Skæbner

Fandt stenbarn i 92-årigs mave

24. juni 2015 Morten Nøhr Mortensen
FOTO: AOP
En scanning af en 92-årige kvinde gav en opsigtsvækkende opdagelse. I maven på den aldrende kvinde var der et 50 år gammelt foster - et såkaldt stenbarn
I 50 år havde en 92-årige kvinde gået rundt med et foster i maven. Forsteret var natuligvis død - og ikke levedygtig som på dette foto: 
I 50 år havde en 92-årige kvinde gået rundt med et foster i maven. Forsteret var natuligvis død - og ikke levedygtig som på dette foto:

Lægerne gjorde store øjne, da de her forleden tog et røngtenbilllede af en 92-årig kvinde i byen Sankt Antonio i Chile. Hun var taget på hospitalet, fordi hun var faldet. Og nu frygtede lægerne, at hun havde fået knoglebrud. I stedet fandt man en besynderlig masse indeni kvinden. Den efterfølgende scanning gjorde ikke de chilenske læger mindre overraskede.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Scanningen viste nemlig helt tydeligt et foster - eller rettere - skelettet af et foster, oplyser avisen The Telegraph.

Vejede to kilo

LÆS OGSÅ: Adam er et vildt mirakel

Opdagelsen af forstret var nok en stor overraskelse, men både lægerne og kvinden selv blev ikke mindre forbavsede, da historien bag blev afdækket. Man vurderer således, at fostret har ligget i patientens mave i 50 år og, at det vejede omkring to kilo. Det var på størrelse med et foster i den sidste del af graviditeten. Selvom det lyder opsigtsvækkende at finde den slags i en gammel kvindes mave, så er det ikke et ukendt fænomen. Man har endda et navn for et forster af den slags - nemlig et stenbarn. Den lægelige betegnelse er mindre mundret - lithopædion. Et stenbarn bliver til, når et foster sætter sig fast udenfor livmoderen og udvikler sig der.

Indkapsles i kalk

Normalt vil fænomenet bliver opdaget og kvinden abortere. Det sker i én ud af 11.000 graviditeter, at fostret udvikler sig udenfor livmoderen. Heraf udkikler kun 1,5 procent af forstrene sig til et stenbarn. Det sker typisk, når fosteret bliver for stort til, at kroppen kan absorbere det. I stedet indkapsles fosteret med kalk. Og netop kalken kan have beskyttet den 92-årige kvinde mod at blive syg af det forrådnede foster.

LÆS OGSÅ: Jeg fik det forkerte barn

Den 92-årige kvinde er nu blevet udskrevet - dog stadig med det 50 år gamle foster inde i maven. Kvindens alder gør en kompliceret operation for risikabel. Fostret hænger nemlig fast på alle organerne og området omkring organerne.

Sponsoreret indhold