Natache Nikita blev voldtaget

Ikke unik

Emma står nu frem og fortæller sin historie til Ude og Hjemme, fordi hun nægter at skamme sig, og hun håber, at hendes historie kan hjælpe andre i samme situation.

– Det er jo ikke mig, der har gjort noget forkert. Det værste er, at min historie ikke er unik. Det her er jo noget, der sker overalt – hver eneste dag, siger hun.

Voldtægten har ændret hendes liv for altid. Hver nat har hun mareridt, hun tør ikke gå alene rundt i byen, hun lider af posttraumatisk stress syndrom, og små ellers ubetydelige ting i hverdagen minder hende konstant om den nat, hvor hendes liv pludselig lå i en fremmed mands hænder. Hun troede, at hun skulle dø, og mens hun lå dér på jorden, tænkte hun på sine forældre, sine venner og sin familie.

Emma husker hver en detalje fra voldtægten. Han lignede en helt almindelig, rar mand. Han svarede på spørgsmål og virkede reel. Det var først, da hun fik på fornemmelsen, at de gik i den forkerte retning, og hun gjorde tegn til opbrud, at han skiftede karakter.

– Pludselig tager han min flaske med sodavand. Jeg spørger: Hvad gør du? Han svarer: Jeg skal drikke, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Blev voldtaget af sexkunder som 10-årig

Sex to gange

Da de kommer til et mørkt område med en cykelsti og en fodboldbane, sætter han sig på en bænk og tager sig til benet. Han forklarer, at han har ondt, og han spørger, om hun ikke vil massere ham lidt. Emma forsøger at tale sig ud af situationen. Hun forklarer, at hun skal hjem til sin kæreste, men han svarer, at hun er en kvinde, og hun hellere må passe på med at gå alene.

Pludselig begynder han at stille spørgsmål til hendes familie. Han fortæller, at han selv har en kæreste:

– … og vi har haft sex to gange i dag, tilføjer han.

Sparket og slået

Da Emma rækker hånden frem for at sige farvel, trækker han hende ind til sig og begynder at kysse hende og slikke hende i ansigtet.

– Jeg begynder at grine, fordi jeg bliver overrasket, siger hun.

Men: Bang! Så falder det første salg. Derefter det næste. Han tager håndbremsen, som hænger løst på hans cykel, og slår hende med den, så hun får en flænge i hovedbunden, og han sparker hende i siden, så luften forsvinder ud af hende. Hun prøver at krybe væk, men han griber fat i hendes hår.

– Jeg forstår, hvad du vil gøre. Men slå mig ikke mere, fremstammer hun.

LÆS OGSÅ: Myrdet af sin lillebror

Han tvinger sko og bukser af hende, og derefter mærker hun ikke noget. Ikke fysisk. Hun er kun til stede i hovedet.

– Jeg lå bare og memorerede, hvordan han så ud. ”Der står Custom på trøjen”, sagde hun igen og igen og igen i sine tanker.

Manden var omkring 180 centimeter høj og havde store, mørke, udstående øjne. Han havde mørkt hår og var nybarberet. Hun bemærkede, at hans hud var rynket og slidt. Han var omkring 30, men han lignede en på mindst 40, tænkte hun. Og så var der den lyseblå trøje med hvid tekst.

Slår dig ihjel

I dag væmmes hun, når hun tænker på, hvor rolig han var under voldtægten. Han var hverken stresset eller nervøs, men virkede til at være erfaren.

– Hvis du siger én eneste lyd, slår jeg dig ihjel, hviskede han flere gange, og Emma var ikke i tvivl om, at han mente det.

Inden han kørte væk på sin cykel, truede han Emma til at sidde stille.

LÆS OGSÅ: Skal 1000 år i fængsel

– Nu bliver du siddende dér. Du skal sidde præcist sådan, når jeg kommer tilbage. Hvis du ikke sidder sådan, slår jeg dig ihjel …

– Hvornår kommer du tilbage?

– Det ved du ikke. Om 2 minutter, 20 minutter eller én time. Du skal blive siddende sådan, ellers slår jeg dig ihjel, gentog han.

Inden flugten stjal han hendes p-piller og telefon.

Hamrede på ruden

Kort efter fik Emma hjælp af et ungt par, som boede i en lejlighed 50-100 meter fra gerningsstedet. Hun klatrede op på deres altan, hvor hun lå og trykkede sig i 2 minutter, inden hun hamrede på ruden for at råbe om hjælp. 2 minutter, der føltes som en evighed, fortæller hun, men hun ville først være sikker på, at hun var alene, hvis nu de ikke var hjemme i lejligheden.

LÆS OGSÅ: Barnebrud dødsdømt for at slå sin mand ihjel

Politiet fandt gerningsmandens dna tre steder. På sodavands-flasken, på et cigaretskod og via hans sæd. Alligevel skulle der gå ni måneder, inden han blev pågrebet.

Fik ham anholdt

Emma kontaktede politiet, da hun genkendte ham den dag, og 8 minutter senere stod to betjente sammen med manden. De efterfølgende undersøgelser af dna-prøverne viste et match. Under retssagen benægtede han alt. Han påstod, at hun selv havde ønsket at have sex med ham. Til spørgsmålet om, hvordan han dog kunne tolke det sådan, svarede han, at hun havde udslået hår. Den forklaring var dog ikke stærk nok til at medføre en frifindelse.

Om dommen siger Emma:

– Jeg synes, seks år havde været rimeligt. Men jeg tror ikke, fængsel er nok. Han vil altid være et monster. Og jeg tænker på, hvem der mon bliver hans næste offer.

LÆS OGSÅ: Min læge ville have sex

Hun er klar over, at livet er ændret for altid, men hun håber, at hun en dag bliver så stærk, at hun kan holde foredrag og hjælpe andre i samme situation.

– De skal vide, at der er hjælp at hente, fortæller hun.

Sponsoreret indhold