Skæbner

Fie har arvet forældrenes misbrug: Jeg tog narko med min far

11. januar 2019 af: Pernille Magaard Bøgh
Fie har fået misbrug ind med modermælken. Svigt har præget hendes opvækst. Men hun nægter at ende som sin mor og far, så hun kæmper i dag for at blive afvænnet på behandlingsstedet Søbæk i Jyderup – og blive en mere fornuftig person.

Bag facaden

Udadtil så alt pænt ud. Fie havde altid den nyeste skoletaske og det smarteste tøj. Men bag facaden var historien en anden. Fie er vokset op med misbrug i byen Mørkøv på Vestsjælland. Moren drak, faren tog stoffer. Da Fie var 2 år, flyttede faren, og forældrene var derefter skiftevis sammen og skilt.

Når hun tænker tilbage, har visse minder sat sig fast, andre har hun fået fortalt af sine bedsteforældre. De var hendes ”livline”. Første gang livlinen ”rykkede ud med blå blink”, var Fie 2 måneder gammel. Allerede som spæd var hun fuld, fordi hun blev ammet af sin mor.

Andre gange rykkede bedsteforældrene ud, når Fie vågnede om natten og var bange, fordi hun pludselig var alene hjemme. Eller når hun skulle passes af sin far, og han var umulig at vække, fordi han var påvirket af stoffer.

Trods de mange svigt, vil Fie altid elske sin far, men da hun var barn, forsvandt han hurtigt ud af billedet.

Tog ecstasy med sin far

Når hun kom fra skole, vidste Fie aldrig, hvad der ventede, og af samme grund blev hun hurtigt valgt fra af klassekammeraterne. Hun har altid vidst, at hun var anderledes, og hun følte det især, når de andre fra klassen blev hentet af deres mor eller far. Specielt første skoledag gjorde ondt. Fies mor havde drukket for meget til at følge hende.

Fie begyndte at afreagere i skolen og blev desuden diagnosticeret med adhd. I kampen for at få venner og opmærksomhed prøvede hun at være ”sej” og blev skolens ballademager. Dagens menu var slåskampe, mobning, udvisning fra timerne og eftersidning. Det endte med tre pletter på straffeattesten.

Følelsen af at være heldig kom endelig, da hun som 16-årig blev anbragt på Behandlingsstederne Søbæk og endelig fik opfyldt sin drøm om at komme væk hjemmefra.

Lykken nåede nye højder, da Fie som 17-årig fik kontakt til sin far igen – desværre igennem narko.

– Der var en hel nat, hvor vi sad og var blæst på ecstasy, mens vi spillede Candy Crush på en iPad, fortæller hun.

Fie følte en glæde ved, at forholdet til faren fik mere indhold, fordi de kom på bølgelængde. Glæden varede dog kort. Fies far døde kort efter som følge af sit misbrug. Han blev kun 50 år, og var stiknarkoman i 30 af dem.

Et nyt liv

I dag har Fie besluttet, at hun vil starte et nyt liv. Derfor har hun valgt at skifte navn til Melani. Hun beholder ”Fie” som mellemnavn, men forklarer, at Fie kun skal komme frem i små doser.

– Fie er en partypige, der mener, at regler er til for at blive brudt. Hun lever livet i overhalingsbanen. Man skal ikke sige til Fie, at der er noget, hun ikke tør. Så gør hun det, forklarer Fie og fortsætter efter lidt betænkningstid:

– Det skal være mere voksent at være Melani. Hun skal stikke en finger i jorden og tænke mere på fremtiden. Og så skal hun ikke tage stoffer. Hun skal være typen, der forlader selskabet, når der kommer narko på bordet.

Artiklen om Fie er den første i miniserien ”De anbragte piger”. Læs den fulde artikel i Ude og Hjemme nr. 2. Andet afsnit i serien kommer i Ude og Hjemme nr. 3

Sponsoreret indhold