Skæbner

Ferien endte i mareridt: Mistede mine ben i et jordskælv

3. juni 2018 Af Bjørn Haakon Nielsen. Dansk bearbejdelse: Helle Hartz. Foto: Tore Skaar.
Et jordskælv satte en brat stopper for Martins ferie på Kos: Det ene øjeblik sad han med en drink i hånden, i det næste lå han fastklemt under et bjerg af murbrokker uden at kunne mærke sine ben.

Sidste år tog Martin Bakkejord Skolbekken og fire kammerater på charterferie på den græske ferieø Kos. De glædede sig til en sjov uge og havde ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at turen skulle blive fatal for Martin.

– Vi så frem til nogle herlige dage med fest og højt humør. Vejret var skønt, og stemningen var helt i top, fortæller 23-årige norske Martin Bakkejord Skolbekken.

Læs også: Christina fik hjertestop under bytur: Jeg var nær død fra dig

Klemt fast

Den 20. juli havde vennerne været på stranden hele dagen, og om aftenen gik de ud i byen for at feste. Men idyllen varede kort.

– Vi sad på en restaurant med vores drinks i hånden, og pludselig begyndte det at ryste kraftigt. Den ene af mine venner råbte instinktivt: ”Jordskælv!”. Jeg så en bygning lige ved siden af mig, der styrtede sammen og over mod mig, og jeg prøvede at komme væk.

To af Martins venner nåede at hoppe over et hegn og komme i sikkerhed, men Martin kom ikke væk i tide og blev overdænget med murbrokker fra den sammenskredne bygning.

– Jeg lå fuldstændig fastklemt og kunne overhovedet ikke bevæge mig. Jeg så, at murbrokkerne lå ud over mine ben og også spredt ud til alle sider omkring mig. Jeg prøvede alligevel at rejse mig, men der var ikke noget, der fungerede. Jeg blev fyldt af panik og rædsel. Jeg var sikker på, at jeg var færdig. At jeg skulle dø, fortæller han med lav stemme.

Se også: 18-årige Madelene passer sin handicappede søster: Jeg lærer så meget af Isabel

En ven i nøden

Mens Martin lå og følte sig hjælpeløs, kom hans venner ham til undsætning.

– Jeg sagde til den ene af dem, at det var slut.

Men kammeraten klappede ham på skulderen og sagde: ”Det her klarer jeg”.

Den handlekraftige kammerat var 22-årige Sebastian Wang. Han fjernede murbrokkerne, rev sin skjorte af, fandt et bælte og surrede det rundt om Martins ben for at stoppe blødningerne.

– Jeg tænkte, at jeg måtte få Martin væk så hurtig som muligt. Der var totalt panik omkring os, og folk råbte, at der ville komme en tsunami.

Sammen klarede de at komme væk fra kaosset, og Martin blev kørt til sygehuset. Han var i chok.

– Lægerne fortalte mig, at begge mine ben skulle amputeres. Jeg sagde med det samme, at jeg ikke ville ende i en rullestol. Heldigvis beholdt jeg begge mine knæskaller, som gør det lettere at gå med protese.

Læs også: Børnefamilie reddede 18-årig: Vi vil altid have et særligt bånd

Farvel til fodbolden

I tiden efter tragedien har Martin været på et længere ophold på Sunnaas Sygehus i Norge, hvor han har gået til genoptræning.

Han er begyndt at vænne sig til sit nye liv. Det sværeste er dog, at han ikke længere kan spille fodbold. Før ulykken var han en talentfuld fodboldspiller i 3. divisionsklubben Funnefoss Vormsund. Efter ulykken skrev han på Facebook:

– Fodbolden har været en del af mig i 22 år og vil også være det fremover – bare ikke på helt samme måde som før. Nogle dage vil være gode, nogle andre vil være dårlige, men med al den støtte, jeg har, ved jeg, at jeg altid vil have nogen at snakke med om det.

Et nyt liv

I dag er Martin glad for, at han overlevede.

– Jeg har været meget bitter. Jordskælvet tog mine ben fra mig og ødelagde min fremtid inden for fodbold. Men samtidig tænker jeg over, hvor heldig jeg har været at overleve. En svensker og en tyrker blev dræbt i jordskælvet, og det kunne lige så godt have været mig.

Og Martin er taknemmelig over sin vens heltemodige indsats. Uden ham havde han ikke overlevet ulykken.

Han har også fået en meningsfyldt hverdag, hvor han arbejder deltid som bilforhandler, og så er han hjælpetræner for A-holdet i sin fodboldklub.

Sponsoreret indhold