Skæbner

Fik fjernet bryster og æggestokke: Jeg ville ikke leve med frygten

29. august 2019 Af Bjørn Haakon Nilsen. Dansk bearbejdelse: Nina Sommer. Foto: Espen Solli og privat
Rigtig mange i Veronikas familie blev ramt af kræft, og da hun fik mulighed for at tage en gentest for at se, om hun også var i farezonen, tøvede hun ikke. Bagefter tog hun en svær beslutning.
Fik fjernet bryster og æggestokke: Jeg ville ikke leve med frygten

– Jeg tog et svært valg, som har haft sin pris. Alligevel gjorde jeg det eneste rigtige for mig, siger 47-årige Veronika Molstad fra Maura i Akerhus, Sverige.

Hun havde i flere år været bevidst om, at der var en del tilfælde af kræft i familien.

– Der var kræft på både min mors og min fars side. Min fars fire søskende har alle været ramt. To af mine tanter fik brystkræft, og da min ene søster også fik det for nogle år siden, begyndte jeg for alvor af blive bekymret, fortæller Veronika, der besluttede sig for at tage en gentest.

Læs også: Overlevede brystkræft: Viser stolt sine ar

Skræmmende forudsigelser

– Jeg ville vide, om jeg også havde høj risiko for at få kræft. I 2010 fik jeg taget en blodprøve, der skulle give mig svaret, og tre måneder senere fik jeg resultatet. Jeg havde 87 procent risiko for at udvikle brystkræft eller kræft i æggestokkene, siger Veronika, der var meget nedslået over de skræmmende forudsigelser.

Lægen prøvede at muntre hende op med, at der stadig var 13 procent chance for, at hun ville forblive kræftfri. Men det lille håb kunne hun ikke bruge til noget. Veronika fik testet sine gener, og det viste sig, at hun havde en genfejl, der betød, at hun havde øget risiko for kræft i bryster og æggestokke.

Fik fjernet bryster og æggestokke: Jeg ville ikke leve med frygten

Knude i det ene bryst

Hvilke tanker gjorde du dig om det?

– Jeg blev bange, lammet og nærmest apatisk. Men samtidig var det også en lettelse. Den store risiko betød jo, at jeg ville komme ind i et system med opfølgning og tilbud om forbyggende operationer.

Var det din første tanke at få fjernet æggestokke og bryster?

– Jeg var ikke klar til at tage en afgørende beslutning med det samme. Kort tid efter gentesten opdagede de en knude i mit ene bryst. Lægerne opererede den væk, men det satte gang i nye tanker om, hvad jeg skulle gøre.

Hormonkaos

Omkring to år efter beskeden om, at hun havde høj risiko for at udvikle kræft, fik Veronika i 2012 fjernet sine æggestokke.

Og indgrebet fik store konsekvenser for hende.

– Fra den ene dag til den anden kom jeg i overgangsalderen, og det var et stort hormonkaos. Jeg havde ingen energi, og der gik to år, før jeg fik en rigtig vejledning i, hvad jeg skulle gøre for at få mit gamle jeg igen. Jeg fandt ud af, at kvinder også danner testosteron i æggestokkene. Så efter nogle dage med testosterontilskud kom energien tilbage.

Men der skulle gå nogle år, før Veronika endnu engang lagde sig på operationsbordet.

Læs også: Fik kræft under graviditeten: Mine børn holder mig oppe

Fjernet bryster

I 2016 fik Veronika fjernet sine bryster.

– Jeg var fladere end den mandlige kirurg, der havde opereret mig, smiler Veronika, der senere fik silikoneimplantater, så hun stadig følte sig kvindelig.

Det viste sig imidlertid ikke at være den rigtige løsning for hende. Veronika har nemlig den kroniske muskelsygdom fibromyalgi, og implantaterne triggede sygdommen. Derfor står hun nu på venteliste for at få transplanteret fedt fra maven eller låret, der skal gøre det ud for bryster.

Læs også: enlige Siw ramt af kræft: En mor må ikke dø

Døtrene slap

Veronika har to døtre på 22 og 20 år. Begge har taget gentesten, og heldigvis har ingen af dem den genmutation, der giver øget risiko for kræft.

– Det var en rigtig stor lettelse. Vi har jo været vidne til, hvor svært det har været for vores mor, så jeg er glad for, at min søster og jeg ikke skal igennem det samme, siger 22-årige Desirée.

Veronika kan ikke lægge skjul på, at hun har været igennem en hård rejse, der har forandret hendes krop markant.

Læs også: Nannas mor bor i himlen: Nu er det bare os to

Det rigtige valg

– Jeg var ikke forberedt på, at det kunne blive så krævende. Derfor valgte jeg også at konsultere en psykolog, og det føltes på ingen måde som et nederlag. Nok fordi, at jeg var meget bevidst om, at jeg trængte til at blive trukket op ad det sorte hul, som jeg følte, at jeg stod i.

Samtalerne har været en stor hjælp for Veronika, og det har givet hende en ro i, at hun har truffet de rigtige valg.

– Jeg følte, at kræften lurede lige om hjørnet, så jeg har aldrig overvejet ikke at tage gentesten. Jeg fortryder på ingen måde, at jeg har fået fjernet det mest kvindelige ved min krop. Når tankerne nogle gange flyver afsted i en negativ retning, så finder jeg også støtte fra andre, der har prøvet det samme. Vi joker tit med det, og det er med til at gøre det hele meget lettere.

Læs også: Gravid med brystkræft: Min ufødte datter reddede mit liv

Sponsoreret indhold