Skæbner

En læsers dagbog: Min datter bliver mobbet af sine veninder

2. september 2015 Nina Ebbesen
Nu ved jeg, hvorfor min datter pjækker, er sur og ked af det. Hun bliver mobbet groft.

3. februar 2014

 Vi holdt Stigs 40-års fødselsdag i går, søndag. Det ville have været en hyggelig dag, hvis ikke Selma havde været så sur. Var jeg virkelig sådan, da jeg var 13? Hun svarede dårligt nok, da farmor spurgte til hendes judo. Da alle var gået, gik jeg ind for at spørge, hvad det var for en opførsel. Hun påstod, at hun havde lektier for, men hun sad som sædvanlig bare med sin mobil, og da jeg kiggede i hendes skoletaske, opdagede jeg, at alle bøgerne var klistret helt sammen. Jeg spurgte, hvad der var sket, og hun sagde med et skuldertræk, at hun var kommet til at spilde cola ned i den. Jamen, hvorfor pokker har hun så ikke ordnet det! Altså! Jeg tror, hun er ked af, at hun ikke længere ses så meget med Jessie. Men hvis jeg spørger ind til det, siger hun bare, at hun er ligeglad med Jessie.   

24. februar 2014

 Nu har Selma lige sagt, at hun ikke vil gå til judo mere. Jamen, hun er så dygtig til det og har da altid været glad for det. Måske er det, fordi hun er blevet noget buttet, så kan hun måske ikke lide at klæde om sammen med de andre på holdet. Stig synes også, hun skal fortsætte. Da vi spiste til aften, prøvede vi at tale med hende om det. Hun sagde ikke et ord, men kiggede bare ned i sin tallerken, indtil hun rejste sig op, stormede ind på sit værelse og knaldede døren i efter sig.  

13. marts 2014

 Der er sket noget, og jeg ved faktisk ikke, hvordan jeg skal forholde mig. Jeg havde det lidt skidt i morges, men tog alligevel på arbejde. Lige før frokost kastede jeg pludselig op og tog hjem bagefter. Og så var Selma herhjemme. Hun tog ellers i skole i morges og skulle have timer indtil 15. Det betyder så, at hun pjækker, og det blev jeg skuffet og lidt rystet over. Vi kom op at skændes, og først var hun stejl og hidsig, men pludselig brød hun fuldstændig sammen. Da jeg endelig kunne få fornuft ud af hende, sagde hun, at hun bliver mobbet af Jessie og den pige, hun er blevet veninde med i stedet for Selma. Hun hedder Natasja og begyndte i klassen sidste år i august. Nu ved jeg simpelthen ikke, om Selma er for følsom og i virkeligheden bare ked af at have mistet sin veninde – eller om de virkelig mobber hende. 

Hun påstår, at Natasja stod bag det med colaen i tasken, og at hun fik én af drengene, Sophus, til at gøre det. Åbenbart er hun en meget dominerende og intrigant pige.Jeg sagde til Selma, at jeg ville ringe til Kirsten, hendes klasselærer, men så fløj hun op. Det måtte jeg ikke gøre, for det var totalt pinligt og ville sikkert gøre alting værre, og jeg måtte absolut heller ikke ringe til Jessies mor. Hvad skal vi gøre? Stig synes, vi skal vente på, det går over, og han tror vist også, at Selma overdriver lidt. Men jeg synes, hun virker oprigtigt trist. Nu har hun og jeg aftalt at prøve at holde den sunde linje. Jeg kunne jo også godt have brug for at tabe et par kilo, og hvis hun også gør det, får hun måske lyst til judo igen. 

1. april 2014

 Jeg er lige ved at eksplodere af raseri. Selma pjækkede fra skole igen i dag, og hun har åbenbart gjort det en del. Kirsten ringede nemlig til mig her til aften. Jeg sagde til hende, at Selma bliver mobbet af Jessie og Natasja. Kirsten lød ikke overrasket, men sagde, at historien måske er lidt mere nuanceret end som så. Stig var ikke hjemme, så jeg gik ind til Selma og konfronterede hende med det. Hun brød ud i gråd og viste mig en sms, som hun har modtaget i dag. Der stod: ”Ingen kan lide dig.” Jeg blev dybt chokeret. Nummeret tilhører åbenbart et taletidskort. Selma siger, at beskeden er fra Natasja og Jessie. Hvor udspekulerede kan sådan nogle tøser være? Jeg spurgte til det, Kirsten havde sagt, og Selma indrømmede, at hun har fortalt en hemmelighed om Jessies mor videre til to andre piger fra klassen. Moderen er åbenbart blevet taget for sprutkørsel, mens Jessie og Selma stadig var veninder. Det anede jeg intet om. Men da Jessie begyndte være sammen med Natasja, kom Selma til at sladre om det, og det er åbenbart det, der ligger til grund for det hele. Selma hævder, at det bare fløj ud af munden på hende, og at det ikke var med vilje, og at hun har sagt undskyld. Uanset hvad giver det ikke nogen ret til at mobbe hende og holde hende udenfor, som de gør nu. Og slet ikke til at sende sådan en sms. Da Stig kom hjem, talte vi alle tre om det. Selma vil ikke have, at vi gør noget. Det virker faktisk, som om hun skammer sig over at blive mobbet. Stig synes også, at vi skal slå koldt vand i blodet, og han sagde, at den sms jo også kunne betragtes som en aprilsnar. Hm. Jeg er så tosset, at jeg ikke kan sove. Men jeg er også bekymret. Læs mere her: Sådan gør du, hvis dit barn bliver udsat for mobning

