Skæbner

Fik angst som 8-årig: Nova var bange for at dø

7. februar 2017 af Joan Andersen. Foto: Gregers Kirdorf
Nova turde ikke drømme om fremtiden, for hun var bange for at dø i morgen. Den 12-årige pige havde angst. Hun var bange for at blive syg, for at dø, for at være alene og for at være sammen med venner. Hun havde generaliseret angst, som kun blev værre. Indtil familien som en sidste udvej var med i et program på Kanal 4.

Nova vaskede sine hænder tre-fire gange og vaskede sig om munden. Familien sad om middagsbordet og iagttog hendes besynderlige opførsel. Da Nova var sikker på, at alle bakterier var vasket af, hev hun stolen ud med albuerne.

– Mor, vil du øse mad op til mig? spurgte hun.

– Det kan du da selv, svarede hendes mor, Sabrine Gad Aabye, 40 år.

– Nej, for hvad nu hvis jeg får bakterier på hænderne, svarede Nova, der i dag er 12 år.

Lige der gik det for alvor op for hendes forældre, at der var noget galt med deres ældste datter.

Angst: Derfor vaskede Freya hele tiden hænder

Udviklede angst

Nova var kun 8 år, da hun begyndte at udvikle angst. Tidligere havde hun været fuld af gåpåmod. Hun troede altid på, at hun kunne det hele, også inden hun havde prøvet. Men alt ændrede sig.

Hele familien fik omgangssyge – tilfældigvis efter at have spist burgere. Hun tror, det var dét, der udløste angsten. Hun blev bange for at spise burgere. Siden eskalerede det.

Nova var allermest bange for at blive syg og for, at andre ville blive syge eller komme til skade, hvis hun ikke gjorde tingene rigtigt.

Hjælp bange børn med at overvinde deres frygt

Hun ville ikke spise selv, ikke sove selv, ville ikke være alene på værelset og ville ikke være sammen med venner eller være alene hjemme.

– Jeg var bange for, at mit hjerte stoppede med at slå, mens jeg sov, fortæller Nova.

Nogle gange blev det så voldsomt, at hun ikke kunne være i sin krop, og når hendes forældre forsøgte at skubbe hende blidt i den rigtige retning, førte det til voldsomme konflikter.

– Hun råbte, skreg og græd. Det var virkelig voldsomme ting. Vi kunne bare slå hende ihjel, råbte hun. Hun ville ikke leve mere. Sådan skal man ikke have det som 10-årig, siger Sabrine.

Sådan hjælper du bange børn

Den rigtige hjælp

Før det blev klart for forældrene, at det var angst, Nova kæmpede med, troede de, at hendes opførsel var en reaktion, fordi hun ville have sin vilje.

– Det værste, man kan sige til en med angst, er: Tag dig sammen! Men vi tog det jo ikke alvorligt. Bagefter får man rigtig dårlig samvittighed, fortæller Sabrine.

Den aften ved spisebordet stod det klart for dem, at Nova var bange. Hun havde udviklet angst. Nova var i alarmberedskab døgnet rundt, og hun turde ikke længere stole på sin logik.

– Det var svært for hende at være i, og det var svært for os at stå i. Hun kunne ikke have, at vi tog hende op og krammede hende, og det havde vi jo mest lyst til, siger Sabrine.

11-årige Viktor havde angst og turde ikke gå i skole

Familien prøvede flere forskellige behandlingstilbud, men intet havde varig effekt. Til sidst blev de tilbudt at være med i tv-programmet ”Slip Angsten” på Kanal 4, som er lavet i samarbejde med Psykiatrifonden. Her ville Nova komme i behandling for sin angst hos psykolog Carsten Juul.

De takkede ja.

Efter endt behandling, som faktisk kun var 10 sessioner over seks uger, arbejder Nova videre med de redskaber, hun har fået.

– Jeg får nok tankerne længe endnu, men jeg har lært at lade tankerne være, fortæller Nova.

Den gamle Nova fuld af gåpåmod er kommet tilbage.

– Det er befriende. Nu føler jeg mig normal, siger hun med et smil.

I galleriet ovenover kan du se nogle billeder af Nova og hendes familie.

Læs hele Novas historie i Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 8. februar 2017

Sponsoreret indhold