Skæbner

Emmas store spørgsmål: Fortryder du far

8. marts 2016 af Marianne Knudsen. Foto: Gregers Overvad og private
Emma var kun 4 år, da hun fandt sin far død. Nu er hun 13 år, og i de senere år har hun følt, at hendes afdøde far har været til stede. Flere uforklarlige hændelser gør den unge pige utryg. Derfor har hun sammen med sin mormor bedt clairvoyant Pia Neves de Brito om hjælp. Og for at få opklaret et stort spørgsmål.

Hun stak sine små fødder i de røde gummistøvler, åbnede hoveddøren og gik ud på gaden. Selv om Emma kun var 4 år, kendte hun vejen hjem til sin mor. Den lille pige havde forsøgt at vække sin far, men han ville ikke vågne – heller ikke da hun til sidst havde slået på ham med nøglebundtet. Et splitsekund havde hun overvejet at tage hans mobiltelefon, men hun vidste, at hun ville få skældud og lod derfor være. Men nu ville hun bare hjem til sin mor.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Da en af nabokonerne så ud ad sit vindue og fik øje på den lille pige, der kom gående kun i sit undertøj, løb hun ud til hende og tog hendes hånd. Sammen gik de hjem til Emmas mor, og nabokonen gik derefter hjem til Emmas far. Kort tid efter holdt der en ambulance foran hans hus, husker Emma.

Emma var bare 4 år, da hun fandt sin far død.

I dag er hun 13 år og husker stadig små glimt fra den dag. Resten har hun fået genfortalt af sin mormor og morfar, som hun i dag bor hos.

Emmas far døde den dag. Faktisk var han allerede død, da Emma forsøgte at få ham til at vågne. Hun har senere fået at vide, at han nogen tid forinden havde fået en indkaldelse til hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus. Men han ville ikke af sted. Og så var der også lige det med hans hang til alkohol.

Om det var den ene årsag eller den anden, ved Emma ikke. Men ét er sikkert. En sund og rask mand på 32 år dør ikke bare.

LÆS OGSÅ: Min mand fik barn med en anden

Emmas mor og far gik fra hinanden kort efter, hun kom til verden. Da hun var et halvt år, kom hun i pleje hos sin mormor og morfar og boede der, til hun var knap 2 år. Derefter boede hun skiftevis hos sin mor og far en uge hvert sted.

Efter faderens død flyttede hun hen til sin mor og hendes nye mand. Men det fungerede ikke, og da hun begyndte i skole, var hun igen flyttet hjem til sine bedsteforældre.

Der, i parcelhuset i Otterup på Nordfyn, har hun boet lige siden. Men hun har aldrig glemt det, hun oplevede som 4-årig, og i de senere år har hun følt, at hendes afdøde far har været til stede. Uforklarlige hændelser, som en radio, der tænder, tv’et, der skifter kanal af sig selv, og skygger, der går forbi, gør den unge pige utryg – også selv om de måske skyldes hendes far.

Elskede at lege

Hun forstår ikke, hvad det er, han vil, og hun håber inderligt at få kontakt til ham. Derfor har hun sammen med sin mormor bedt Ude og Hjemmes clairvoyant Pia

Neves de Brito om hjælp. Clairvoyanten kender ikke til Emmas historie, men da hun kalder på faderen, kommer han med det samme frem. For det er tydeligt, at han gerne vil i kontakt med sin datter.

– Din far smiler og griner. Han er glad for, at du sidder her og vil tale med ham, og han har lyst til at ae dig på håret, siger clairvoyanten og smiler.

For Emmas far er skæg, siger hun.

Det var Emmas mormor, der henvendte sig til Ude og Hjemmes clairvoyant for at få hjælp til sit barnebarn.

– Han er lidt barnlig af sin alder. Meget drillesyg – og han opfører sig nærmest som en teenager. Han elskede at lege med dig, Emma, fortæller Pia Neves de Brito.

Emma nikker. For selv om hun var en lille pige, husker hun, hvordan faderen legede med hende og købte masser af legetøj til hende.