16. juli 2014

 Vi er på Mallorca og bor på et dejligt hotel. Selma er lysnet sådan op, det er vidunderligt. Allerede den første uge lærte hun en anden pige at kende. Hun hedder Johanne, og de to tøser kan slet ikke trække vejret, uden at den anden er til stede. De skiftes til at sove i vores lejlighed og i Johannes forældres, de shopper sammen, soler sig sammen og hvisker og tisker. Selma har virket så ensom, og det er så dejligt at se, at hun stadig kan fungere med en anden pige. Desværre bor Johanne på Bornholm, men i dag kan man jo holde kontakten nemt via nettet og den slags. 

4. september 2014

Alting er eksploderet om ørerne på os. Situationen i klassen er ikke blevet bedre, men Selma har virket lidt gladere, fordi hun stadig snakker meget med Johanne. Men her til aften brød hun grædende sammen. Det viser sig, at de to dumme tøser har lavet en slags hånevideo af Selma, som de har lagt ud på Youtube. De kalder klippet for ”Seje Selma dyrker judo”. En af dem – det er svært at se hvem – har klædt sig ud i judotøj og stoppet enten tøj eller puder ind under dragten, så hun ser tyk og klodset ud. Og så tumler pigebarnet rundt på den dummeste måde. Selma hulkede fortvivlet, mens vi så de fem minutters videoklip på hendes telefon. Til Stigs og min rædsel er der hele 278, der har set klippet, og der er 57, som har liket det. Indtil nu har Stig været tilbageholdende, men nu flipper han helt ud og vil både anmelde pigerne til politiet og alt muligt. Men det er ganske enkelt også for groft. I sin ophidselse ville han ringe til Jessies forældre og læse dem teksten, men jeg fik heldigvis bremset ham. I stedet ringede jeg til Kirsten og bad om et møde på skolen. Det skal vi så i morgen. Stig taler allerede om, at Selma skal skifte skole og eventuelt starte på en privatskole. Men det kan altså ikke være løsningen. 

5. september 2014

 Det er næsten midnat. Vi har været til det møde på skolen. Inspektøren var med, det var klassens nye engelsklærer Laura også og selvfølgelig Kirsten. Helt ærligt følte jeg, at inspektøren og Laura var mest lydhøre. Laura foreslog noget, som hun med held har prøvet på den skole, hvor hun var under sin uddannelse, nemlig at alle elever skriver et anonymt brev om, hvordan de har det i klassen, og derefter læser læreren så alle brevene op. Stig var skeptisk, for selvfølgelig vil alle kunne regne ud, hvis brev der er Selmas. Men Laura siger, at nogle mobbere simpelthen ikke forstår, hvor slemt deres ofre har det. Jeg synes, det er værd at prøve. Kirsten vil også kontakte Natasjas og Jessies forældre og forlange, at de sletter videoen på Youtube. Tænk, at de har drillet Selma så meget med hendes hobby, at hun stoppede med den. Så sørgeligt. 

25. september 2014

Jeg har læst Selmas anonyme brev om, hvordan hun har det i klassen. Det er hjerteskærende. Tænk, at de ikke svarer hende, når hun siger noget til dem!Det er stærkt af Selma at skrive sandheden, og åbenbart blev der dødstille i klassen, da Laura læste det højt. Selma siger, at nogle af de andre fra klassen åbenbart er blevet flove og er begyndt at snakke med hende og gå sammen med hende igen. Det er godt, men jeg synes stadig, jeg er hudløs omkring det emne … 

3. februar 2015

I dag fylder Stig 41, og det er et år siden, jeg opdagede det med colaen i Selmas skoletaske. Selma virker gladere og pjækker ikke, men jeg tror desværre alligevel, at hele den grimme historie har påvirket os alle mere, end det lige ser ud til. Jeg er i hvert fald hele tiden på stikkerne og meget opmærksom på, hvordan hun har det. 

21. maj 2015

Selma har fået en ny veninde, og det er så dejligt. Hun hedder Liva og begyndte i klassen her til maj. Jeg kan godt huske fra min egen ungdom, hvor meget det betyder at have en slyngveninde, og først nu virker Selma for alvor glad igen. Hun er vist også lidt forelsket i en fyr fra klassen over deres.  Læs mere her: Offer for mobning blev model Vil du også fortælle din egen historie anonymt? Så skriv til [email protected]

 

Sponsoreret indhold