Skæbner

Enlig mor og arbejdsløs: Penge er ikke alt

26. oktober 2016 af Carsten Holst
Foto: Jørgen Ploug
Dorthe Krabsen fra Kolding er hårdt ramt af det nye kontanthjælpsloft, der giver familien på fem knap 2.000 kr. mindre at leve for om måneden. Men Dorthe ønsker ingen medlidenhed, og godt humør og optimisme opvejer materielle mangler.

Penge er ikke alt, selv om man som bekendt kan købe meget sjovt for dem.

Langt vigtigere er gratis glæder som godt humør, latter og livsmod, og det er 37-årige Dorthe Krabsen og hendes fire døtre i alderen 6-17 år et smukt og livsbekræftende bevis på.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

6-årige Niels vokser op i fattigdom

I den blot 96 kvm. store lejlighed i Kolding er pengene små, og hver en krone bliver vendt og drejet, inden den bliver givet ud.

Men det går ikke ud over livsglæden hos Dorthe og hendes børn.

Enlig mor på kontanthjælp

Dorthe er enlig mor og det kærlige midtpunkt i en familie, hvor der ikke er én krone til at skeje ud for. Til gengæld opvejer humør og sammenhold de manglende kroner på kistebunden.

Lotto-vinder: Pengene har ødelagt alt

Børnene véd, at mor er på kontanthjælp og ingen penge har. Det har de fire piger affundet sig med, og de plager ikke om hverken dit eller dat, som der alligevel ikke er penge til.

- Vi har ikke været på ferie, siden den yngste blev født. Der er heller ikke penge i budgettet til kontingent i en sportsklub, så pigerne kan være sammen med veninderne i fritiden. Vi må nøjes med en tur på rulleskøjter. Hvis der sprænger en elpære, er det lige før, det går ud over tøsernes fredagsslik. Men sådan er vilkårene, og du vil aldrig høre, at jeg beklager mig. Heldigvis er ingen af mine børn blevet mobbet, fordi deres mor ingen penge har, siger Dorthe Krabsen.

Drømmer om dessert

For ikke længe siden medvirkede Dorthe Krabsens næstældste datter, 13-årige Lærke, i DRs tv-udsendelsen ”Barndom på bistand”.

Her fortalte den lille pige en hjerteskærende historie om, at hun elsker at lave mad, men at der sjældent er penge til at få opfyldt selv de mest beskedne ambitioner i køkkenet.

Lærke drømmer om, at lave en lækker dessert til sin mor og søskende, men pengene er ikke til det.

I den 4-værelses lejlighed i Kolding deler de to yngste søstre, Sofie, 10, og Mille, 6, et af værelserne, mens deres mor sover i stuen. Og når forældrerådene i skolen laver arrangementer, må Dorthe og hendes børn ofte melde afbud, hvis det koster noget.

Hårdt ramt af kontanthjælpsloft

Dorthe blev 1. marts uddannet erhvervsøkonom, men p.t. er hun uden job og på kontanthjælp. 1. oktober blev hun hårdt ramt af det nye kontanthjælpsloft, der skar en tredjedel af hendes rådighedsbeløb.

Hjalp fremmed i supermarked: Så blev fattig dreng millionær

Det betyder, at den enlige mor til fire nu kun har 4.000 kr. tilbage hver måned, når de faste udgifter er betalt. Det er kun godt 130 kr. om dagen. Tidligere var der 6.000 kr. om måneden.

Nu må selv børnepengene, som før blev brugt til fornøjelser til pigerne, indgå i budgettet. Men de færre penge har ikke dæmpet humøret hos familien Krabsen.

Skal ikke se deres mor bukke under

Efter at datteren Lærke deltog i programmet ”Barndom på bistand”, har Dorthe involveret sig i den offentlige debat, blandt andet i tv-programmet ”Debatten” med politikere som Karen Ellemann (V) og Joachim B. Olsen (LA).

Hun har ikke gjort det for at få medlidenhed. Det er det sidste, hun ønsker for sig og sine børn. Men Dorthe vil gøre opmærksom på de problemer, man som enlig mor kæmper med i hverdagen.

Ukendt ægtepar reddede 10-årigs jul: Her er forældrenes rørende tak

Dorthe er enig i, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at folk skal straffes økonomisk, hvis de ikke gider tage et job. I hendes eget tilfælde er problemet imidlertid, at hun ikke kan få et job.

- Der er dage, hvor jeg synes alt er håbløst, og hvor jeg mest har lyst til at ligge på sofaen og se tv, og have ondt af mig selv. Men for pigernes skyld sker det ikke. De skal ikke se deres mor bukke under, siger Dorthe Krabsen.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 26. oktober, fortæller Dorthe åbent og ærligt om, hvordan det er at være alenemor uden penge i dagens Danmark anno 2016.

Enlig mor på kontanthjælp

Sponsoreret indhold