– Men han kunne også godt gøre mig bange. Nogle gange gemte han sig bag en dør og sprang frem og gjorde mig forskrækket, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Nybyggerne: Johan mistede kæreste og ven i tragedie

Pia Neves smiler ved tanken. For det tvivler hun ikke på.

– Men det var ikke for at gøre dig bange. Han var bare et stort legebarn, forklarer hun og fornemmer hurtigt, at faderen ”nærmest fløj ind i døden”. Det gik stærkt, og han var selv skyld i det.

– Jeg oplever det som en overdosis af et eller andet. Han har gjort noget selv, og han bekskriver det som at flyve ind i døden. Og så fik han fred.

Pia spørger tvivlende, om han har drukket og taget stoffer?

Familien kender ikke til, om Emmas far har taget stoffer, men at han drak meget, var ingen hemmelighed. Dødsårsagen er dog aldrig blevet forelagt dem.

Clairvoyanten understreger igen, at døden er selvforskyldt – måske kombinationen af mange års druk og modviljen i forhold til at få undersøgt sit hjerte på sygehuset.

– For han har drukket massivt i mange år. Siden hans teenageår, fornemmer jeg. Og han har bestemt ikke været en stabil far over for dig, Emma. Men han forsøgte at være det. Han var glad for dig, og han er stolt af, at du er hans datter. De lykkeligste stunder i hans liv har været sammen med dig, siger han.

Pia Neves beskriver faderen som en enspænder, og at der ikke var mange, der kendte ham, som han var. Og det er mærkeligt, for han var et godt menneske.

LÆS OGSÅ: Din hunds sovestilling afslører dens personlighed

– Han ønskede ikke at vise udadtil, at han havde et alkoholmisbrug, så han forsøgte at skjule det. Han havde kun få mennesker tæt på sig, men der kom alligevel mange til hans begravelse. Flere end han havde regnet med, siger han, lyder det fra Pia.

Stolt af sin datter

Emma husker godt, hvordan faderen gjorde rent, tog opvasken og fjernede ølflaskerne, når han ventede besøg. Andre dage flød det.

Også hendes mormor og morfar mindes, hvordan de ængstelige nogle gange måtte overdrage deres barnebarn til ham, selv om de kunne lugte, at han havde drukket. Men han havde forældremyndigheden, de havde kun en plejetilladelse.

– Fortryder du, far? Fortryder du, at du døde fra mig? spørger Emma. Hun har længtes efter at vide det i alle de år.

Emmas mormor og morfar, Pia og Leif Hansen, er plejeforældre for hende.

Pia Neves svarer uden tøven, at Emmas far ikke fortryder. Han savner sin datter og er stolt af, at hun klarer sig godt, specielt i skolen, men han fortryder ikke.

– Din far gjorde det for sig selv. Han kunne ikke holde ud at leve mere, og det har intet med dig at gøre, fastslår Pia Neves de Brito og forklarer Emma, at det er vigtigt, at hun siger fra, når hun fornemmer, at faderen vil i kontakt med hende.

– Det er dig, der afgør, om du vil kontaktes. Du bestemmer. Forestil dig, at du trækker en osteklokke ned over dig, og luk så af. Du skal ikke være bange, han passer på dig. Men jeg vil gerne bede ham om at lade dig være, hvis du ønsker det, foreslår clairvoyanten, inden hun igen giver slip på Emmas far.

Det ønsker Emma, så længe hun dog stadig kan komme i kontakt med ham, når hun selv ønsker det.

LÆS OGSÅ: Svøm med en isbjørn: Koldt kys

Det ved Pia

Før sceancen får Ude og Hjemmes clairvoyant, Pia Neves de Brito, kun oplyst navnet på byen samt fornavnet på den, hun skal besøge. Først efter ankomsten til familien får Pia oplyst navnet på den afdøde og dødsdato - intet andet.

Pia Neves de Brito rensede Emmas værelse, fordi Emma flere gange har oplevet uforklarlige hændelser, som har gjort hende utryg.

Sponsoreret indhold