Skæbner

Fik fjernet modermærke: Ingen stirrer på mig mere

12. november 2019 af Bjørn Haakon Nielsen. Bearbejdelse: Joan Andersen. Foto: Espen Solli
Sessa er blevet mobbet meget gennem hele sin skoletid, fordi hun er født med et stort modermærke på kinden. Nu som 21-årig er hun lykkelig for, at hun endelig har fået det fjernet.

Allerede i 1. klasse startede drillerierne, for Sessa er født med et stort modermærke på sin højre kind. Senere udviklede det sig til ond mobning.

- Der har været mange hårde ord gennem årene. Tingene blev lidt bedre, da jeg som 16-årig slog ned på mobberne i min blog. Jeg fortalte dem, hvordan det har været at leve med alt den fokus på mit ansigt, siger 21-årige Sessa Hansen fra Eidsvoll i Akershus lidt nord for Oslo.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Født med et stort modermærke: Ingen kan elske mig

Forsøgte at fjerne mærket

Da Sessa var tre år, sørgede hendes forældre for at hun fik laserbehandling i håb om at gøre modermærket mere utydelig. Hun fik 12 behandlinger over fem år, men modermærket forsvandt ikke. Det voksede blot, i takt med at Sessa også blev større. Og det ændrede farve, så det blev mørkere.

- Mor har fortalt, at da jeg var barn, var der voksne mennesker, der spurgte, om jeg ikke var blevet vasket i ansigtet. Da jeg begyndte i skole, troede mange, at jeg havde mudder på kinden. Det gør ondt at høre, fortæller Sessa.

Til kamp mod mobberne

I gymnasiet blev hun kaldt en freak. Hun havde ikke kræfter til at sige dem imod. Ikke før hun fik sin blog, hvor hun i tryghed bag skærmen kunne fortælle, hvad de mange sårende ord gjorde ved hende. Og hendes forældre Wenche-Berit Leonsen, 51år, og far Øistein Rune Hansen, 54 år, støtter hende hele vejen.

Læs også: Fik tatoveret deres barns modermærker

Sessa overvejede at få fjernet modermærket, da hun blev teenager.

- Jeg ville gerne slippe for de stirrende blikke fra fremmede, der så mig for første gang. Men lægerne kunne ikke sige med sikkerhed, hvordan huden ville være bagefter, derfor droppede jeg det dengang, siger hun.

Nogle år senere tog hun en ny runde med lægerne. Mærket plagede hende mere, end hun brød sig om.

Risiko for hudkræft

- Jeg var meget i tvivl om, om jeg overhovedet ville have det fjernet, for det var blevet en vigtig del af mig på godt og ondt. Jeg tænkte også på de mange, der har støttet mig i kampen mod mobberne. Ville det skuffe dem, der støttede mig, hvis jeg gav efter og fjerne mærket, spørger Sessa.

Til sidst valgte hun at lytte til lægernes nye råd.

Læs også: Solen kan slå ihjel

- De sagde, at modermærket kunne få mere ru kanter med årene, og så ville det blive endnu mere eksponeret for uv-stråling, og det øger risikoen for at få hudkræft, fortæller hun.

- Der opstod nogle komplikationer efter operationen. Såret helede ikke ordentlig i første omgang. Men nu er jeg tilfreds med resultatet, siger hun.

Og hun har ikke et sekund fortrudt sin beslutning.

- Jeg har fået et nyt liv. Ja, på mange måder et nyt liv. Ingen stirrer på mig længere, siger Sessa.

- Det føles lidt mærkeligt, men på samme tid meget rigtigt, siger hun.

Læs også: Pige ked af ar fra kræftoperation: Se mors rørende gestus

Støtter andre

Sessa blogger stadig.

- Jeg har mærket på min egen krop, hvad det vil sige at blive mobbet. Selv om mit modermærke på kinden er væk, så har jeg erfaringer, som, jeg håber, kan hjælpe og støtte andre, der bliver mobbet. Heldigvis har jeg en familie, som altid er der for mig. Både mor og far har støttet mig hele vejen. Det betyder ubeskriveligt meget!

Modermærker

Et modermærke er en ansamling af pigmentdannende celler i huden. De er meget almindelige og udløses tit af UV-lys. Som regel er de godartede. Hvis de alligevel opleves som irriterende, kan de fjernes med laserbehandling eller et kirurgisk indgreb.

Sponsoreret indhold