Skæbner

Emma til Breivik: Hold kæft og tag din straf

2. oktober 2015 af Joan Andersen. Foto: Twitter
Anders Breivik truer med sultestrejke, fordi han er utilfreds med forholdene i fængslet. Nu tager en af de overlevende fra Utøya bladet fra munden og giver ham tørt på.

Han fik 21 års fængsel for at have slået 77 mennesker ihjel, men forholdene i fængslet bekommer ham ikke. Klagesangen fra Anders Behring Breivik er lang, nu svarer en af de overlevende igen.

Truer med sultestrejke

I et åbent brev til en række medier truer ham med at sultestrejke til døden, hvis han ikke får bedre forhold. Han er vred over, at han siden 2. september kun har adgang til én isolationscelle, mens han før havde to celler. Han hævder, at han kun har fem minutters menneskelig kontakt om dagen, og at han har været udsat for adskillige nøgenransagninger.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Natalie mistede datter: Husk hende når I får nok af jeres børn

Svømmede for sit liv

22-årige Emma Martinovic overlevede massakren på Utøya i 2011. Hun svømmede gennem det iskolde vand, mens Breivik stod på stranden og skød efter hende og hendes venner. Nogen blev ramt og døde. Emma selv blev ramt i armen. Hun har bekrevet på sin blog, hvordan hun ignorerede smerten og svømmede endnu hurtigere for at redde sit liv. I baggrunden kunne hun høre Breivik grine, mens han affyrede den ene skudsalve efter den anden.

Læs også: Flygtede fra dødens ø

Tag din straf

I et interview til det australske medie news.com.au svarer hun nu den mand, som forsøgte at slå hende ihjel.

- Hold din kæft og tag din straf, som den kujon du er. Du dræbte så mange mennesker og spillede Gud i nogle timer, og nu brokker du dig over, at du har det hårdt i fængslet, når du ikke engang ved, hvad det vil sige at have det hårdt, lyder det fra Emma Martinovic.

Uanset hvor mange breve han skriver, og hvordan han beskriver, at han lider, har hun absolut ingen sympati for ham.

- Det har jeg virkelig ikke. Jeg forsøger at tænke på enhver person som et menneske, som skal behandles med respekt, men med ham er det meget svært at tænke sådan. Jeg har ingen sympati med ham, for han tog så mange mennesker fra mig og gjorde mit liv så svært, siger hun.

Emma var 18 år, da hun deltog i sommerlejeren på Utøya.

Læs også: Far, en mand vil dræbe os

Breivik må gerne sulte sig

Fængselslederen Ole Kristoffer Borhaug i Skien, hvor Breivik afsoner, oplyser, at flere af de indsatte er kommet med lignende trusler, men ingen har ført dem ud i livet.

- Helt generelt kan jeg sige, at folk, der sidder på afdelingen, har flere begrænsninger end andre indsatte. Men de får næsten de samme tilbud som de andre, siger han.

Den norske avis Dagbladet skriver, at ifølge norsk lovgivning må fælgslet ikke tvinge en person til at slutte sin sultestrejke. De skal blot informere om konsekvenserne ved en sultestrejke. Det står derfor Breivig frit for at sulte sig ihjel – blot han er informeret om, at han kan dø af det.

Sponsoreret indhold