Skæbner

Enlige Siw ramt af kræft: En mor må ikke dø

7. marts 2017 af Carsten Holst
Foto: Maria Tuxen Hedegaard og private
Da Siw Lausen fik konstateret kræft, var hun rædselsslagen for at dø fra sin lille datter. Siw havde nemlig oplevet sin storesøster blive ramt af kræft som ung mor og dø fra sin lille søn – og den skæbne ønskede Siw ikke for datteren.

Hvis modgang gør et menneske stærk, må 46-årige Siw Lausen være brølstærk. To gange, mens hun var enlig mor, blev hun ramt af alvorlig kræftsygdom, og begge gange kæmpede hun sig tilbage.

Det var datteren Cilie, der gav hende modet og kræfterne til at kæmpe.

Mor til 4 vil ikke behandles for kræft: Dét skal redde mig

– Jeg var virkelig bange for at dø første gang. Rent ud sagt rædselsslagen. Men mine bekymringer gik udelukkende på, hvad der skulle ske med min datter, Cilie, når kræften havde taget mig. Jeg var enlig mor med en lille pige på 2 år. Det var slet ikke til at holde ud at tænke på, at hun skulle vokse op uden at have lært sin mor at kende, siger Siw Lausen fra Bredballe ved Vejle.

Søster døde af kræft

Om aftenen den 23. december 2004 væltede Siws verden, og intet blev nogensinde det samme igen. Kort efter at have lagt sin datter i seng tog Siw sin bh af. Hun følte på sit venstre bryst og opdagede, at der var noget unormalt.

Det var ikke en knude, det føltes blot underligt.

– Jeg husker det tydeligt. Jeg blev svimmel med hjertebanken og blev rædselsslagen. Det føltes, som jorden åbnede sig under mig. Jeg blev bange og tænkte på min søster, der døde som 28-årig af hudkræft. Det tog blot 14 frygtelige dage, og hun efterlod sig en 2-årig søn – samme alder som Cilie havde, da jeg blev syg. Jeg var 34 år, og min søsters skæbne passerede revy, husker Siw.

Kan ikke få flere børn

Efter halvanden måneds uvished tog hun alene til undersøgelse på sygehuset. Mammografi og ultralydscanninger viste forskellige tegn på forstadier til kræft i venstre bryst, og Siw fik at vide, at hun skulle være forberedt på et dårligt svar på prøverne.

Shannen Doherty færdig med kemo: Sådan har hun det nu

De blev sendt til nærmere undersøgelser, og ulykkeligvis var der tale om kræft.

Da Siw senere blev ramt af kræft for anden gang, i 2012, viste det sig, at kræften var næret af det kvindelige kønshormon, hvorfor Siw som blot 41-årig blev bragt i kunstig overgangsalder, og drømmen om endnu et barn brast.

Læs hele Siws historie i det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 8. marts 2017.

Her kan du se nogle billeder af Siw og hendes familie:

Jeg måtte ikke dø fra min datter

Sponsoreret indhold